Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 11:57 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mléko
PříspěvekNapsal: stř říj 16, 2013 9:48 am 
Offline

Registrován: pon zář 09, 2013 8:51 pm
Příspěvky: 188
Docela zajímavé čtení a mě to připadá i logické \":-)\"


Čím více mléka, tím méně vápníku aneb
Proč pije člověk potravu pro telata?



Mléko – pít či nepít? Toť otázka!

I když na nás reklamy na mléko a mléčné výrobky útočí ze všech stran, stále častěji můžeme slýchat informace, že pití mléka není zase až taková výhra, ba dokonce že může způsobit více škody než užitku. Pojďme se na tuto záležitost podívat a používat u toho zdravý selský rozum.


Pro koho je kravské mléko určeno?
Pro výživu telat. Už na první pohled můžeme vidět rozdíly mezi teletem a člověkem. Tento samotný fakt nám napovídá, že mléko není určeno pro člověka. Složení kravského mléka je vhodné pro vývoj telete, ale určitě ne pro člověka, natož dítě. Např. kravské mléko má 3x více bílkovin než mateřské mléko. Řeknete si: „No tak to je přece bomba!“ V tom negativním slova smyslu bohužel ano. Hlavní bílkovina v kravském mléce je kasein, který tele pro svůj metabolismus potřebuje, člověk však nikoli.



Něco málo o kaseinu (mléčná bílkovina)
Kasein tvoří 80% bílkovin kravského mléka. V mléce mateřském je to pouze 40%. Kravské mléko je pro nás tedy nevhodné, neboť vlivem speciálního enzymu se nám kravské mléko v žaludku sráží a vytvořené sraženiny lidské tělo velmi zatěžují. Mateřské mléko oproti tomu vytváří z kaseinu jen nepatrné vločky.



Faktem je, že tělo musí přemíru bílkovin z těla složitě odbourávat, což zatěžuje trávení a potažmo orgány trávící soustavy. Jak si jistě domyslíte, dlouhodobá zátěž jakéhokoli orgánu může způsobit různá onemocnění.



Druhým a tíživějším faktem je, že přímo kasein způsobuje dnes tolik obávanou rakovinu. Na základě padesátiletého výzkumu pod vedením Dr. Collina Cambella bylo zjištěno, že kasein obsažený v mléku je příčinou číslo jedna při vzniku rakovinných nádorů. Je tedy nejvíce karcinogenní ze všech potravin, které studoval, včetně masa.



Ještě trocha chemie
Nepleťme si kravské mléko s lidským. Na mateřské mléko je naše tělo v raném věku vhodně uzpůsobeno, protože produkuje laktázu, což je enzym, který štěpí mléčný cukr laktózu na jednoduché sacharidy. Nejvyšší produkce laktázy je právě v kojeneckém věku, pak přirozeně klesá. Sama příroda savcům (člověka nevyjímaje) předepisuje, že v určitém stádiu života se máme pití mléka odnaučit. K tomu mohu dodat jediné: důvěřujme přírodě!



A jak je to s proklamovaným vápníkem?
Obecně je známo, že má kravské mléko mnoho vápníku - a je to pravda. Nesmíme ale zapomenout na fakt, že pro tělo je užitečný jen dokonale strávený vápník. Vápník obsažený v kravském mléku nemůže být zcela metabolizován (stráven) a to z prostého důvodu: vápník je vázaný na kaseinové bílkoviny a díky této vazbě je vzniklý komplex v žaludku nerozpustný a dostává se v nezměněné formě až do střeva.



Takže z mléka vápník nedostaneme. Zamysleme se: jsme opravdu závislí na příjmu vápníku pouze z mléka? Podívejte se, jaké jiné zdroje vápníku máme k dispozici: mořské řasy, tofu, mandle, celozrnný chléb, ovesné vločky, sušené fíky, kapusta, petržel, atd.



Co na to paní Osteoporóza
Napřed si osvětleme, co osteoporóza vlastně je. Jde o onemocnění týkající se úbytku kostní hmoty.
Vliv na toto onemocnění mají jak faktory vnější, což je výživa (příjem vápníku a vitaminu D) a pohybová aktivita, tak faktory vnitřní jako genetika a hormonální vlivy.
Strava s vysokým obsahem bílkovin, zvláště živočišného původu, způsobuje úbytek vápníku v těle. Navíc méně známým paradoxem je, že při trávení mléka je dokonce využíván vápník z našeho organismu, a to k neutralizaci kyselin, které vznikají konzumací mléčných výrobků.
Tento paradox potvrzují jak odborné studie, tak i statistiky, kde v zemích se zvýšenou konzumací mléka a mléčných výrobků je zvýšený výskyt osteoporózy. Tečku tomu někdy dají i lékaři, když pacientovi doporučí, aby si dal do kávy mléko, protože káva odvápňuje.



Kvašené mléčné výrobky
V běžných jogurtech nebo probio výrobcích nedochází ke spontánnímu a přirozenému mléčnému kvašení. K výrobě těchto produktů se používají laboratorně připravené kmeny laktobakterií. Jsou tedy podstatně lépe stravitelnější než samotné mléko. Kvašené výrobky jsou pro tělo blahodárné a my můžeme vybírat i z rostlinné škály, jako jsou různé kvašené zeleniny, pikles, kvas, atd. Mnoho fermentovaných a zdraví prospěšných potravin jsou např. pasta miso, sójové omáčky (vyráběné pouze tradičním způsobem) atd.



Pro milovníky mléka
Mléko nemusí být jen živočišného původu, dnes existují i rostlinné náhražky. Současná nabídka, obzvlášť v obchodech zdravé výživy, je velmi štědrá, najdete zde např. kokosové, jáhlové, ovesné, sójové nebo mandlové mléko a různé smetany, krémy apod.



Mléko si můžete vyrobit i doma, tady je recept na MANDLOVÉ:
Mandle přes noc namočte ve vodě (tím ze syrových mandlí vzniknou enzymaticky živé a dobře vstřebatelné látky).
Druhý den je pak oloupejte, dejte do mixéru i s vodou, ve které jste je namáčeli, a pořádně rozmixujte.
Vzniklou hmotu přeceďte přes jemné sítko nebo pláténko. A hotovo!
Nezužitkované zbytky můžete použít např. do pomazánek nebo ovocných či zeleninových salátů.



Zdravý selský rozum
V dřívějších dobách se mléko a mléčné výrobky konzumovaly zřídka, z toho vycházejme. Podle archeologických nálezů byla dříve kráva menšího vzrůstu a člověk mléko konzumoval spíš výjimečně. Nebyly známé způsoby konzervace, takže člověk neměl ani výrazný zájem o produkci mléka. Je jediný způsob, jak se chránit před civilizačními nemocemi, a to je zdravý způsob života, hlavně fyzická aktivita, méně bílkovin, alkoholu a kouření. A je třeba si uvědomit ještě jeden zásadní fakt - bez mléka může být člověk plnohodnotně živ a zdráv.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: stř říj 16, 2013 9:58 am 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
K tomu asi tolik, že toto každý ví.
Za druhé - i když to každý ví, kravské mléko v nějakých výrobcích nějak používá, proč, ne, ostatně.
Za třetí - moje třetí dítě kravského mléka v mládí použilo nula, tedy vůbec nic, nyní minimálně. A je zdravé, velmi zdravé. Doslova překypuje zdravím.
Za čtvrté - včera jsem obědoval pohanku a brokolici a mrkev a česnek a pažitku a ořechy. Bylo to velmi chutné a i krásné na talíři na pohled.
Za páté - každý dle své chuti. To je princip liberalismu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: stř říj 16, 2013 10:35 am 
Offline

Registrován: pon zář 09, 2013 8:51 pm
Příspěvky: 188
Ti, co se o to zajimaji tak to vedi..
Treba to sirit dal i pro ostatni \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: stř říj 16, 2013 9:41 pm 
Offline

Registrován: úte led 08, 2013 8:52 pm
Příspěvky: 292
misujka23 píše:
Docela zajímavé čtení a mě to připadá i logické \":-)\"


Čím více mléka, tím méně vápníku aneb

A jak je to s proklamovaným vápníkem?
Obecně je známo, že má kravské mléko mnoho vápníku - a je to pravda. Nesmíme ale zapomenout na fakt, že pro tělo je užitečný jen dokonale strávený vápník. Vápník obsažený v kravském mléku nemůže být zcela metabolizován (stráven) a to z prostého důvodu: vápník je vázaný na kaseinové bílkoviny a díky této vazbě je vzniklý komplex v žaludku nerozpustný a dostává se v nezměněné formě až do střeva.



Takže z mléka vápník nedostaneme. Zamysleme se: jsme opravdu závislí na příjmu vápníku pouze z mléka? Podívejte se, jaké jiné zdroje vápníku máme k dispozici: mořské řasy, tofu, mandle, celozrnný chléb, ovesné vločky, sušené fíky, kapusta, petržel, atd.

A z čeho mi ty kosti vyrostly ? Nic jako mořské řasy, tofu, mandle, celozrnný chléb, ovesné vločky, sušené fíky, kapusta, petržel, atd. jsem v dětství nejedl. Mlíko jsem teda pil co nejmíň(hnusilo se mi) a asi od 10-12ti let vůbec. Jedl jsem ale hodně tavený sýry. A nikdy jsem nic zlomenýho neměl a mám 185cm, takže z nich tělo asi vápník získat muselo.
Podle mě je na mlíku špatná jen laktóza a taky na ní má hodně lidí alergii. Ta ale v sýrech není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: stř říj 16, 2013 11:02 pm 
Offline

Registrován: pon zář 09, 2013 8:51 pm
Příspěvky: 188
To nevim, sama o tom teprve ctu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: čtv říj 17, 2013 5:59 am 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
ja, ked som opat zacala pit mlieko, prestali sa mi kazit zuby. mojej mame tiez.
tym som chcela len povedat, ze nic nie je ciernobiele, ani antimliecna propaganda.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: čtv říj 17, 2013 10:13 am 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 8:42 pm
Příspěvky: 147
Mléko je vysoce ceněno v ajurvédě, a ta je stará několik tisíc let. Doporučuje se podávat se skořicí, kardamonem, zázvorem. Já jsem v životě snědla asi dva fíky, nechutnají mi, tofu jsem zkoušela v životě 3 x a vždycky mi leželo v žaludku jako školní houba, trávila jsem ho snad 5 dní....mléko konzumujeme celá rodina, nemáme problémy se stravitelností. Je to prostě individuální a není třeba mléko démonizovat. Často se tvrdí, že zahleňuje, ale už naše babičky věděly, že horké mléko s medem se podávalo právě na kašel.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: čtv říj 17, 2013 11:05 am 
Offline

Registrován: pon zář 09, 2013 8:51 pm
Příspěvky: 188
No vidite....kdo se v tom pak z nas laiku ma vyznat \":(\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: pát říj 18, 2013 11:57 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ked je krava stastna, i clovek je stastny.
Vedia, preco si ju uctievaju tam na vychode.

Ked ich ale niekto tryzni a vysava do poslednej kvapky, ze az vemena maju zapalene, i mlieko inak potom zabera na cloveka.

Pravda o mlieku teda asi bude trosku zlozitejsia...

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mléko
PříspěvekNapsal: pát lis 15, 2013 9:37 pm 
Offline

Registrován: ned čer 10, 2012 3:57 pm
Příspěvky: 16
Mirabelka píše:
Mléko je vysoce ceněno v ajurvédě, a ta je stará několik tisíc let. Doporučuje se podávat se skořicí, kardamonem, zázvorem. Já jsem v životě snědla asi dva fíky, nechutnají mi, tofu jsem zkoušela v životě 3 x a vždycky mi leželo v žaludku jako školní houba, trávila jsem ho snad 5 dní....mléko konzumujeme celá rodina, nemáme problémy se stravitelností. Je to prostě individuální a není třeba mléko démonizovat. Často se tvrdí, že zahleňuje, ale už naše babičky věděly, že horké mléko s medem se podávalo právě na kašel.....

Mléko před tisíci lety nebylo pasterizované, dokonce ani vaše babička nepila s největší pravděpodobností pasterizované mléko....podle jedné studie ze západní evropy je za zvýšeným výskytem zvětšené prostaty u mužů konzumace pasterizovaného mléka v dospívání....Pokud si dáte kozí mléko nepasterizované i denně, nemám nic proti.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz