Petra píše:
Dobrý den pane Zajíčku, byla jsem u Vás před dvěma měsíci (chronické záněty v těle) ještě s přítelem (vysoký tlak). Ráda bych Vás poprosila o nějaké doplňující informace a rady. Za tuto dobu, kdy jsem vysadila všechny bílé jedy, začala s pitím šťáv a alespoň z větší části upravila stravu tak, jak jste doporučoval se mi zlepšila psychika a konečně mám možnost poznat, jaké to je, mít alespoň nějakou energii. Můj jídelníček - ráno 0,5 - 1 litr šťávy mrkev, jablko pomeranč. K snídani ovocný salát. K obědu zatím vařené jídlo. Snažím se alespoň oddělovat přílohy od masa a doplňovat všechno syrovou zeleninou, večer trošku zeleninového salátu a šťávu, někdy stačila i šťáva. Minulý týden jsem dokončila očistu střev hydrocolonem, kdy sestřička doporučovala stravu, které jsem odvykla, tzn. pečivo, vařené jídlo + příloha + maso, ne syrovou zeleninu. Dělala jsem také jaterní očistu. (také doporučovala). Po těchto kůrách a vysazení již pro mě tak přísného režimu, jsem zase díky mojí psychice začala mít občas ty moje "přežírací schopnosti" - přirovnala bych to tomu "nacpat to do zásoby, neboť měsíc nic nedostanu". Nemůžu dostat do sebe ovocný salát, olivový olej, málokdy také raní šťávu, která je chuťově výborná. Vím, že je to záležitost hlavně psychiky, s tím mi asi nepomůžete, možná poradíte ohledně žaludku, kdy již ty dva měsíce mám, myslím si, že pocit hladu, nebo přežrání - nedokážu to identifikovat, ale tento stav přetrvává před jídlem i po jídle. Pak bych ráda, pokud by jste mi mohl upřesnit - je jedno v jakém poměru mlít semena - mák, sezam, len? Místo výroby zeleného nápoje lze zatím oďšťavnit vše zelené, jetel, vojtěška at.? Množství je omezeno? K doporučené šťávě mrkev - špenát, lze špenát nahrazovat vojtěškou v tom samém množství? Přítel začal se šťávou půl cibule denně v okurkové šťávě (zdaleka ne 5 dkg denně, co jste doporučoval). Poté co to vypije, je mu hodně dlouho špatně. Dala by se užívat i s něčím jiným, kdy by neměla tak ostrou chuť? Děkuji moc předem za Vaše cenné rady. Petra
Pokud víte, že Vám něco pomohlo, tak nechápu, kde vidíte důvod poslouchat rady nějaké sestry na hydrocolonu. Hydrocolon nevypere tenké střevo, pouze tlusté a není žádný důvod k jakékoliv změně stravy, kterou jsem Vám doporučil. Nanejvýš by mělo význam cca 1x - 2x sníst rozvařenou bílou rýži, jako doporučuji při šankaprakšaláně, ale osobně to nepokládám za nezbytně nutné. Do tlustého střeva stejně postupuje obsah tenkého střeva a ten byl ze zeleniny, pokud jste před procedurou nejedla nic jiného, než jsem Vám doporučil. Vařená strava Vám zánětlivé procesy vyvolala a nechápu důvod, proč se jí nechcete zříci, alespoň na nezbytně nutnou dobu. Pouze si tak prodlužujete trápení, ale pokud Vám to tak vyhovuje, tak proč ne. Píšete, že jste prováděla jaterní očistu, není mi jasné, co by se dalo očistit na játrech při uvedené stravě, musíte mi popsat postup, abych to mohl nějak posoudit. Psychika souvisí se špatným stavem střeva a motáte se v začarovaném kruhu, kvůli špatnému stavu střeva se "přežíráte" a to Vám zase způsobuje psychické problémy. Po očistě střeva nesmí dojít k okamžitému zanesení, jinak se ničeho nezbavíte. Rozhozené pocity v žaludku, je nutné odstranit pravidelnou očistou žaludku a nevím zda jste ji dělala. Při našem setkání jsem Vám doporučoval, žaludek upravit pravidelným čištěním, po dobu cca 14 dnů a více.
Semena se nemelou v žádném poměru, to jste špatně pochopila, melou se samostatně do pastovitého stavu a teprve podle potřeby je použijete do jídla, buď samostatně, nebo podle chuti je můžete i smíchat. Umletá semena zásadně skladujte v mrazáku, ne v lednici, nebo dokonce na pokojové teplotě, rychle žluknou a pak mohou být velice škodlivá na játra.
Odšťavnit to samozřejmě lze, ale nevím, kde nyní na konci zimy seženete něco zeleného, to budete muset ještě dost počkat, než tyto plodiny budou adekvátně narostlé. Bez problémů můžete nahradit špenát vojtěškou, je to však mnohem méně chutné a zase o mnoho zdravější. Množství vojtěšky dejte stejné jako u špenátu.
Na snížení tlaku funguje právě ta cibule a nijak jsem Vám nezastíral, že tato šťáva není chuťově dobrá, ale zase výborně řeší uvedený problém. Právě látky z cibule dokáží porovnat cholesterol a vypudit hlenovité úsady z plicní tkáně a ostatních orgánů, to v kombinaci s okurkou, která je silně zásaditá a má vysoký obsah kyseliny křemičité, dobře ředí krev a umožní snížit tlak, zpravidla velice rychle. Špatně se po této šťávě dělá právě proto, že vyvolává silnou detoxikační reakci a pokud se současně jí stále nevhodná jídla a do toho pije tato šťáva, tak se není čemu divit. Nahradit se cibule ničím nedá, ale prodávají se různé druhy s různou pálivostí. Kupte si tedy nějakou nepálivou a tak by to mělo být více "pitné". Pod 5 dkg denně, ale nemá její užívání velký terapeutický význam, toto je minimální účinné množství a pak to funguje spolehlivě. Zatím jsem se nesetkal s případem, kdy by to nezabralo. Na svéráznou chuť si člověk postupně zvykne a pak s vyčištěním těla, odezní i nevolnost po vypití této šťávy.