Anna1 píše:
Vážený pane Zajíčku,
čtu si tu již několik hodin příspěvky a Vaše odpovědi na ně a uvrhlo mě to do hluboké deprese. Nevím co jíst. Moc Vás prosím, jestli sem nemůžete napsat váš týdenní jídelníček.
Za druhé bych se chtěla zeptat, jestli kupujete bio zeleninu, nebo jaký máte názor na příjem pesticidů v ní.
Ještě bych k mým dvěma otázkám připojila jednu:
Uvádí se, že by člověk měl denně přijmout okolo 1000 mg vápníku v půl kilu jogurtu (stejně jako mléka či tvarohu) je ho asi 900 mg, což si umím představit,že lze za den zkonzumovat, ale vy píšete, že tyto produkty (až na čerstvé kozí mléko a domácí kozí jogurt, přičemž by mě zajímalo, v čem je kozí pro tělo lepší než kravské) jsou pro tělo nezdravé. Zajímalo by mě proč. Nevařené mléko asi zahleňuje, ale v čem je špatný jogurt, sýr, kefír a tvaroh? Dále bych se moc ráda dozvěděla, kde mám nabrat zmiňované doporučenné denní množství vápníku, když například v doporučovanných mandlích jeho ve 100 g 250 mg, a tolik by se denně asi sníst nemělo (jaké je jejich doporučenné množství?). Nejvíce v zelenině je v brokolici, kde ve 100 g je ho asi 100 mg. V sojových bobech je ho ve 100 g asi 250 mg. Abych to shrnula, když jsem si četla tabulku s obsahy vápníku, jednoznačně mi přišlo, že bych toho musela denně sníst veliké množství, abych do sebe dostala doporučenné denní množství vápníku bez mléčných výrobků.
Mockrát děkuji za odpovědi.
Anna
To by jste asi musela číst déle a pak by zřejmě deprese pominula. Ono to zde již všechno dávno je, jak příklad denního jídelníčku, ten je na hlavních stránkách, tak moje názory na BIO podvod páchaný na lidech. Pesticidům se prakticky vyhnout nedá, pouze odšťavňováním nějaké odstraníte. Jinak kozí produkty se zásadně liší od kravských, ale to neznamená, že kysané výrobky z kravského mléka jíst vůbec nemůžete. Vše je zdravém selském rozumu a pokud nepůjde o litry denně, tak asi není velký problém. Jinak každému doporučuji si stav vápníku a hořčíku monitorovat, buď laboratorně, nebo ještě lépe vlasovou analýzou a mít tak přehled co se v mém těle opravdu děje. Prostě neskákat slepě na špek každému kdo tvrdí, že vápníku máme nedostatek. Paradoxně máme většinou těžký deficit hořčíku a usazování vápníku v tkáních a orgánech zde zabíjí ročně obrovské množství lidí.