Zuzka K. píše:
Zdravím,
momentálně jsem v první fázi protikvasinkové diety podle tabulky od sakula a ráda bych se podělila o tři recepty, které se mi podařilo vykoumat z použitelných surovin. Je to spíš takový nástřel, přesné dávkování koření a dalších přísad záleží na tom, jak to komu chutná.
Kedlubnové nudličky se skořicí
Nakrájíme kedlubnu na tenké nudličky. Zasypeme skořicí, sypkou stévií, polejeme kokosovým olejem. Přidáme kousek nastrouhaného zázvoru, já dávám kousek zhruba velikosti palce. Můžeme přidat citronovou šťávu.
Syrový oříškový "perník"
Drť z ořechového mléka (mléko podle návodu tady na fóru) smícháme s několika lžičkami skořice, kokosovým olejem, sypkou stévií, práškovým zázvorem a trochou anýzu. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Chutná přibližně jako perník.
Kedlubna s kari omáčkou
Kedlubnu nakrájíme na nudličky, nadrobno nebo na malé kousky. Omáčku uděláme z několika lžiček tahini, soli (já používám himálajskou), lžičky hořčice (používám domácí s jablečným octem, slazenou stévií), horké vody a zhruba půl sáčku kari.
Dobré zkušenosti mám i s pomazánkami, kde je základ tahini nebo drť z ořechového mléka a dochucené jsou solí, hořčicí, rozemletým slunečnicovým nebo dýňovým semínkem, libečkem, nadrobno nakrájenou červenou cibulí, pórkem nebo česnekem... Protože si s jídlem ráda vyhraju, aby se napásly i oči, prakticky vždycky namazané "chlebíčky" zdobím. Výborný je k tomu třeba pórek, ředkvičky nebo pažitka, trochu sezamového semínka... fantazii se meze nekladou. Jako základ pro "chlebíčky" se mi osvědčila okurka (na kolečka i podélně rozříznutá), kedlubna nebo patizon nakrájený na plátky. Špatná není ani zelená paprika zbavená vnitřku a rozkrojená po délce napůl.
Zajímavé kombinace, ale pokud chutnají, proč ne.