Xion píše:
Olej a voda sa nekamarati, ale bielkoviny a voda ano, takto sa rozpustia vo vode, vznikne z toho riedka bielkovinova brecka, ktora sa v mixeri velmi dobre zmiesava s hocicim inym... napriklad olejom, a prave o to, aby sa tieto dve veci spojili, ide. Takze, voda zrychluje spojenie oleja + aminokyselin.
Máš pravdu, ale ani ja nie som chemik a tak som to nenapísala celkom tak, ako by to malo byť, lebo sa mi to zdalo zbytočne zložité, tak som to možno príliš zjednodušila.
Nasýtený tuk, lepšie povedané reťazec mastnej kyseliny, môže telo premeniť na energiu len vtedy, ak má k dispozícii esenciálne mastné kyseliny.
Ide tu správne o nenasýtený tuk, ktorý má krehký a voľný reťazec ľahko absorbujúci vodu. Rovnako sa i reťazce mastných kyselín so slabými a nenasýtenými väzbami ľahko spájajú s bielkovinami. Spojením s bielkovinami sa mastné kyseliny stávajú rozpustné vo vode. Najvhodnejšie sú trojnenasýtené tuky ľanového oleja zmiešané s látkou, ktorá ich ľahko rozpúšťa, napr. tvarohom. Bielkovinové látky schopné zaktivizovať asimiláciu tuku obsahujú sírnu väzbu, ktorá umožňuje ich zlučovanie sa s tukami. Lipotropné bielkovinové väzby v tvarohu (alebo v orechoch) dokážu viacnenasýtené mastné kyseliny urobiť rozpustnými vo vode. T.j. ak zmiešame spolu tvaroh a ľanový olej, bude takýto tuk rozpustný vo vode. Na vepřové sádlo to neplatí a takýto tuk sa s bielkovinou nespojí. Oddelí sa
. Takže v podstate platí ako som napísala skratkovito, tuk sa stáva rozpustným vo vode – ale iba vtedy, ak sa bielkovina spojí s vysokonenasýtenými tukmi bohatými sa elektrony. Elektrony a ich vplyv, sú ale už iná kapitola.