Dobrý den,
střihnul jsem si 21-denní hladovku a pro ty, kteří něco takového zvažují, nabízím detailní popis průběhu. Každý den jsem se vážil pomocí váhy Tanita, která umí kromě hmotnosti ukázat spoustu dalších zajímavých údajů - zejména množství svaloviny, tuků a minerálů v těle. Také jsem si pečlivě zaznamenával pocity i jiné dojmy z průběhu nejen hladovky, ale i návratovky. O všechny informace jsem se podělil ve čtyřdílném seriálu na stránkách
Elixíru mládí. Zde jsou linky na jednotlivé díly:
V prvním dílu (
Den po dni) popisuji průběh každého dne - jak jsem se cítil, případně co jsem dělal, abych se cítil líp. V druhém dílu (
Statistika) najdete grafy, které den za dnem popisují úbytek hmotnosti, změny v procentuelních poměrech svaloviny a tuků, průběh změn v krevním tlaku a další veličiny. Třetí díl (
Cesta tam a zase zpátky) zachycuje návratovou fázi, především pak detailní popis prvního týdne, kdy je třeba nejvyšší opatrnosti. Čtvrtý díl (
Konečný účet) přináší další grafy, tentokrát včetně třítýdenní návratové fáze a pár informací na závěr.
Nevyhly se mi i některé nástrahy, zejména v návratové fázi, ale nic dramatického to naštěstí nebylo. Aspoň vím, co příště udělat lépe.
Pokud bych měl jmenovat nejzajímavější zkušenost, bude to určitě to, že jsem za celou hladovku a návratovku ztratil na svalovině jen dvacet deka, zatímco na tucích to bylo tři a půl kila. Veškeré pověsti o tom, že hladovkou se připravíte o pečlivě budované sexy svaly (což zaznělo i tady na Zdraví-AZ), jsou tedy zcela mylné. Ke vzniku podobných pověstí zřejmě přispívá to, že obsah střev se při měření nejrůznějšími sofistikovanými přístroji započítává do svaloviny. O obsah střev samozřejmě během hladovky rychle přijdete, takže při měření můžete propadnout panice, ale po hladovce si střeva zase rychle zaplníte, takže "svalovina" je najednou zpátky. Detaily najdete ve výše odkazovaných článcích:-)
Přeji krásné hladovění, Zdeněk B;-)