Petr22 píše:
Ahoj Madlo,
můžu se prosím zeptat? "Po pár týdnech očisty šťávami", rozumím tomu správně, že jsi několik týdnů byla jen na šťávách a nic jiného jsi nejedla? Byla jsi jen na zeleninových, žádné ovocné? Píšeš o problémech s plísněmi, podařilo se Ti je porazit? Jakou protiplísňovou dietu jsi nasadila, můžeš poslat nějaký odkaz?
Díky moc, Petr.
Opravdu jsem byla cca 5-6 týdnů jen na šťávách. V drtivé většině převažovaly zeleninové, většinou mrkev-petržel-celer, mrkev-okurka-červená řepa. Vyzkoušela jsem samozřejmě i jinou zeleninu – špenát, ředkvička, ředkev, brokolice, zelí, brambory atd. Ovocné šťávy jsem pila jen doplňkově, protože zeleninové šťávy mi chutnaly více.
V té době (počátkem roku 2011) jsem řešila alergii na léky a problém s imunitou. Zeleninové šťávy jsem vyzkoušela zcela intuitivně. Jak jsem se průběžně zbavovala projevů alergie, zaznamenávala další významná zdravotní zlepšení a cítila se skvěle, neměla jsem potřebu jiné stravy, vystačila jsem si pouze se šťávami. Současně jsem začínala studovat další informace, které se týkaly imunity. Samozřejmě, došla jsem k tomu, že základem je očista střev. Na šanku jsem si tehdy netroufala, tak jsem se objednala na hydrocolon. Ještě předtím jsem absolvovala DFM vyšetření. Až tam jsem zjistila, že mým hlavním problémem jsou plísně. Z internetu jsem si ze dvou zdrojů stáhla dvě protiplísňové diety. Protože linky uloženy nemám, tak přikládám text obou diet.
Dietu jsem držela přes 6 měsíců (většinu nedoporučených potravin jsem bez jakýchkoliv problémů vyloučila již natrvalo a nijak mi nechybí). Po roce jsem pak absolvovala kontrolní DFM vyšetření – plísně už nebyly mým problémem…
Pro člověka, který se stravuje běžným způsobem, vypadá tato dieta na první pohled dost striktně – vyloučení cukru, všech výrobků z bílé mouky, uzenin, konzerv atd. Pokud ho zdravotní problémy přece jen donutí protiplísňovou dietu vyzkoušet, ve výsledku zjistí, že i po skončení diety je dobré většinu těch nedoporučených potravin vyloučit ze svého jídelníčku natrvalo. Když některé z nich pak po čase ze zvědavosti vyzkouší a zjistí, že je mu z nich těžko, jen se utvrdí v tom, že se bez nich obejde…
Protiplísňová dieta I:CO MŮŽETE JÍST:
• Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
• Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole, křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice.
• Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i jablečný protlak), jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně.
• Místo kávy zkuste pít čekankovou, špaldovou či žitnou kávu - je mnohem zdravější!
• Dále můžete ryby, sýry, vejce.
• Jezte čerstvé kysané zelí ze sudu - "zeláku" (ne však konzervované ve skle), buď syrové jako salát nebo krátce podušené.
• Z mléčných výrobků jsou povoleny podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň jednou denně. Dále pak zařaďte do svého jídelníčku máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta.
• Pečivo můžete jíst pouze celozrnné, špaldové, grahamové, také kukuřičné, rýžové (křupavé chlebíčky).
• Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná - neloupaná.
• Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí.
• K úpravě vašich pokrmů používejte dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
• Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete.
• Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a čaj mátový.
• Abyste příliš nehubli, můžete si dát denně několik lžiček panenského olivového oleje nebo hrst slunečnicových či dýňových semen.
ČEMU SE VYHÝBAT:
• Vyhýbejte se vepřovému masu.
• Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zelenině jako jsou okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor.
• Vynechejte koláče, med, fruktózu-ovocný cukr, pudinky z prášku, sirupy, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, alkoholické a sladké nápoje, sladké čaje, limonády, dále vynechejte výrobky z instatního kakaa a také velmi sladké ovoce jako jsou banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, kečupy a přislazenou sojovou omáčku.
• Dále vynechejte živočišné marinované pokrmy, ovocné jogurty a vůbec pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, hotové omáčky, bílou mouku, loupanou rýži, obilné klíčky a přípravky na zahušťování omáček i těstoviny z bílé mouky.
• Zřekněte se cukru ve všech podobách a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).
• Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
• Léčebná kúra většinou trvá od 3 do 6 měsíců.
• Po skončení kúry se stravujte i nadále zdravě, získali jste nové návyky, tak proč je měnit, když jsou vašemu zdraví prospěšné.
• Vyhýbejte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům.
Protiplísňová dieta II:Zakázané a povolené potraviny
Mléčné výrobky :
NE - mléko (kravské a kozí) a mléčné výrobky, smetana, kysaná smetana, sušené mléko, ovocné jogurty se sladidly, kondenzované mléko, salko, sýry, hermelín, plesnivé sýry, zrající sýry nebo sojové mléko slazené
ANO - (jen v malých dávkách) – bílé jogurty s živými kulturami, tvaroh (nízkotučný nebo bez tuku), máslo, kefír, podmáslí, sýr Mozzarella, sýr Ricotta nebo sojové mléko neslazené
Zelenina :
NE - nakládaná a konzervovaná zelenina, nakládaná zelenina (pickles), okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu, rajský protlak, fazole a hrášek se sladidlem nebo tomatovou omáčkou, cukrová řepa, hotové výrobky z brambor (z prášku), cibule s plesnivými slupkami, slupky z brambor, slupky z okurek, kukuřice, konzervované nakládané kyselé zelí (kupované)
ANO - (čerstvá a šetrně podušená) – artyčoky, bambusové výhonky, bílé kysané zelí (domácí), brambory (pouze v omezené míře), brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, dýně, fenykl, chilli papriky, chřest, kapie, kapusta kadeřavá, kapusta růžičková, karotka, kedlubna, křen, květák, lilek, listová kapusta, listový salát, mangold, mrkev, salátové okurky (oloupané), olivy, papriky, petržel, polníček, pórek, rajčata (oloupaná), ředkev, ředkvičky, šalotka, špenát, topinambury, zelené fazolové lusky
Ovoce :
NE - banány, melouny, hrušky sladké, hroznové víno, mandarinky sladké, broskve, sladká jablka, bobulovité ovoce (maliny, jahody, borůvky, třešně, rybíz,…- déle skladované), další sladké ovoce, sušené a kandované ovoce, konzervované ovoce, ovocné křížaly
ANO - (jen v malých dávkách a čerstvé!!!) - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i protlak), jahody, karambola, kiwi, limetka, mandarinky, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně
Luštěniny :
NE - miso (sojová pasta), fermentované sojové produkty, tofu, tempeh (fermentované tofu)
ANO - čočka, fazole, hrách, hrášek zelený, sojové boby, cizrna (římský hrách)
Obilí :
NE - naklíčené obilí, obilné klíčky, semolina (krupice z tvrdé pšenice)
ANO - oves, pohanka, proso, jáhly, kuskus celozrnný, žito, pšenice (méně), pšenice špalda
Obilné výrobky :
NE - bílé pečivo, veka, chléb pita, tortily z bílé mouky, croissant, pizza, müsli, preclíky, obyčejný chléb, pečivo z pekařských kvasnic a kvásku, upravované kukuřičné a obilné vločky (slazené)
ANO - celozrnné výrobky, tortily z celozrnné mouky, burizóny, neslazené suchary, vločky (ovesné, sojové, špaldové, žitné, jáhlové, špaldové, pšeničné,..), kukuřičné lupínky bez cukru, pečivo celozrnné bez kvásku a kvasnic, sekaná pšenice (bulgur)
Mouka :
NE - bílá mouka, kukuřičná mouka
ANO - mouka celozrnná pšeničná, grahamová, špaldová pšeničná, ovesná, prosná, sojová, teffová, žitná, pohanková
Rýže :
NE - bílá loupaná rýže
ANO - celozrnná dlouhozrnná Natural, divoká rýže, rýže Basmati, rýže Sishi, rýže Texmati, rýže Wehani, červená
Těstoviny :
NE - těstoviny z bílé mouky, těstoviny z fariny (jemné mouky), těstoviny ze semoliny (tvrdé pšenice), bifun (japonské nudle z bílé mouky)
ANO - celozrnné těstoviny, saifun (japonské nudle), udon (japonské nudle z celozrnné mouky)
Rostlinné oleje a tuky :
NE - ztužené rafinované oleje a tuky, margaríny, olej z podzemnice olejné
ANO - olej lněný, olivový (za studena lisovaný), sezamový, slunečnicový, sojový, z dýňových semen, nerafinované čisté margaríny
Ocet :
NE - všechny octy (mimo jablečného)
ANO - jablečný
Koření :
NE - sušená cibule, sušený česnek, sušené koření, houby, glutamát sodný, ostrá jídla, hodně soli, koření obsahující cukr, vanilín, kandovaná ovocná kůra
ANO - pepř, mořská sůl (malé množství), hořčice (pouze velmi ostrá), skořice, vanilka (sušený lusk), zázvor čerstvý, mořské řasy (Wakane, Kombucha,..)
Dochucovadla :
NE - sojová omáčka, maggi, Worchestrová omáčka, majonézy, tatarská omáčka, kečup, salátové dresinky, zálivky s cukrem
ANO - bylinky čerstvé - bazalka, kopr, libeček, majoránka, máta, meduňka, oregáno, pažitka, petrželka, řeřicha, saturejka, tymián, provensálské koření
Sladké :
NE - zmrzlina, marcipán, želé (ovocné), arašídová a čokoládová pomazánka, pudink, bonbóny, karob, cukrová poleva, perník, sladkosti, čokoláda, žvýkačky, jídla obsahující cukr, instantní kakao, sušenky, marmelády a džemy, ovocné kompoty, výrobky z instantního kakaa, sirupy, cukrovinky, koláče, buchty, sladké deserty
Sladidla :
NE - cukr (bílý, hnědý, práškový, krystalový), med, třtinový cukr nebo sirup, melasa, kandys (řepný cukr), ječný slad, umělá sladidla (sorbit a xylit), dextróza - hroznový cukr, fruktóza - ovocný cukr, glukóza, javorový sirup, rýžový sirup, sacharóza
ANO - (jen výjimečně příležitostně) - javorový a rýžový sirup, ječný slad, melasa, mléčný cukr
Maso :
NE - salám, šunky, slanina, párky, uzenky, klobásy, uzená masa, paštiky, zpracované a balené maso, hovězí v konzervě, hamburgery, Hot dog, sušené maso, hovězí maso, vepřové maso
ANO - telecí, hovězí (malé množství), jehněčí, skopové, husí, krůtí, kuřecí (i vývary), králičí, krocaní, kachní
Játra :
NE - vepřová, hovězí
ANO - kuřecí, telecí
Ryby a mořské plody :
NE - ryby v tomatě, slanečky, ryby sušené a nasolené
ANO - halibut, jeseter, kapr, losos, makrela, platýs, pstruh, sardinky, sleď, sumec, štika, treska, tuňák, úhoř, ryby v oleji, žralok, humr, krab, krevety, mušle, rak, ústřice
Vejce :
ANO - slepičí, kachní, husí
Ořechy :
NE - vlašské ořechy, buráky, pistácie, kešu oříšky, kokos sušený, ale také rozinky, datle, fíky
ANO - lískové oříšky, mandle, kokos čerstvý, para ořechy, piniové ořechy
Semena :
ANO - dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka, mák
Pití :
NE - nápoje slazené cukrem, nealkoholické nápoje slazené, limonády, dietní ovocné šťávy, sladké limonády, instantní slazené čaje, černý čaj, ovocný čaj, bylinkové čaje, koncentrované šťávy (z jablek, hrušek), ovocné džusy kupované, mrkvová šťáva, rajčatová šťáva, řepná šťáva, broskvová šťáva, hroznová šťáva, hrušková šťáva, jablečný džus, jablečný mošt, pomerančová šťáva, slazené mléčné nápoje, čokoládové a kakaové nápoje, káva obyčejná, káva bez kofeinu, jiné kávové náhražky, alkoholické nápoje, šampaňské, pivo, sladká vína
ANO - minerální vody neperlivé, bylinkové čaje (specielní - Maté, La Pacho), zelený čaj, mugicha (pražená náhražka kávy z celozrnného ječmene, bez sladu), voda s citrónem, sojové mléko neslazené (v malé míře)
Ostatní :
NE - vše co obsahuje kvasnice a kvásek; sušené, kvašené a uzené potraviny, zavařovaná jídla a omáčky, marinované pokrmy, pokrmy obsahující konzervační látky, přípravky na zahuštění omáček, konzervy všeho druhu, hotové polévky v sáčcích, bramborové lupínky a chipsy, hranolky
ANO - kypřící prášek do pečiva