chilluck píše:
Zdravím všechny internetové študáky,
od listopadu 2012 jsem také majitelem diagnózy UC a musím říct, že mi to pěkně přistřihlo křídla. Ze začátku to byla pěkná DEPRESE (myslím, že každý máme svůj příběh), ale po čase jsem to vzal jako výzvu a začal "bojovat". Pročítám co se dá, a za těch 10 měsíců mám pár tipů, které třeba někomu pomohou.
1. syrová strava (ať už máte "drahý blender", nebo si jablka, hrušky, broskve, nektarinky mixujete ponorným mixérem, či odšťavňujete), tak vám to podle mě nemůže vůbec uškodit, ba naopak,) .
2. pečení masa v pečícím papíře (musím říct, že i kousek másla přikládám)
3. vývary ( u mě bez pepře a cibule)
4. těstoviny, brambory s kvalitním máslem, jemné bramborové těsto, rýže i jako hlavní jídlo s ovocem a sněhem z bílků
5. rajská
6. cukr nahradit něčím šetrnějším (agáve sirup, fruktóza apod.)
7. piškotová roláda - potěší
8. z koření mi zatím nedělá zle: kmín, majoránka, libeček, kopr, rozmarýn, tymián, bazalka, bobkový list, nové koření, šalvěj, máta, estragon.
9. docela se mi osvědčila dýně a cuketa (polévky, omáčky k těstovinám).
10. RYBY (na ty podle mě nic nemá)... (tuňák ve vlastní šťávě(pozor na obsah cibule, česneku v nálevu), losos, ostroretka, candát, pstruh apod.)
11. raději telecí než hovězí (jsem toho názoru, že na rybách a krůtím mase se dá obstojně fungovat)
12. rybí tuk, lněný olej, kokosový olej, olivový olej. (tuky přidávat až do talíře)
* Spustila mi to hlava (stressové období), prášky(salofalk- 6tablet denně) neberu, mám k tomu nesnášenlivost laktózy jako bonus, takže ovesné mléko mi nahrazuje to kravské. Nicméně smetana mi v kuchyni chybí, zatím ani sýr ani tvaroh... jsem ve fázi, kdy zkouším, co ještě mohu do toho svého bídného jídelníčku přidat:) .
* při dodržování zjištěných opatření příznaky zcela vymizí a neobjeví se dokud nenarazím na potravinu patřící do blacklistu.
Zdar a sílu všem!
PS: sbírám tipy na moučníky pro UC ,)
Chilluck (28let)
Tato diagnóza není ani tolik o konkrétním jídle i když správná strava je určitě důležitá, jako o špičkovém zklidnění a odbourání stresorů. Trochu si nastudujte opatření na plné obnovení funkce nadledvin, tam by mohl být zakopaný pes.