Zdravím všechny, jsem nově zaregistrovaná, ale "šmíruji" vás tady už nějakou dobu. Díky fóru měním svůj životní styl, velmi děkuji za všechno, hlavně panu Zajíčkovi. Mám spoustu otázek, tak asi budu trochu v blízkém budoucnu opruzovat, protože nestíhám všechno pročíst, mám malé dítě, vlastně kvůli němu i píši, kdyžtak posím, jestli byste mně neodkázali na místo, kde se už se o dané problematice psalo a já jsem to nenašla, ale snažím se, fakt.
K věci. Trápí mně plísně v ořeších a semenech (případně sušeném ovoci). Moc nedůvěřuji dostupným zdrojům, momentálně nakupuji Alnaturu v DM, ale nejsem kvalitou moc nadšená. Jenže si nepamatuji, že bych někdy v životě ochutnala mák, neloupaný sezam, či para ořechy, které by nebyly aspoň občas a malinko cítit plísní. Všichni mi tvrdí, že jsem paranoidní, asi jsem, ale nemůžu si pomoct, já to tam cítím (ale ne jako alergikové, nemám na ořechy alergii). To mně taky přivádí k otázce, když někdo plísně necítí, a někdo ano, existuje nějaký "exaktní" indikátor plísní, než jen rozbor, když ten "senzorický" je tak subjektivní? Čím se řídíte vy? Případně jaké máte ověřené zdroje a jak jste je ověřili? Znáte "opobchod"? Dostala jsem ne něj tip, ještě jsem ho nevyzkoušela, já vím, první příspěvek a hned zmiňuji firmu, kdyžtak to smažte, nejsem tady kvůli reklamě. Nutně potřebuji nakoupit ořechy a semena a DM už nechci.
Jo a prosím, řekněte, že jsem šílená a dělám si zbytečné starosti
. Já totiž ani nekupuji banány, páč jsem ještě žádné neplesnivé neviděla. Jestli se podíváte, tak v místě, kde odkvetly, jsou vždycky miniaturní ělavé šupinky, které, když jim dáte prostor, se krásně rozšiřují - ať mi nikdo neříká, že to není plíseň. Dtejně tak nedůvěřuji ostatním exotům, když vím, jak to ve skladech a na lodích dlouho dozrává na jedné kupě... Takový ananas, mango a momentálně třeba kaki jsou shnilé nebo plesnivé snad KAŽDÝ KUS. Jedině tak citrusy mi přijdou OK, když mám štěstí, ale bohužel, na ty má moje dítě alergii, takže teď v zime jí jen jablka
, dost otrava. Ale už jsem asi OT, tady jsou ořechy...
A co ta moje "paranoja" ohledně máku, sezamu a para? Jsem fakt magor a má to tak chutnat, jak to chutná? Co si to tom, prosím, myslíte?
Děkuji za odpovědi.