Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 9:40 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 11:39 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Neviem prečo mi potom tá pani povedala, že vydrží v chladničke tri dni.... možno to povedala len tak, pre istotu...alebo pre jej strach z toho, žeby mohla byť omylná... ? \":)\" ... Ja totiž nezistím, kedy to mlieko skysne... nemám s ním žiadne skúsenosti. Ale myslím, že keď budem neskôr odoberať 3-4 litre týždenne ( "nainfikujem" aj mamu so sestrou ), tak bude všetko o.k., cestovné nebude až tak "bolieť"...
Mimochodom, máme doma starú ( ale málo používanú a v dobrom stave ) akoby "konvicu" z materiálu smalt... má aj drevenú rúčku ( na prevážanie z miesta na miesto ) a pokrievku.... vojde sa tam asi dva litre tekutiny... dalo by sa to používať na "kefírovanie" ( zmenu kozieho mlieka na kozí kefír ) ? Či radšej v sklenených nádobách od zaváranín ? Tie sú ale škaredé... viem, že nejde o vzhľad... proste sa len pýtam \":D\"

Asi budeš dosť mladý a nepamätáš normálne kyslé mlieko z normálneho mlieka. Neboj, ak zoberieš živého mlieka viac, že skysne. Kyslé mlieko je dobrota a voľakedy sme ho píjavali často. Až potom, keď začali dodávať iba sáčkové a krabicové a k tomu homogenizované a pasterizované, tak z toho kyslé mlieko nevyrobíš, iba zhnitý hnus. Najlepšie je v lete na večeru a do neho najemno nastrúhanú uhorku s cesnakom, bašta.
Ja som čítala, že ku kefírkam (ani kefíru) sa nemá dostať žiaden kov. Ja neviem ako je to so smaltom, ale ja by som do takého smaltovaného kefír (ani mlieko) za nič na svete nedala. Zásadne používam sklo alebo starý "krájač" po babičke. Sklenené čajníky predávajú v rôznych veľkostiach a často na ne sú akcie, výjde ťa to tak do cca 4 eur.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát bře 19, 2010 8:34 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Sybilla píše:
Asi budeš dosť mladý a nepamätáš normálne kyslé mlieko z normálneho mlieka. Neboj, ak zoberieš živého mlieka viac, že skysne. Kyslé mlieko je dobrota a voľakedy sme ho píjavali často. Až potom, keď začali dodávať iba sáčkové a krabicové a k tomu homogenizované a pasterizované, tak z toho kyslé mlieko nevyrobíš, iba zhnitý hnus. Najlepšie je v lete na večeru a do neho najemno nastrúhanú uhorku s cesnakom, bašta.
Ja som čítala, že ku kefírkam (ani kefíru) sa nemá dostať žiaden kov. Ja neviem ako je to so smaltom, ale ja by som do takého smaltovaného kefír (ani mlieko) za nič na svete nedala. Zásadne používam sklo alebo starý "krájač" po babičke. Sklenené čajníky predávajú v rôznych veľkostiach a často na ne sú akcie, výjde ťa to tak do cca 4 eur.

Zdravím, kameninové krájáče tu mám a aj do ledničky se vlezou, i když jen tak tak. Jsou veliké a těžké. Do smaltu - nového chodím dojit. Je to třílitrák a je hehký do ruky. A když je koza důra a zvrhne mi to, což se taky zadaří, tak toho nevylije nikdá tolika. \":D\" Ale už jsem to v ňom i uchovala, že nebylo zbytí a na mléko to nikdá vliv nemělo. Je tedy pravda, že je mám nové a jen na mléko a nikde nejsou porušené ani zvenčí ani zevnitř a na jejich mytí nepoužívám žádnou chemii. Jen je vypařuji vodou. Žádná drátěnka, hrubá houba, či písek.
Jít se sklem ke koze si nedovolím. To jsem kdysi prubla a měla jsem práci na půl dne navíc. A kamenina je pro mne těžká. Máme jen velké nádoby a s těma nejni jednoduchá manipulace. Doma mám krajáčky malé jen na pití a to zas je na dojení nepraktické.
Ideál jsou velké flašky od okurek. Ty se dají sehnat i po restauracích a jídelnách, kde je vyhazují do smetí. \":(\"
Píši zde o uchování mléka, né o výrobě kefírku. Na to používám pouze sklo, které se báječně udržuje v čistotě, až strilitě. \":D\" \":D\" A je doň prima vidět a mohu kontrolovat stav houbiček i jejich práci.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát bře 19, 2010 9:39 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Od 17-tej dnešného dňa mám doma kozie mlieko, dva litre. Zistil som, že mám málo kefirákov... zničili sa mi tak, že som ich v obyčajnom mlieku nepremiešaval - nechal som ich 24 hodín bez premiešania...a tak pri "vodnom oddeľovaní" ( napustil som do hrnčeka ešte veľa vody k tomu zhustnutému mlieku - prefiltrovanej - aby som mohol miešať drevenou paličkou obsah, ktorý sa tak mohol oddeľovať ) sa mi zničili kefiráci - nevedel som ich rozoznať od zhustnutého mieka...takže mi ostala asi len jedna polievková lyžica...vyriešil som to takto.... 3,5dcl kozieho mlieka + tí kefiráci.... od 17-tej večer, vypijem o 07:00 ráno ( teda po 14-tich hodinách )... nebude to ešte zrelý kefír, ale už to bude kefír... nemám sa už kde dopátrať ku kefirákom, mám smolu...musím čakať, kým sa rozmnožia... \":o\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát bře 19, 2010 10:31 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Od 17-tej dnešného dňa mám doma kozie mlieko, dva litre. Zistil som, že mám málo kefirákov... zničili sa mi tak, že som ich v obyčajnom mlieku nepremiešaval - nechal som ich 24 hodín bez premiešania...a tak pri "vodnom oddeľovaní" ( napustil som do hrnčeka ešte veľa vody k tomu zhustnutému mlieku - prefiltrovanej - aby som mohol miešať drevenou paličkou obsah, ktorý sa tak mohol oddeľovať ) sa mi zničili kefiráci - nevedel som ich rozoznať od zhustnutého mieka...takže mi ostala asi len jedna polievková lyžica...vyriešil som to takto.... 3,5dcl kozieho mlieka + tí kefiráci.... od 17-tej večer, vypijem o 07:00 ráno ( teda po 14-tich hodinách )... nebude to ešte zrelý kefír, ale už to bude kefír... nemám sa už kde dopátrať ku kefirákom, mám smolu...musím čakať, kým sa rozmnožia... \":o\"

Naprosto nechápu, kam na tak blbé nápady chodíte. Normálně jste měl k tomu, co v té sklenici bylo,dolít další mléko a promíchat, nic víc nebylo potřeba a o nějaké vodě jste četl kde. To je naprostá hovadina a jakákoliv voda se na ty houby dávat nesmí, tím se omývá sliz a mohou také zcela uhynout, čili budete mluvit o velkém štěstí pokud se zase rozjedou a budou normálně fungovat. Nyní je nechte v teple, normální pokojová teplota a nic s nimi již neprovádějte. Zítra pouze přilijte další mléko cca 0,3 l a nechte je pracovat. Další den je normálně přeceďte, přes umělohmotný cedník na nudle a znovu zalijte mlékem a takto stále dokola, nic jiného.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát bře 19, 2010 10:52 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Ja som ich nepremýval vodou - len som dodal do mlieka vodu.... a permýval som ich len miešaním - jemným. Takže som sa ich ani nedotýkal. "Spreté" citlivé huby.... otca im naháňam... dúfam, že ich kozie mliečko dobre prikŕmi. A čo sa týka vody a kefirákov....veď sa odporúča aj raz za niekoľko týždňov dať kefirákov na 12 či 24 hodín do vody...aby mali "pôsť"....

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát bře 19, 2010 11:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Ja som ich nepremýval vodou - len som dodal do mlieka vodu.... a permýval som ich len miešaním - jemným. Takže som sa ich ani nedotýkal. "Spreté" citlivé huby.... otca im naháňam... dúfam, že ich kozie mliečko dobre prikŕmi. A čo sa týka vody a kefirákov....veď sa odporúča aj raz za niekoľko týždňov dať kefirákov na 12 či 24 hodín do vody...aby mali "pôsť"....

To klidně ano, ale nijak je tam nemíchat a nijak s nimi nečarovat. Také pochybuji, že by je naši předci z kozího vaku vyndávali ven a koupali je ve vodě, na takové blbnutí času nazbyt asi nebylo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 8:14 am 
Offline

Registrován: čtv bře 11, 2010 9:18 am
Příspěvky: 12
Nowokayne nejsi sám. Mě se to povedlo taky. Prostě se učíme. Ale je fajn, že Ti kousek zbyl a tam už to uděláš správně jak já a bude dobře. A neboj se ona ta houba fakt roste rychle. Já mám z jedné pidikuličky už slušnou kouličku. A kefír mi futná. Zas jsem ještě nikde nesehnala kozí mlíko. \":(\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 9:07 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Anička : ja len dúfam, že ten kefír sa skutočne stáva kefírom ( teda, že huby sú aktívne ), lebo neviem či tá kyslá aróma značí či mlieko kysne, alebo či sa z neho stáva kefír... dnes o 14-tej ochutnám ( po 21 hodinách od začatia "kefírovania" )... no neviem ako zistím, či je to kefír... \":?\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 9:09 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Jarda píše:
když vám náhodou mléko zkysne, tak se nejedná o žádný problém. Uděláte si z něho potom tvaroh a syrovátku můžete vypít
Syrovátku vypít? Já (možná mylně) žiju v domnění, že syrovátka je odpad, nic zdravého... jo už jsem si vzpomněl, píšou to Diamondovi ve "Fit pro život." Takže Jardo syrovátku klidně užívat, prosím Vás? Pokud ano, budu si muset vyzjišťovat, jaká všelijaká použití ona má. Dělám si tvaroh ze syrového mléka a syrovátky mi zbývá dost, cca 50 % objemu původního mléka. Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 9:20 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Zatiaľ po niečo vyše 15-tich hodinách kefírovacieho procesu, má kefír takú zvláštnu arómu.... ako biela farba na stenu... má to tak byť ? Nie je nejak hustý...slabo... a "kefiráci" plávu hlavne hore ( ale nie nad hladinou, pod hladinou ). Je to "viac-menej" v poriadku ? Z roboty zavolám tej pani, či si môžem prísť ešte po nejakých kefirákov...dúfam, že to bude možné ( samozrejme, zaplatím ).

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 10:09 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
NOWOCAYN píše:
Zatiaľ po niečo vyše 15-tich hodinách kefírovacieho procesu, má kefír takú zvláštnu arómu.... ako biela farba na stenu... má to tak byť ? Nie je nejak hustý...slabo... a "kefiráci" plávu hlavne hore ( ale nie nad hladinou, pod hladinou ). Je to "viac-menej" v poriadku ? Z roboty zavolám tej pani, či si môžem prísť ešte po nejakých kefirákov...dúfam, že to bude možné ( samozrejme, zaplatím ).
Nic ve zlým, ale z toho, co dokola píšete, mám dojem, že kefír sledujete skoro pod mikroskopem a díváte se na hodinky, aby kefír vznikal co možná nejpřesnější dobu... ale jakou, že. Já začal s kefírkou cca před dvěma třemi týdny; přečetl jsem si k tomu trochu informací (viz níže) a to mi stačí, daří se mi bezvadně, kefír je supr a kefírka roste jak divá. Obvykle kefírku opečovávám večír, ale když zapomenu, vůbec se s tím nezatěžuju, udělám to až ráno nebo sem tam i až druhý den večer, tj. po 48 hodinách - a nic, houbě to nevadí, roste a roste krásně. Tak se s tím tak "přesně" nezatěžujte, no. Jo a ty kefírky, co plavou na hladině: je to jedno, některé plavou, jiné se ponoří ke dnu - je to fuk.
Rozhodně mám dojem, že ještě nemáte načteno tohle o tibetské houbě, jsou tam dva odkazy (Tibetská houba stručně a Tibetská houba prakticky), prosím přečtěte si a neberte to tak exaktně \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 3:29 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Jinda : mám to prečítané, asi 10 krát.... už asi týždeň, naposledy som to čítal včera. Ide o to, že až včera som ponoril kefírovú hubu do originál koyieho mlieka, dovtedy bola v pasterizovanom trvanlivom kravskom z obchodu...a to muselo skysnúť, lebo zhustlo nejak zvláštne... po 21 hodinách ( už som kefír vypil - jednu polku 2,5dcl, druhú vypijem večer ) v izbovej teplote je kefír z nepasterizovaného kozieho mlieka konzistencio asi ako nízkopercentná smotana. Mlieko neskyslo, chutí to ako farba na stenu, ale je to sila zvyku. Stojí to za to. \":D\" Viem, ako to prospieva, takže v tom pokračujem. Už som zalial kefirákov dalším 0,5 L dielom kozieho mlieka. Super. Zajtra o takom čase budem mať ďalší polliter... už len pekne rozdeliť peniaze...a určiť na koľko čo dám atď... \"8)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 10:51 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Mám otázku ohľadom kozieho mlieka... musí byť zavreté nejakým "štupľom" tak, aby sa k nemu nedostával vzduch, alebo stačí, ked je yavreté vekom, pričom sa tam dostáva vzduch, lebo nie je šrubovacie ? Pýtam sa na kozie mlieko, ktoré uchovávam v chladničke, nie na kefír.
A ešte otázka : čím sa dá kefír dochutiť ? Nie je to podmienka ( to dochutenie ), ale nebolo by to odveci.... dnes som tam nastrúhal trošičku škorice. Asi si ale kúpim škor. prášok ( i keď nebude taký čerstvý ako "celá škorica" ), lebo sa to totálne otrasne strúha... fuška je to riadna. Med sa asi do kefíru nehodí, však ? Nemyslím chuťovo, ale čo sa trávenia týka ( chuťovo sa med hodí možno všade... \":D\" )

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: ned bře 21, 2010 12:48 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Syrovátku vypít? Já (možná mylně) žiju v domnění, že syrovátka je odpad, nic zdravého... jo už jsem si vzpomněl, píšou to Diamondovi ve "Fit pro život." Takže Jardo syrovátku klidně užívat, prosím Vás? Pokud ano, budu si muset vyzjišťovat, jaká všelijaká použití ona má. Dělám si tvaroh ze syrového mléka a syrovátky mi zbývá dost, cca 50 % objemu původního mléka. Děkuji.

Ano syrovátka se dá klidně vypít a je docela zdravá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: ned bře 21, 2010 1:00 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
NOWOCAYN píše:
Mám otázku ohľadom kozieho mlieka... musí byť zavreté nejakým "štupľom" tak, aby sa k nemu nedostával vzduch, alebo stačí, ked je yavreté vekom, pričom sa tam dostáva vzduch, lebo nie je šrubovacie ? Pýtam sa na kozie mlieko, ktoré uchovávam v chladničke, nie na kefír.
A ešte otázka : čím sa dá kefír dochutiť ? Nie je to podmienka ( to dochutenie ), ale nebolo by to odveci.... dnes som tam nastrúhal trošičku škorice. Asi si ale kúpim škor. prášok ( i keď nebude taký čerstvý ako "celá škorica" ), lebo sa to totálne otrasne strúha... fuška je to riadna. Med sa asi do kefíru nehodí, však ? Nemyslím chuťovo, ale čo sa trávenia týka ( chuťovo sa med hodí možno všade... \":D\" )

Med zhorsuje travenie kefiru, a podla mna viac sa tam hodi sladke ovocie, ako napr. rozmixovat to z bananom. Takisto som to tu uz niekde pisal, ze ochutit sa to da ovocnou stavou, travilo sa to celkom fajn, a ta chut bola bozska. Vyskusal som pomarancovu stavu a hroznovu stavu, obidve chutili super. Takisto to chuti vyborne s hruskou, kiwi, marhulou alebo bobulovym ovocim.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz