dovolte aby som prispel do mlína o mlieku.
Takže tu je názor
CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu kvality potravín, USA) Citát:
"Späť k prírode" - to je to, čo mnoho Američanov sa snažia urobiť s potravinami, ktoré si kupujú a jedia. Sú nakupovanie na farmárskych trhoch, vyberanie biopotraviny vo svojich obchodoch, na potravinárskych družstvách a niektoré z nich sú dokonca rastie ich vlastné jedlo. Mnoho ľudí sa snaží jesť potraviny, ktoré sú vyrábané s minimálnym spracovaním.
Avšak, mlieko a výrobky z mlieka (vrátane niektorých syrov, zmrzliny a jogurty) sú potraviny, ktoré, keď konzumujú v surovom stave, môžu predstavovať vážne zdravotné riziko. Mlieko a výrobky z mlieka, je potrebné minimálne spracovanie, tzv pasterizáciou, ktoré možno vykonať zahrievaním krátko mlieka (napr. zahriatie na 161 ° F po dobu 20 sekúnd), zabije patogénne baktérie (napr. Salmonella , Escherichia coli O157, Campylobacter ), ktoré možno nájsť v surovom mlieku.
Pred vynálezom pasterizácii surového mlieka bolo surove mlieko zdrojom baktérií, ktoré spôsobovali tuberkulózu, záškrt, ťažké streptokokovej infekcie, týfus a ďalšie choroby z potravín. Tieto ochorenia zabili v tom čase mnoho ľudí každý rok, a to najmä malé deti. V roku 1900 mnoho matiek uznalo toto riziko a začalo prevarať mlieko (na teplotu 212 ° F) ešte predtým, ako ho podali svojím dojčatám a malým deťom.
Mnohé štúdie preukázali, že pasterizácia výrazne nemení nutričnú hodnotu mlieka - pasterizované mlieko je bohaté na bielkoviny, sacharidy a ďalšíe živiny. Teplom mierne ovplyvňujeme niekoľko vitamínov nájdených v mlieku - tiamín, vitamín B12, a vitamín C - ale mlieko je len aj tak malým zdrojom týchto vitamínov.
Chorobz ktoré sa môžu objaviť od rovnakej značky a zdroja surového mlieka, ktoré ľudia pili po dlhú dobu, bez toho, aby im bolo zle.
Široká škála baktérií, ktoré sa niekedy nachádzajú v surovom mlieku, vrátane baktérií (napr. Brucella , Campylobacter , Listeria , Mycobacterium bovis (spôsobuje tuberkulózu), Salmonella , Shiga toxín produkujúca Escherichia coli [napríklad E . coli O157 ], Shigella , Yersinia ), parazity (napr., Giardia ), a vírusy (napr. Norovirus ).
Príznaky: Každý chorý človek môže líšiť v závislosti od typu klíčkov, množstvo znečistenia a imunitný obrany osoby.
Kto je najväčšie riziko, že ochorie z pitia surové mlieko?Riziko nakazenia od pitia surového mlieka je väčšie pre dojčatá a malé deti, seniorov, tehotné ženy a osoby s oslabeným imunitným systémom, ako sú ľudia s rakovinou, transplantácii orgánov, alebo HIV / AIDS, ako je tomu u zdravej detí školského veku a dospelých. Ale je dôležité si uvedomiť, že zdraví ľudia akéhokoľvek veku môže byť veľmi chorý, alebo dokonca zomrieť, ak pijú surové mlieko kontaminované škodlivými zárodkami.
Poznám ľudí, ktorí požili surového mlieka pre rokov, a nikdy sa urobilo zle. Prečo je to tak?Prítomnosť baktérií v surovom mlieku je nepredvídateľný. Počet baktérií spôsobujúcich ochorenie v surovom mlieku môže byť príliš nízka, aby sa človek chorý dlhú dobu, a neskôr dostatočne vysoká, aby tá istá osoba vážne chorá. Pre niektorých ľudí, pitie kontaminovanej surové mlieko len raz mohol urobiť je naozaj chorý. Dokonca aj keď veríte farmára a svoj obchod, surové mlieko nie je nikdy zaručené bezpečný výrobok. Pitie surového mlieka znamená, že pri skutočnej riziko, že veľmi chorý.
Je pravda, že surové mlieko má viac enzýmov a živín ako pasterizované mlieko?Aj keď je pravda, že vykurovací proces pasterizácie sa inaktivujú niektoré enzýmy v mlieku, enzýmy v surovom živočíšneho mlieka, nie sú považované za dôležité pre ľudské zdravie. Niektoré živiny sú trochu znížená surového mlieka, ale Spojené štáty strava má všeobecne mnoho ďalších zdrojov týchto živín. Napríklad vitamín C sa zníži o pasterizácia, ale surové mlieko nie je významným zdrojom vitamínu C.
Ako može byt mlieko kontaminované?
Kontaminácie mlieka môže dôjsť z týchto dôvodov: Krava výkaly prichádzajú do priameho styku s mliekom,
Infekcie z kravského vemena (mastitída)
Ochorenie Cow (napr. bovinná tuberkulóza)
Baktérie, ktoré žijú na koži kráv
Životné prostredie (napr. výkaly, špina, zariadenia na spracovanie)
Hmyz, hlodavce, a iné látky živočíšneho vektory
Ľudia, napríklad tým, že krížovej kontaminácie znečistené oblečenie a topánky
Pasterizácia je jediný spôsob, ako zabiť mnoho baktérií v mlieku, ktoré môžu ľudia veľmi zle.
(
http://www.cdc.gov/foodsafety/index.html)
Tolko cittát s CDC.