ganesa píše:
Něco mixerům na green smoothie, hodně diskutované téma.
To co píšou o nějakém příkonu, to může být informace k ničemu. Koupil jsem před časem nějaký mixer s udávaným příkonem 1000W. Doma jsem ho zapojil přes měřič spotřeby (k dostání běžně v marketech někde mezi zásuvkama), nalil do něj vodu, zapnul, a nestačil jsem se divit. Příkon 300W, stejný jako měl starý mixer Eta Mira z roku raz-dva, a ten to měl aspoň poctivě uvedené na štítku a byl nejmíň dvakrát těžší (robustní motor). Naštěstí se mi ho podařilo vrátit. Přístroje co přijdou do styku s potravinama nechtějí brát zpět. Jedině pečlivě umýt, osušit, říct třeba že je nepoužitý, že jsme to koupili omylem dvakrát. Ani přístroje s nějakou poruchou nechtějí vzít zpátky, že už jenom záruční oprava.
U mixeru na green smoothie jsou důležité vysoké otáčky. Všechny běžné mixery mají max 10000 ot/min. Mixery na smoothie mají aspoň 30000 ot/min. To je sakra velký rozdíl. Běžný mixer syrovou zeleninu spíš pokouše než rozmixuje na hladko.
Před rokem jsem koupil mixer Vitamix, 37000 ot/min, spokojenost, ale ta cena, astronomická (16000Kč). Bohužel předražené i náhradní díly. Nic levnějšího na trhu tady nebylo. Teď se na trhu objevil mixer G21 Perfect smoothie GA-GS1500 (moc díky za odkazy které tu na něj byly a upozornily mě na něj).
Parametry má prakticky stejné jako u Vitamixu:
35000 ot/min, 1500W, 5kg (=robustní motor), cena příznivá (5000Kč). Za takovou cenu je k Vitamixu jen náhradní nádoba. A nádobu je třeba dokoupit. Motor vydrží, nádoba ne, a za chvíli zase nebude na trhu. Dokonce nádoba G21 jde nasadit na Vitamix, spojení na hřídel motoru je stejné, jen se nazasune úplně, nádoba sedí trošku výš, ale funguje, a ev. by to šlo upravit (nádoba k G21 850Kč, nádoba k Vitamixu 4000Kč).
Oba, Vitamix i G21, mají jednoduchou elektroniku: vypinač, regulaci otáček otočným knoflíkem, turbo. To oceňuju, bohatě stačí. Jen někdo psal že regulace otáček u G21 nedovolí malé otáčky. To je pravda, ale asi to nevadí.
To že u mixerů píšou kecy jak je dobrý a jak všechno krásně umixuje a blebleble a videa... Pokud nejsou uvedené otáčky, je to k ničemu. Snad je aspoň na ten údaj o otáčkách trochu spolehnutí. Měřič otáček nemám, abych to ověřil.
Teď jsem G21 koupil, i s náhradní nádobou, funguje stejně dobře jako Vitamix. Ta velká nádoba nevadí, dá se v ní stejně dobře udělat i malá dávka, 300ml. Výrobce uvedený není, asi Čína, jako všechno.
ganesa
Konecne nekdo, ko chape o cem to je. Prikon v zadnem pripade negarantuje vykon motoru. Spatne udelany motor muze mit treba 25% ucinnost. Dulezity udaj je, jak dlouho muze mixer pracovat na plny vykon. Pokud jenom jednu minutu, tak je motor spatne navrzeny a ma malou ucinnost. Vic se zahriva nez mixuje. Měď na vinuti je draha a neodymove magnety take.
Takovyhle dobre navrzeny moturek ma prikon 3,5kW a toci maximalne 39.000 ot/min. Je chlazeny vodou, ale musi pracovat v lodnim modelu pri zavodech az pul hodiny.
Neodymove magnety se nesmi zahrat na vetsi teplotu nez 80°C, takze ucinnost motoru se musi blizit 100%.
http://www.pkmodelar.cz/pohonne-jednotk ... kv-tra3381To same je s otackami mixeru. Muzete mit prikon mixeru treba 2kW, ale pokud toci pouze 10.000 ot./ minutu, tak vam stejne nebude poradne mixovat.
G21 je cinsky vyrobek, stejne jako vetsina odkazu zde.
Dokonce je vyrabi stejna cinska fabrika. Odkaz jsem zde uz uvadel. Na jejich webu v podstate najdete vsechny zde uvadene modely mixeru.
Inzenyr