[quote="andělka":3ilpnguo]Dobrý den pane Zajíček,obracím se na Vás s dotazem a zároveň prosbou o radu.Tento týden jsem byla na kontrole u oční lékařky - ke které chodívám pravidelně na kontroly vždy po půl roce,protože jsem před určitou dobou trpěla zvýšeným nitroočním tlakem a bylo podezření na "zelený zákal".Tto se nakonec nepotvrdilo, ale bylo mi doporučeno stav očí "hlídat".Před rokem mi oční lékařka zjistila u pravého oka počínající šedý zákal s tím, že operace není zatím "akutní".Jelikož jsem nyní v poslední době pozorovala větší tlak v obou očích, u pravého oka navíc takový pocit,jako by mi před okem "poletovaly tmavé mušky" a nyní ještě "tmavé nitky".V noci pak někdy mimo toho tlaku mám takové světelné "záblesky".Toto jsem již dříve říkala oční lékařce,ta na to moc nereagovala.Nyní, když se mi potíže zhoršily, tak jsem jí opět navštívila a vylíčila mé problémy.Provedla mi vyšetření obou očí a pak mi sdělila, že - i když si stěžují vbíce na pravé oko,tak že zjistila větší problém u oka levého, kde je už narušena oční sítnice.Dala mi pak ke kontrole "mřížku",která se používá pro zjištění makulární degenerace.Při této kontrole jsem viděla mřížku zatím "normálně", avšak lékařka řekla, že při vyšetření oka už "se to prý v sítnici trochu "vlnilo".Když jsem se jí zeptala, co se s tím dá dělat, tak mi odpověděla, abych si zakoupila v lékárně potravní doplněk PROTECKTUM OMEGA 3 +Gingo.Na to pravé oko,před kterým se mi míhají "ty poletující tmavé mušky" - tak pravila, že se mi odchlipuje sklivec od sítnice a na to mi předepsala nějaké kapky,které bohužel v lékarně neměli a tak mi je museli objednat.V pondělí si je mám vyzvednout.Byla jsem po tomto vyjádření-resp.sdělení stavu očí - docela překvapena,protože když jsem u ní byla před půl rokem, tak mi nic takového nebylo řečeno, ač jsem " o těch poletujících muškách" před pravým okem už dříve s ní mluvila.Docela mne překvapilo ještě to,když dodala,že v tomto věku /je mi 69 let/ to má už dosti lidí a s tím, že člověk stárne,tak stárne i jeho organismus - se musí člověk smířit.Další kontrolu mi doporučila "za rok",v případě potíží, abych si zavolala a objednala by mne dříve.Stále na tím jejím vyjádřením přemýšlím a vůbec se s tím nemohu nějak srovnat.Obracím se proto na Vás,co byste mi na mé - výše popsané problémy - doporučil a co je jejich příčinou.Děkuji Vám za pochopení a Vaše vyjádření.Majka[/quote:3ilpnguo]
Tak vycházejme z toho, že oči jsou za normálních okolností na celý život a musí být plně funkční, tedy se člověk musí dost snažit, aby si je zničil. Základem k poškození je většinou špatná funkce jater, což se dá celkem snadno zjistit, nebo i preventivně