Jarda píše:
Jen tak pro zajímavost jak na jeden druh obilí reaguje třeba kůň, pro kterého je určitě přirozenější potravinou než pro člověka. "Oves nikdy nemačkejte do zásoby. Již do 30 minut po mačkání dochází k oxidaci vitamínu E a do několika hodin ke žluknutí. Do pár dnů se zde začínají množit plísně a vytvářet mykotoxiny. Mačkaný oves do zásoby je pro Vašeho koně velmi nebezpečný a jedovatý. Také nikdy nekupujte již mačkaný oves nebo ,,ovesné vločky"." No a nyní bych všem "doporučil" ovesnou snídani a popřál ...
S koňmi v domácnosti jsem byl dvacet let. Je to tak, že kůň oves vůbec nesmí, ani celá zrna. Jde o příliš sacharidovou a vůbec energetickou potravinu, jejímž metabolismem přichází o nutné minerály. Jejich deficit (a také změna metabolismu ještě s jinými průvodními jevy) se pak projeví destrukcí kopyt, kloubů a jiných věcí. Oves kůň může žrát jen v malém, přesně odměřeném, množství, a jen pokud maká. Denodenně. Jinak bude v prdeli. Stejně jako člověk ve stejné situaci.
Nám oves ovšem velice chutnal a jedli jsme ho skoro denně, ovšem člověk se od zvířete liší tím, že si svůj metabolismus upravuje (do jisté míry) postojem k potravinám, prostě přemýšlením.
Vločky bych ale nežral, jedná se opravdu o zničenou potravinu. Zrna jsou lahodná.