Maria píše:
VEVERKO,
byla bys tak hodna a popsala me strucne,jak narocne je chovat kozu,co k tomu potrebuji,co prevazne zerou a tak.Mam zahradu cca 700m2,urcita cast je okrasna ,zbytek slouzi k obdelavani
Tak by me zajimalo jak je to s mlekem,ma koza mleko jen pri mladatech ci i potom?A jaka je pece o kozu v zime?To vis,jsem puvodem z vesnice,ale od mala ziju ve meste,takze mam blbe dotazy z nevedomosti.
diky moc za tvou odpoved.
Jejdanánky, to se mi sem nevleze.
Nicméně koza je velice nenáročná. Potřeba je koza. Občas se objeví na netu i inzerát starší kozy / 2 -3 roky / a po kůzlatech, rozdojená. Je dobré mít chlívek, nebo aspoň krytý, zateplený přístřešek, aby zvládla zimu, deště... Pak nějakou pastvinu.
V létě jsou kozy převážně venku a baští si z přírody. Letos budou u nás 4 kozy a mám na to 2 hektary, což nespasou a zbude i na sečení. Když mají mlsnou, vezmu je do luk jak psíky a napasou se také. Pokud bude mít menší prostor, není problém chodit sekat trávu a nosit jí to do ohrady.
I to mnozí lidé řeší, že ji přivážou na obojku a provaze. Spásá si kolem sebe a pak ji převedou o kus dál. Miluje kopřivy. Ty jak jsou vzrostlé, sekám a suším na zimu ve svazcích. Mají rády šrot z ječmene, veškerou zeleninu i ovoce. I větve ze stromů, když prořezáváme rády okusují.
V zimě bez zeleného potřebují dostatek sena , slámu jako podestýlku a pelíšky mají ze sena, aby jim bylo teplo. Koza obrůstá srstí a z jara jsou jak psíci s hustou podstadou. Zimní krmení obnáší i šroty, vitamíny a v mrazech vařím teplou baštu. Loni si na to zvykly od října a vyžadují stále.
Dávám pozor, aby jim nepřerůstaly paznechty. To se při stabilním stání na měkkém může stát.
Mléko - koza se dá dojit až po kůzlatech. Když jsou mrňousům 3 týdny, chodím na ochutnávku. A pomalu ji zvykám po ždibcích na dojení. Plná dojivost je po odstavu mladých, po 6-7 týdnech, podle jak kozlátka rostou. Pak dojím 2x za den a šmakujeme si.
Další březost si plánuji a od toho se odvíjí délka dojení kozenky. Zapoměla jsem na vodu. Tu potřebuje také.
A ještě jsem opoměla vitamíny a minerální lizy. Kór v zimním období jsou důležitým zdrojem, kdy si kozenky nemohou najít venku v přírodě samy co potřebují.
Zima je darebná. Není to obsažný příspěvek. Jen úplně malinký základ.
Jináč kozy jsou velice společenské mírumilovné. Snesou se i s ostatními zvířaty.
Kozenky se dají chovat jak na vsi, tak i ve městě. Jen do bytovky mi neštimují.
Můžete ji mít i jako hlídacího drobečka. Existuje spousta plemen koz a určitě by jste si vybrala i podle svých představ a podmínek, co by se k Vám nejlépe hodilo.