Dobrý den,
také mě trápí dlouhodobější pálení žáhy a úplně nevím, jaký postup zvolit k jeho eliminaci. Myslím, že kořeny problému sahají ke studiu na VŠ, kdy se mi toto pálení začalo ve větší míře objevovat častěji, mnohdy spojené s velmi nepříjemnou hořkou chutí v puse, trvající i několik dní. Dělo se tak zejména v době zkouškového období při nadměrném stresu. Od té doby uběhlo cca 5 let, kdy se mi pálení občas v menší či větší míře vracelo. Nyní ale problém eskaloval, kdy jsem poměrně delší dobu neřešil své problémy s opakovanými záněty hrtanu, až jsem téměř 2 měsíce nemohl pořádně promluvit. Po návštěvě ORL mi bylo sděleno, že se pravděpodobně jedná o refluxní poruchu jícnu, kdy mi vracející se žaludeční kyselina poškozuje hlasivky, a byl mi napsán Omeprazol. Nicméně veškeré chemie se straním kvůli minulým špatným zkušenostem a poměrně dlouhou dobu se snažím žít zdravým životním stylem, proto hledám alternativní řešení. Mé pálení je spojeno také s častým říháním a trápí mě zejména v dopoledních hodinách (v malé a nepravidelné míře potom odpoledne a večer), kdy v podstatě nemůžu téměř nic sníst ani vypít. Problémy odezní kolem 14.-15. hodiny. Zde považuji za důležité sdělit, že co se týče mého biorytmu, jsem extrémní sova a když můžu (víkendy, dovolené, prázdniny a jiná volna) jím mezi 14. - 15. hodinou teprve své první jídlo, tzn., že přirozené je pro mě chodit spát kolem 3.- 4. hodiny ráno a vstávat ve 12. - 13. h. Svůj biorytmus ale nemohu dodržovat kvůli práci, kdy musím vstávat kolem 8:00. Má otázka zní, může mít toto mé jednání za následek popisované potíže? Krkací test jsem prováděl zatím 3x, ale pokaždé mi vyšel jinak, jednou se krknutí dostavilo asi po 2s, jednou kolem 3. minuty ale také až po 5. minutě. Snažím se dodržovat zásady pro zmírnění mých problémů, ale v danou dobu mezi cca 9. - 15. h nezabírá prostě nic. Často popíjím jablečný ocet, vynechávám všechna dráždivá jídla, zkouším bylinné čaje, ale v danou dobu bez účinku. Stačí, abych si dal třeba jen lžičku jáhlů nebo odtučněného tvarohu a oheň je na střeše. Když už si ze zoufalosti vezmu velkou lžíci jedlé sody, mám pokoj tak maximálně na půl hodiny. Jediné, ale pro mě nepříliš ideální řešení, je asi nejíst a nepít nic a přečkat až do odpoledne. Několikrát jsem prováděl očistu žaludku i šanku, ale mé problémy se nemění. Co byste mi poradil? Závěrem ještě dodám, že jako řešení se samozřejmě jeví dodržovat svůj přirozený biorytmus, kdy jsem v podstatě bez potíží, nicméně má práce mi tohle bohužel neumožňuje
Předem děkuji za odpověď