miram píše:
Tak tedka, po precteni tady tohoto clanku je me uz jasno, kde je zakopany pes ...
too much selenium can cause selenosis, a condition marked by hair and nail loss, garlic breath, fatigue and nerve damage ...OMG!
Selenium Supplements: Too Much of a Good Thing?
http://abcnews.go.com/blogs/health/2012 ... ood-thing/Takze ja selen musim opravdu vysadit, vzdyt mam prisun take v oresich, ve vajickach a obcas si dam lososa (uloveneho v Aljasske ciste rece).
(Sockeye salmon is a good source of various minerals. Each serving has approximately 45 mg of calcium, 33 mg of magnesium, 319 mg of potassium, and
37.7 mcg of selenium. Sockeye salmon also contains zinc, iron, and copper in small amounts).
http://www.livestrong.com/article/29138 ... nutrition/Ja som si pamatal tak, ze selen je vo vyssich davkach jedovaty, a ze hlavne americky farmari s tym mali na niektorych miestach problem, ze sa im priotravil na urcitych pastivach dobytok, uplne hromadne. Bolo to, ked sa pasli na pode, kde je prilis vela selenu.
Preto, ma dost podivilo, ake megadavky sa tu doporucuju, ale aj vsade mozne inde.
Pre americanov je to dokonca este o hodne nebezpecnejsie, lebo casto ani deficit nemaju. Hlavne zeny, tie potrebuju menej selenu, nez muzi. Takze najviac ohrozenou skupinou su zeny, zijuce na uzemi ameriky.
A celkovo to blbnutie s vitaminmi, clovek musi toho vela vediet, aby vedel, v akych kombinaciach co brat, a ako sa triafat do zlateho stredu. Takisto nebezpecne su vitaminy B, typu B-50, alebo B-100. Na to si tiez dajte pozor. Vitaminy skupiny B musia byt v urcitych pomeroch, aby dobre fungovali. Teda nesmie byt rovnako kazdeho 50mg. Ale jedneho napriklad 3x menej, nez ineho, musia tam byt zachovane tie pomery.
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-B- ... psules/110U selenu je takisto nutne doplnat jod, aj vitamin E. Ale u vitaminu E je zase problem. V tej knizke bolo aj upozornenie na osial s antioxidantami. U Vitaminu E musia byt zastupene vsetky varianty, nielen jedna, alebo niekolko. Ked sa berie len chemicky vitamin E vo velkom mnozstve, v skutocnosti blokuje tie ostatne formy. Cize najhorsie robia ti, co beru 200 alebo 400mg dlhodobo, a je tam len jedna, alebo len dve formy. Vtedy si zase skodia. Necudo, ze niektore firmy zacali robit ultrakvalitne doplnky na prirodnej baze, ako nutrilite. Su aj 3x drahsie, ale u niektorych vitaminov je to proste nutnost urobit to kvalitne.
Inak myslim si, ze deficit selenu, ktory je tak casto videny, je v skutocnosti sposobeny dlhodobym deficitom jodu, cize naprikald american moze mat dostatok selenu v strave, ale kvoli jodu vykazuje aj selen znizene hodnoty, v skutocnosti telo bojuje uplne s niecim inym, nez s nedostatkom selenu, v skutocnosti ho ma prebytok v krvi, lebo ho nevie spracovat. Cize, ked si taky clovek este zacne doplnat selen, tak si v skutocnosti skodi. Ale vlasova analyza mu aj tak ukaze nedostatok selenu, lebo do tela tam kde sa ma, sa nakoniec nedostane.
Takisto si dajte pozor na doplnanie selenu z paraorechov. Ide o to, ze mnozstvo selenu v paraorechoch sa moze z jednotlivych oblasti lisit az desatnasobne. Takze mozete mat vrecusko paraorechov, kde je v 100g az 2000 mikrogramov selenu, ale takisto take, ktore ma len 200. Je jasne, ze z toho prveho sa lahko mozete priotravit. Kvoli tomu, si myslim, ze paraorechy niesu vhodny zdroj na doplnanie selenu.
miram píše:
Ja ziju na Floride a dotedka jsem brala selen 100 mcg/denne. Vitaminu D si myslim, ze mam dost, chodim kazdy den tak na 1-1,5 hodiny na prochazku a nepocitam ruzne prace na zahrade, koupani v bazenu, atd. Celych 15 let co tady ziju jsem ho nedoplnovala ani v zime.
Ale ted nastal problem, padaji me vlasy a ja stale hledam co me chybi. Mozna, ze to bude nakonec tim selenem, ale kdovi? Ted jsem snizila davku na polovinu a uvidim co se bude dit. Ale mozna, ze se maji sem tam delat prestavky v brani selenu a ty jsem ja nedelala, beru ho denne uz snad 3/4 roku.
Hlava me zacala desne svedet a vlasy me zacaly padat tedka posledni dva tydny az tak, ze jsem si koupila Dandruff sampon, s Menthol Selenium Sulfide 1% a nevidim zatim vubec zadnou zmenu, spis naopak ...mozna ze mam opravdu preSELENovano. Nemela bych ten selen na nejaky cas uplne vypustit???
Tak zase vsetko by som nehadzal len na selen, ale je to rozhodne rizikovy faktor. Navyse si prave v najrizikovejsej skupine ludi na predavkovanie selenom, teda zena zijuca v amerike. Rozhodne ho nachvilu vysad, alebo ostan brat len 50mcg tabletku kazdy druhy den. Takisto si sleduj, ako si na tom s jodom, a vitaminom E. Na spravne vyuzitie selenu treba totiz dostatok vitaminu E. Hlavne pokial sa beru vyssie davky, su dolezite aj zvysene davky vitaminu E. A samozrejme, nie v tej syntetickej forme, o ktorej som pisal.
pv33 píše:
Xione, kdyz uz tu uvadis kus nejake knihy, docela by mne zajimal autor a nazev knihy. Predpokladam, ze ty to vis. A mozna se to da nejak najit pres ten odkaz, ale mne to v tom pripade uteklo. Urcite by bylo jednodussi, kdybys to k tomu odkazu pridal. Pro mne je casto dulezite nejen ze nekdo neco napsal, ale i kdo to napsal, protoze nekterym zdrojum verim a nekterym ne, i kdyz pusobi text verohodne.
Dik, Pavel
Zistim Ti to.