Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 9:52 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob bře 27, 2010 9:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Maybes píše:
Co klíšťová encefalitida, tu houbičky taky zničí?

Kefírky jsou výteční zabijáci kdejakých bakterií, virů a plísní, čili jsem přesvědčen, že ji také zlikvidují. Pokud by to tak nefungovalo, tak tady již asi nejsme. Všemocná pasterizace pochopitelně byla našim předkům neznámá, ale klíště tu určitě žilo i s tou encefalitidou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned bře 28, 2010 10:49 pm 
Když budu chtít nechat houbu zrát dva, tři dny, musím ji dát do lednice nebo stačí pokojová teplota? Díky za odpověd.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 8:47 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
lev píše:
Když budu chtít nechat houbu zrát dva, tři dny, musím ji dát do lednice nebo stačí pokojová teplota? Díky za odpověd.

Zdraím, délka zrání kefíru se odvozuje od teploty, množství houbiček a mléka. Pokud ji necháte při pokojové teplotě, stačí 24 hodin. Pokud chcete mít kefírek po delší době aby jste jej stihla upíjet, můžete vložit lahev do lednice. Tam houbičky budou pracovat při chladu pomaleji. Záleží na tom, jak máte v chladničce nastavenou teplotu. Mám ozkoušeno, že při teplotě + 2 ° trvá litr mléka 2 dny. Pokud to chcete ještě spomalit, dejte méně houbiček a více mléka. \":D\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 1:10 pm 
Offline

Registrován: pon bře 29, 2010 1:02 pm
Příspěvky: 1
Chtěla jsem se zeptat. Jak dlouho a v čem mohu uchovávat kefírovou houbu , když nejsem týden doma .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 1:40 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Eliška píše:
Chtěla jsem se zeptat. Jak dlouho a v čem mohu uchovávat kefírovou houbu , když nejsem týden doma .

Zdravím, kopíruji přízpěvek pana Jardy o uchování kefírek na delší čas : :

Normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů.
Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.

Já to zatím nezkoušela, že všechno stihneme zkonzumovat, ale mám to schované pro případ náhody. \":)\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 2:42 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Prešiel som fórum aj použil funkciu "Hledat" ale nenašiel som recept na výrobu domácich mliečnych produktov.
Výroba jogurtu je na internete popísaná všade rovnako. Na spodok pohára dať trochu kúpeného jogurtu a zaliať prevareným mliekom. Skúšali ste vyrábať jogurt bez toho aby sa prevarilo mlieko a poprípade aj bez dávania 1 kupovaného jogurtu na spodok pohára?
Ďalej by ma zaujímalo, či si vyrábate domáce živé maslo. Dr. Edward Howell o ňom píše, že prv dokonca doktori používali mliečne a maslové diety na liečbu svojich pacientov. Podotýka však, že v tej dobe malo mlieko inú kvalitu a jak mlieko, tak maslo ľudia konzumovali formou živých potravín. Žiadne preváranie.
Kto má recept na výrobu živých produktov z mlieka, či už tvaroh, maslo, jogurt, podeľte sa so svojimi skúsenosťami. Môže byť ako kozie tak aj kravské mlieko.
Pán Jarda tu spomínal, že si vyrába doma tvaroh,ale spôsob výroby tu nikde nie je.

Zatiaľ si doma vyrábame kefír zo surového kravského mlieka a premýšľam, že keď sa nechá viac dní odstáť ešte v chladničke, tak viac zhustne a stačilo by možno doňho deťom už len rozmixovať ovocie podľa sezóny, alebo chuti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 4:43 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
mohy píše:
Prešiel som fórum aj použil funkciu "Hledat" ale nenašiel som recept na výrobu domácich mliečnych produktov.
Výroba jogurtu je na internete popísaná všade rovnako. Na spodok pohára dať trochu kúpeného jogurtu a zaliať prevareným mliekom. Skúšali ste vyrábať jogurt bez toho aby sa prevarilo mlieko a poprípade aj bez dávania 1 kupovaného jogurtu na spodok pohára?

S jogurtom mam skusenosti, takze pripisem nazor. Recept som vycital z knihy Surova strava, a zaujalo ma, ake je to jednoduche, tak som to vyskusal. I tam upozornili na prevarenie mlieka, ale len ak je s nedoveryhodneho zdroja. Cize odpoved na tvoju otazku je, ze ho prevarit netreba, a je to tak lepsie. Zase ale ked zoberes niekde z drustva, kde to vydojili z bohvieakej infikovanej kravy, tak to riskujes. Preto je lepsie overit si zdroj a mat pokoj, moct ho vyrabat z nepasterizovaneho.
Ja sam som ho vyrabal z kozieho. Kupil som kozi nepasterizovany jogurt a na pol litra mlieka sa ma dat jedna polievkova lyzica jogurtu. Inak, mozes zohnat aj priamo kultury.
Podaril sa vyborne, a 14 dni vydrzal v chladnicke. Po 14 dnoch som si z neho robil SP, a nic mi nebolo, takze bol dobry. Konzistenciu uz treba trafit spravnou teplotou, jogurtovac na to pomoze, a takisto mnozstvom pouziteho jogurtu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 7:35 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Eliška píše:
Chtěla jsem se zeptat. Jak dlouho a v čem mohu uchovávat kefírovou houbu , když nejsem týden doma .

Ten týden vám to vydrží normálně v mléce v lednici, ale na delší dobu to již chce udělat tak, jak jsem zde již popisoval a zkopírovala vám to Veverka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 7:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Prešiel som fórum aj použil funkciu "Hledat" ale nenašiel som recept na výrobu domácich mliečnych produktov.
Výroba jogurtu je na internete popísaná všade rovnako. Na spodok pohára dať trochu kúpeného jogurtu a zaliať prevareným mliekom. Skúšali ste vyrábať jogurt bez toho aby sa prevarilo mlieko a poprípade aj bez dávania 1 kupovaného jogurtu na spodok pohára?
Ďalej by ma zaujímalo, či si vyrábate domáce živé maslo. Dr. Edward Howell o ňom píše, že prv dokonca doktori používali mliečne a maslové diety na liečbu svojich pacientov. Podotýka však, že v tej dobe malo mlieko inú kvalitu a jak mlieko, tak maslo ľudia konzumovali formou živých potravín. Žiadne preváranie.
Kto má recept na výrobu živých produktov z mlieka, či už tvaroh, maslo, jogurt, podeľte sa so svojimi skúsenosťami. Môže byť ako kozie tak aj kravské mlieko.
Pán Jarda tu spomínal, že si vyrába doma tvaroh,ale spôsob výroby tu nikde nie je.

Zatiaľ si doma vyrábame kefír zo surového kravského mlieka a premýšľam, že keď sa nechá viac dní odstáť ešte v chladničke, tak viac zhustne a stačilo by možno doňho deťom už len rozmixovať ovocie podľa sezóny, alebo chuti.

Tvaroh vyrábím pouze v případě, že mi mléko zkysne, jinak vše spotřebuji jako kefír a nic jiného nevyrábím, čili ani své zkušenosti se syrovými mléčnými produkty nemám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte bře 30, 2010 11:56 am 
Offline

Registrován: úte led 12, 2010 8:11 pm
Příspěvky: 68
Bydliště: Praha 5-Smichov
Nemohu sehnat kefirovou houbu.Pokud ji nekdo z Vas ma ,byl tak ochotny mi ji poslat na dobirku?Pristi tyden dostanu prvni varku nepasterizovaneho koziho mleka .diky za odpoved.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 12:23 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Jarda píše:
mohy píše:
Ale keby mala žena správne pH, tak sa žiadne kvasinky v pošve neobjavia. Čiže keď sa objavia kvasinky, ihneď zacať pracovať na
obnovení správneho pH + použit kefírové zrna a celý proces sa tak ako keby urychlí. Ak nebude správne telesné pH, tak sa po tých 4 týždnoch môžu tie kvasinky teoreticky časom zasa vrátiť na hostinu. Správne?

Ano, toto je naprosto správný závěr a opravdu to takto jednoduše funguje, je tedy velice divné kolik žen se zbytečně a dlouhodobě léčí, stejně je nakonec vyberou, případně dostanou raka a mají to vyřešené.

Blíži sa pomaly leto a všimol som si, že dosť žien nechodí napríklad na kúpaliska alebo celkovo k vode, pretože sú náchylné na rôzne ženské choroby. Z tohoto dôvodu si dovolím vratiť sa k téme, ktorá tu bola načrtnutá, možno by si aj zaslúžila vlastné vlákno. Nechám na Vás ako to posúdite.
Na internete som pátral, ale každý portál tvrdí niečo iné, prevažne sa píše, že zdravé vaginálne pH < 4,5 a počas cyklu sa mení tak, že cez ovuláciu by malo byť pH 7,4 aby sa umožnil prípadným spermiám bezproblémový priechod až k vajíčku.
Aká je teda správne pH, aby sa zamedzilo vstupu breberkám, ktoré tam nepatria, poprípade, aby sa tam zdržali čo najkratšiu dobu?
Následky teda riešiť vieme pomocou kefírových zŕn, ale zaujímavejšia je prevencia.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 9:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Blíži sa pomaly leto a všimol som si, že dosť žien nechodí napríklad na kúpaliska alebo celkovo k vode, pretože sú náchylné na rôzne ženské choroby. Z tohoto dôvodu si dovolím vratiť sa k téme, ktorá tu bola načrtnutá, možno by si aj zaslúžila vlastné vlákno. Nechám na Vás ako to posúdite.
Na internete som pátral, ale každý portál tvrdí niečo iné, prevažne sa píše, že zdravé vaginálne pH < 4,5 a počas cyklu sa mení tak, že cez ovuláciu by malo byť pH 7,4 aby sa umožnil prípadným spermiám bezproblémový priechod až k vajíčku.
Aká je teda správne pH, aby sa zamedzilo vstupu breberkám, ktoré tam nepatria, poprípade, aby sa tam zdržali čo najkratšiu dobu?
Následky teda riešiť vieme pomocou kefírových zŕn, ale zaujímavejšia je prevencia.

Měřit pH v pochvě je prakticky neproveditelné normálním postupem, čili tím bych se asi nezabýval, ale tam je stěžejně důležité pH moče, protože to vzniká v přímé vazbě na pH tlustého střeva a to zase přímo ovlivňuje vaginální prostředí. Je li tlusté střevo překyselené pronikají kyselé toxiny střevní stěnou i do ženských orgánů a tím se vytváří i prostředí pro kolonizaci ženských orgánů kvasinkami. Vše se dá spolehlivě odvodit od pH moče, která koresponduje s kyselostí tlustého střeva a to, co platí po ostatní nemoce, platí i zde


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2010 9:10 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Jarda : Pán Jarda, 48 hodín robiť kefír v izbovej teplote v skrini ? Mám skúsenosť len s 24 hod. "robiacim sa" kefírom v izbovej teplote.... 48 hodín teda nie je veľa ? Z akých zdrojov máte ten čas ? Či ste na to prišli pokusom Vy ? O čo bude taký kefír ( zdravotne ) lepší ? Ďakujem za odpoveď.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2010 10:01 am 
Offline

Registrován: pát bře 12, 2010 4:52 pm
Příspěvky: 68
Dobrý den,
vyzkoušela jsem si první domácí kefír a teď přemýšlím, jak zcedíte kefírové houbičky, když se nechá kefír zhoustnout hodně (třeba v té lednici) ?
Díky za radu Michala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2010 10:16 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
MICHALA píše:
Dobrý den,
vyzkoušela jsem si první domácí kefír a teď přemýšlím, jak zcedíte kefírové houbičky, když se nechá kefír zhoustnout hodně (třeba v té lednici) ?
Díky za radu Michala

Používam pevné umelohmotné sitko s väčšími očkami, nie to husté, čo je na rezance. Očká sú veľkosti asi ako na cedníku na špagety. Aj keď nejaká minikefírka prepadne, nevadí, aspoň spraví poriadok cestou von z tráviaceho traaktu \":)\" .


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz