Me jablko na lacno opravdu nedela vubec zadny problem a ani me nijak neochlazuje, neubira me energii, nic takoveho nepocituju. Zkousela jsem si udelat test a zjistila jsem, ze jsu lizla od kazdeho trochu, takze castecna vata, pitta i kapha ...takova smesice.
Ayurveda doporucuje jist tepelne upravene jablko 30 minut pred snidani, (tou snidani se tady rozumi horke cerealie) ja tepelne skoro nic neupravuju, pouze to, co jinak nejde syrove pozrit, takze ovoce jim zasadne v syrovem stavu a jako prvni jidlo.
Ayurveda says that fruit in the morning is like gold. This is the best time of day to get the maximum nourishment from fruit. Cooked apples, eaten first thing in the morning, help to create ojas the final and most refined by-product of digestion. Ojas contributes to enhanced vitality, strength, immunity, and overall well-being.
Sweet juicy fruits are excellent cleansers -- they help to eliminate impurities from the body. According to Ayurveda, it is recommended that fruits be eaten first thing in the morning, 30 minutes before other breakfast items such as hot cereal.
See more at:
http://www.mapi.com/ayurvedic-knowledge ... y4lps.dpufTepelne upravene jablko ma podobnou nutricni hodnotu jako ma cerstve, zalezi ovsem na tom, co za prisady se tam navic pridaji pri vareni. Je ale dokazane, ze treba vitamin C se tepelnym zpracovanim vytraci.
Ja osobne si myslim, ze varena jablka jsou vhodnejsi pro lidi s citlivym travicim traktem, ale kdo nema problem je jist syrova, tak proc se jim vyhybat?
Me kdysi taky delalo problem jist syrove jablko hned po ranu a myslim si, ze se me to upravilo bud kompletni zmenou jidelnicku a nebo mozna, ze zapracovalo dorovnani HCL v zaludku Betainem? Tezko rict. Spis si myslim, ze ten Betain pomohl, protoze do te doby me bolival zaludek taky po uziti magnezia a zinku rano na lacno a to je dnes uz minulosti ...kdyz se me hladina HCL upravila, prestalo to.