M-technik píše:
Ma tady nekdo nejake recepty napady na stedrovecerni veceri,nebo cukrovi,jednohubky,pochutiny,pomazanky?
Nemam na mysli klasiku myslim neco se zdravim stravovanim..dekuji.myslim ze bude vice lidi vdecnych za Dobry recept.
Tradiční česká večeře již přes sto let obsahuje hafo rybí polévky a pak trošku zeleninového salátu a ždibec smaženého kapra. Polévka je hoodně dobrá, v tom se snad shodneme, dobře udělaný bramborový čistě zeleninový (bez vajec a jakékoliv masité příměsi) salát je také fajn, kapra si nepřepalte, nepřesmažte, ostatně si můžete strouhanku oloupat a jíst jen rybu. Jaký s tím máte vlastně problém? K rybě pouze bílé víno, ostatně patří i do polévky, nebudete to přeci dělati na octu, k salátu již ale vínem šetřete, tam musíte volit, co máte raději, míchanice zeleniny a majonézy a vína není příliš dobrá.
Ostatní vyjmenované věci (velmi špatně poživatelné - cukroví, salámy, jiné pochutiny - krekry, tyčinky, brambůrky), přece vůbec jíst nemusíte. Též nejezte k večeři čerstvé ovoce, z pochutin snad jen ořechy, v rozumné míře.
V podkérkonoší se tradičně jí kuba, to je velmi dobré jídlo, jistě vám vyhoví, doporučuji, v jiných krajích se kapr jí ve velmi sladké a těžké omáčce, základem jsou zkaramelizované věci, prostě povidla a rozinky a další přísady, pak k tomu pasuje knedlík, dobrý knedlík (třeba karlovarský) nebo dokonce i noky. To se ale hodně vzdalujeme od toho standardu. My, co to jen umíme uvařit, to rádi děláme, ale neradi jíme, zaplácne vás to jako guláš nebo jakákoliv jiná omáčka. Ale dobré to je, pro ty druhé. Tato omáčka se ale dělá více dnů, to nejde ten den, ani den předtím.
Proč si nedáte prostě to, co vám chutná?
Za mne - jen rybí polévka a ždibec salátu s trochou housky.
A svíčičky a teplé lidské slovo.
Máte vy jiný, lepší recept?