Moje skúsenosti :
Mätový čaj ZNIŽUJE PRODUKCIU HCL.............. V dobrej viere si robievam sem-tam (pár krát týždenne) mätový čaj, a vždy mi je po ňom trochu ťažko na žalúdok, aj keď ho vypijem až 2-3 hodiny po jedle, alebo hodinu pred jedlom... Prečo ? ÁNO, znižuje HCL....
Rovnako dokonca aj MäTA OBSIAHNUTÁ V ŽUVAČKÁCH........ Keď si dám po jedle žuvačku (Orbit napr.) v domnení, že pokračovanie žuvania zabezpečí lepšie vylučovanie HCL, tak mi stačí hltať mentolové sliny, a už to NIE JE ONO, už cítim, že mi to v trávení nepomáha, ba naopak.
ROVNAKO POZOR NA KEFÍR (pre mňa sklamanie) - ten, kto má málo žalúdočnej kyseliny, tomu bude kefír (možno bryndza je výnimkou, vďaka veľa soli, s ňou som problém nemal doteraz) ešte viac "hasiť" žalúdočnú kyselinu. Vyskúšané, a mrzí ma to, tak som sa tešil na lacné probiotiká.... Smola
S nástupom na duchovnú cestu (vzdanie sa nereálnych túžob na ktorých som tak SILNO lipol - PO ROKOCH) a s POCTIVEJŠÍM zaradením HCL vytvárajúcich potravín do jedálničku (ako doplnky k mojej vysokotukovo-stednobielkovinno-nízkosacharidovej strave), a s VYLÚČENÍM potravín, ktoré slabú tvorbu HCL ešte viac uhasínajú (žiaľ kefír, mätový čaj, mätové žuvačky), dúfam v lepšie zajtrajšky, čo sa týka môjho zdravia.
Inak, budem si dávať doobeda jednu šálku kvalitnej slabšej kávy denne. Káva tiež pomáha s produkciou HCL. A ja to chcem mať pestré, takže budem trochu viac soliť (himalájskou soľou samozrejme), trochu kvapkať HCL (3,5%), používať HCL podporujúce koreniny, a NESTRESOVAŤ SA, pracovať na duchovnom raste. Lebo som za tých skoro 5 rokov čo tu chodievam pochopil, že existujúce duševné/duchovné problémy keď sa dostatočne neriešia, tak na pevné zdravie človek môže ZABUDNÚŤ.