Xion píše:
Velmi kontroverzna pozivatina, jedni ju chvalia, druhi hania.
Vacsinou sa uvadza negativum, ze je to rychly cukor, ze prekyseluje a ze krmi kandidu.
Mne sa ale zda, ze med sam o sebe by to nemal robit. Kluc je v tom, sam o sebe. Vacsinou sa je spolu s niecim , necudo, ze ked si da niekto zemiaky a potom to zaje medovym rezom, krmi to kandidu.
Ja mam vsak otazku, ci krmi kandidu med, zjedeny na lacno. Alebo, so sladkym ovocim. Nezda sa mi, ze by sa taky rychly cukor dostal az do hrubeho creva. Rovnako, ked sa vstrebe do krvi, pokial tam nieje zaplava rafinovanych tukov, nemal by krmit kandidu, rovnako ako ani sladke ovocie zjedene na lacno... problem je samozrejme, ked sa niekto nacpe tukmi. (teda je ho vo forme sladkosti, alebo s orechmi)
Samozrejme, mam na mysli pravy med, nie nejaky falzifikat prikrmovany cukrom. Viem si pozhanat kvalitny lesny med, ktory sa ze vraj zbiera z kory stromov a tak neobsahuje ani pel, co sa uvadza ako dalsie negativum medu.
No čistě teoreticky, protože prakticky to vyzkoušené nemám, kandidu jsem zatím neměl, ale asi bych ho v takovém případě nejedl. Samotný skutečně problémy běžně nevyvolává, ale odstup od předchozího jídla by musel být dost velký, aby skutečně nemohlo dojít ke smíchání s jinou potravinou, jinak vyvolává kvasný proces a překyselení, což by kandidě vyloženě dělalo dobře. Přidávat ho do ovoce se mnoha lidem také neosvědčuje, já ho sice občas používám pro lepší spaní tak, že těsně před ulehnutím sním jednu, až dvě lžíce, ale nedělám to moc často, nyní spíše výjimečně a jeho pravidelnou konzumaci zrovna nedoporučuji.