P.e.t.r.a. píše:
Dobrý den, pane Jardo,
chtěla bych se na Vás obrátit s radou, týkající se mého otce, jelikož z psychického hlediska je to již pro všechny členy rodiny neudržitelné. Předem se omlouvám, pokud píši do nesprávného políčka. Pokusím se celou situaci popsat podrobněji, jelikož si myslím, že hodně věcí s tímto souvisí.
Před 10ti lety (tj. v 42,5 letech) byl otec na operaci s kolenem – odlomená chrupavka. Do té doby více méně celý život aktivněji sportoval – fotbal, kolo apod. a dodnes má fyzicky namáhavější práci jako svářeč. Po operaci, která ho psychicky hodně poznamenala, se jeho sportovní aktivita omezila na kolo spíš rekreačního charakteru. Při operaci lékaři diagnostikovi artrózu 3. stupně.
V roce 2007 mu byl na hrudníku operován melanom (přišel za pět minut dvanáct, takže více méně bez následků, nepočítám-li opět obrovské psychické vypětí, úzkost a stres, na který při těchto situacích velmi trpí).
Před pár týdny byl opět na operaci, a to s tříselnou kýlou. Opět obrovský stres a úzkost z tohoto „onemocnění“. Operace bez komplikací, bolesti také nejsou, ale nastal problém, že jakoby svalstvo povolilo, začala bolet kolena, kyčle, je slabý a neumí si představit, že by se měl za několik dní vrátit do původního pracovního režimu. Domnívá se, že jelikož i po tom, co mu zjistili artritidu, deset let se neprojevovala, jelikož měl dostatek pohybu, a svaly „vše držely pohromadě“. Co jsem pochopila, s obvodním lékařem neřeší artrózu, která se začala po operaci kýly ozývat, ale řešil jen operovanou kýlu, která je již tedy nejspíš dobře zahojena. Ještě bych zmínila, že docela brzo po operaci začal chodit na dlouhé procházky, jezdit na rotopedu a trochu cvičit. Poslední dny to omezil. Dále do sebe cpe prášky na vysoký krevní tlak, ačkoli doma při měření vysoký nemívá, vždy jen u lékaře (v papírech má dokonce uveden syndrom bílého pláště). V současné době asi tlak vyšší má vlivem úzkostí, stresu a depresí z toho co bude.
Proto se na Vás obracím s radou, co přesněji dělat, aby nabral ztracené svaly a byl schopný své práce. Dříve jeho strava byla klasická konvenční s občasnými údajnými zdravšími variantami. Asi čtvrt roku mám nejblíž k vitariánské stravě (bydlím tedy ještě s rodiči a "zhřešení" zde bývá výjimečně a na úrovní pár veganských soust), takže má snaha je vést i je touto cestou, bohužel nejsou ani vegetariáni … Každopádně co jsem se před 2,5 lety stala vegetariánem/veganem, i jejich jídelníček se o něco zlepšil. V současné době je otec převážně na veganské vařené stravě, s tím, že pokud mu neuděláte šťávu, sám si neudělá, a čerstvému ovoci a zelenině také moc nedá (max. tak 2 banány za den, párkrát do týdne salát a podstrkuji oříšky). Dělám často mrkvovocelerovou šťávu apod. na nervy, takže nějaké to deci nějaké šťávy téměř denně má (vím, že je to ale málo). I přes můj značný odpor má mrtvolu na talíři max 1x do týdne a kousek nepotraviny z mléčných kravských žláz cca 2x týdně. Věřím, že by mu pomohly šťávy na artritidu podle Dr. Normana Walkera a živá vitariánská strava, kterou vydržel praktikovat 4 dny v době před operací … bohužel mám pocit, že mě tu nikdo neposlouchá … Snad poslechne Vaše rady, které jsou na nesrovnatelně vyšší úrovni než mé a navíc opřeny o zkušenosti, a o které bych teda touto cestou moc ráda poprosila. Něco málo si zde i dnes přečetl, ale mám dojem, že pokud nebude mít přesně „rady na míru“, nenaběhne na doporučovaný „režim“.
Proto Vás moc prosím o rady a doporučení.
Předem Vám nesmírně děkuji za Váš čas.
S přátelským pozdravem
Petra
Tak pokud je ve stresu, tak netráví správně jídlo a pak se není čemu divit, když se projeví nějaké nemoci z deficitu minerálních látek a vitamínů. Odstranění stresu berte jako prioritu číslo jedna, čili se musí udělat nějaké testy, minimálně na hořčík, který zřejmě bude muset srovnat a také je vhodné podpořit nadledvinky, což je zde v příslušném vlákně dostatečně probráno. Další bod je dodávka kyseliny chlorovodíkové v případě špatného výsledku krkacího testu, ten si určitě udělejte. Krevní tlak není vůbec problém srovnat do normálu, o tom se zde dá načíst mnoho informací a brát zbytečně prášky na ředění krve, je hazard se zdravím. Jinak si myslím, že vhodnější bude mě zavolat, než sáhodlouhé dopisování, telefonem se za pár minut vyřeší tolik jako za hodinu dopisování.