peetra píše:
Tak som googlila a mám obavu že je to fakt oxidáciou. Píšu že tá rybacia aróma je dôsledok oxidácie omega3 a že nezáleží na tom či ide o ľan , vl.orechy alebo ryby. ryby tiež vraj smrdia rybacinou až pri oxidácii . Tu to píše v debate jeden prispievajúci
http://peatarian.com/46489/fishy-taste- ... the-fridge neviem nakoľko je zdroj dôveryhodný. Z iného zdroja, ale tých je veľa:" Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín. Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.."
Keď to u vás vzniká už tak rýchlo po lisovaní , možno bude problém s tým čo sa deje s olejom medzi tým ako ide z lisu až kým sa nenaplní do nádob. Mrzí ma to lebo neviem či ho používať či nie. Ked si vezmeme že rybí tuk bežne smrdí rybacinou, znamenalo by to to isté, že tam zoxidovali omega3 ale pritom sa bežne taký olej užíva a predáva v lekárňach tak by človek čakal že tie látky by mali byť pod kontrolou, no neviem
Jeste bych to upresnil. Ze zacatku, asi pred rokem a neco, kdyz jsem zacal navrhovat lis na olej, tak si tady lide ztezovali, ze se jim lneny olej rychle kazi, horkne. Tak jsem vylisoval olej a nechal jsem ho tyden venku v teplote nejakych 20°C. Olej po tydnu nezmenil chut, ani vuni. Tu rybi chut, vzdy ziskal az po zchlazeni v lednicce.
Musel bych ty zkousky znova zopakovat, abych to byl schopen definovat presne.
Ze zkazeneho lneneho oleje Vam vznikne fermez. Ta take nema rybi aroma.
Podle mne je ten Vas olej v poradku.
Inzenyr