Tak jsem náhodou objevil papír od zásilky z iherb přes DHL. Zjistil jsem, že jsem zaplatil 260,- Kč za
Záruka DHL v celním řízeníZáruka za to, že za mne zaplatili DPH 197,- Kč je 260,-.
Hodil jsem to do googlu a vylezlo například
http://gizchina.cz/2014/11/07/saga-pokracuje-oficialni-stanovisko-dhl-ke-kauze-zaruka-celniho-rizeni/ píše:
Poplatek „Záruka DHL v celním řízení“ je účtován za využití finančních prostředků DHL pro financování celního dluhu a daní souvisejících se zásilkou.
Příjemce zásilky nemusí v okamžiku celního řízení použít vlastní finanční prostředky, DHL za něj provede úhradu příslušných poplatků a příjemce zaplatí až v okamžiku převzetí zásilky.
Proces celního odbavení se díky tomu zrychlí, zaplacení předem umožní uvolnění zásilky, a ta pak může být doručena příjemci dříve.
Poplatek ve výši 2% z celkové částky cla, daní a DPH (min. 260 Kč, max. 2 000 Kč) je účtován již několik let zákazníkům, kteří platí celní poplatky bezhotovostně. Teprve od 1.11.2014 zavedla DHL Express účtování tohoto poplatku také u plateb v hotovosti. Uvedla tak do souladu s ostatními zeměmi způsob účtování poplatku podle globálních pravidel.
Poplatek se nevztahuje na zákazníky, kteří na základě dohody s DHL Express platí cla, daně a DPH formou předplatného nebo přímým inkasem z účtu
Smlouvy o zastoupení v celním řízení a zplnomocnění mezi DHL a zákazníky upravují účtování poplatku v článku II. Předmět smlouvy, v bodě číslo 5. Poplatek je uveden v ceníku pro rok 2014 v sekci „Ostatní doplňkové služby“.
V každém případě považuji slušně řečeno za neseriózní, že mi někdo z DHL volal a říkal, že pošle smlouvu o zastoupení pro proclení a já jsem se ho ptal co to proclení bude stát a on řekl, že to bude zadarmo. Kdyby řekl, že si jako záruku strhnou 260,- nebo ať jim pošlu peníze dopředu, tak to chápu, ale to neřekl. A to mi ještě říkal řidič, že příště to už bude 490,-.