Xion : takže ty si tiež ( nie ako ja ) názoru, že dvaja muži v podobnom veku majú mať veľmi podobnú stravu - bez ohľadu na ich konštitučný, metabolický atď...typ. Práve zisťujem, že táto stránka trochu nadobúda na nebezpečenstve... ako každá stránka podobného charakteru ( makrobiotická, vitariánska, atď... ), ktorá neberie do úvahy metabol., konšt. typ, a iné faktory. Prečo mám ten pocit ? Lebo nakoľko som presvedčený o rôznorodosti ľudí ( ich potrieb vrámci živín ), tak tu, kde sa propaguje ovocie, trochu zeleniny a trochu tukov ako jediný "správny" stravovací smer, tu je to pre niektorých ľudí nebezpečné. Lebo tak, ako niektorí ( napr. ) makrobiotici potrebujú pomoc nejakého vitariána, a naopak - vitariáni pomoc makrobiotika, atď ( je ešte plno variácií ), tak je jasné, že žiadny smer ktorý si zakladá na nastolení "rovnakej stravy" pre každého, nebude ten správny smer. Ešte raz spomeniem, čo som už písal... My ľudia nie sme opice, nie sme šimpanzi, ktoré majú všetci rovnakú stavbu kostry, svalstva, výšku, váhu, konštitučný a metabolický typ...atď... Takže LOGICKY nemôžeme "zakotviť" všetci u jedného typu stravy. Samozrejme, ten, ktorému vyhovuje vitariánstvo ( na báze ovocia, zeleniny a troche orieškov ), ten sa už nebude zamýšľať a dávať za pravdu výživovému smeru, ktorý nezatracuje stravovanie na báze ovocia, zeleniny a orieškov - ale len u tých, ktorým to prospieva. Pričom NEPROSPEŠNOSŤ konzumácie ovocia a ostatných sacharidových jedál, nehľadá príčinu v zanesenom organizme ( lebo tam je v tomto prípade príčina len niekedy ), ale jednoducho v inom metabolizme, inej konštitúcii atď... Ale ako hovorím, ten, komu vyhovuje vitariánstvo, ten bude všetky ostatné smery zatracovať. A tu už mizne objektívnosť ako kvalita rozumu a myslenia. Lebo, čo myslíte, kto najviac propaguje makrobiotiku, vitariánstvo, atď.... ? No predsa tí, ktorým najviac vyhovuje v praxi. Len chyba je v tom, že tí ľudia nevedia pochopiť, že nie každému je po tými smermi doporučovanom jedálničku dobre... niektorým sa zdravotný stav začne zhoršovať, lebo ich metabolizmus a konštitučný typ z tých jedál bude mať väčšiu škodu ako osoh... Typický príklad : Keď eskimák z jedného konca Zemegule konzumuje samé bielkoviny a tuky a je ZDRAVÝ, a na druhom konci konzumujú hlavne ovocie, byliny a trochu orieškov a sú ZDRAVÍ, tak.... prečo my, čo sme v miernom podnebnom pásme a sme "mišung" rôznych metabolizmov... prečo my máme mať stravu rovnakú ? Niekto tu chce proste "uniformovať".... a ja to nie som. Lebo tak, ako sme každý iný aj duševne ( niekto viac racionálny, iný viac umelecký, atď.... ), ako je každý iný telesne, metabolicky, konštitučne, tak každý potrebuje niečo iné... A - DôLEŽITÉ... to, čo mi vyhovuje dnes, mi už nebude vyhovovať o rok. Totiž potreby stravy sa menia... Takže keď mi dnes vyhovuje menej ovocia, možno budúce leto budem potrebovať o dva kusy denne viac, a o trochu menej orieškov alebo strukovín. Atď... Už som skončil s písaním, budem si tu len čítať príspevky a brať si z toho to, čo budem považovať za logické. Majte sa tu pekne, čaute.
_________________ Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012) RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu. Tešilo ma (9.5. 2012) dieta
|