Děda Ladin píše:
Tak ty slinné žlázy jsem měl před nedávnem silně nateklé obě. Patrně od podchlazení, m.j.
Zašel jsem ke svému lékaři a ten vytáhl ze šuplíku pastilku černého HALLS, jako první pomoc, a současně mi doporučil něco podobného cucat, aby se slinné žlázy řádně propláchly.
Poslechl jsem a uvedené obtíže do 24 hodin ustoupily.
Od té doby kupuji ty HALLSky (ne tak razantní - jahodové, limetkové) pravidelně, protože jsem si uvědomil, že produkuji málo slin (stále něco popíjím), a to mohla být příčina té mé "zástavy".
A neví někdo, co snížená produkce slin indikuje a jak na ni?
Děkuji za diskusi zde.
Děda Ladin
Není asi obvyklé, odpovídat na dotaz sám sobě,
ale časový odstup od dotazu k odpovědi, a experimenty v tomto časovém intervalu provedené, mne k tomu snad opravňují...
Za příčinu své trvalé žíznivosti jsem jeden čas považoval i zvýšené hladiny krevního cukru, ale po té, co jsem si poléčil slinivku břišní a glykémie sestoupila do normálu, jsem začal pátrat jinde.
A narazil jsem na naprosto unikátní text pana Petera Tuhárského, kde jsem - mimo hlavní téma - nalezl i odpověď na svůj akutní problém.
Zaexperimentoval jsem proto se suplementací jódem. A hle, moje "žíznivá stopa" (po vzoru uhlíkové stopy), začala ztrácet své obrysy.
Dnes jsem schopný vyrazit do terénu i na několik hodin a nevzít si s sebou množství "zavodňovacích" lahví, stačí jedna. A i z té za tu dobu upiji 1 - 2×, jen tak ze slušnosti, aby se neřeklo. Palčivá a neodbytná žízeň je ta tam.
Pro zájemce uvádím svůj zdroj:
http://www.martinus.cz/eknihy/autor/Peter-Tuharsky/ ale připravte se na rozsáhlý text, kde je jódu věnováno jen několik stran. I když cenný je celý text a čte se velmi dobře - to ponechám na Vás, přátelé.
A mimoděk jsme tímto mým příspěvkem přešli na vlákno "ŠTÍTNÁ ŽLÁZA", které vřele doporučuji a slibuji, zde si také užijete. Nic pro povrchní studenty, listující konce studijních materiálů s cílem nalézt listing správných výsledků a hotových odpovědí.
A opět děkuji za diskusi na tomto fóru.
Děda Ladin