marka píše:
Kde konkrétně nastává problém, pokud organismus využívá PUFA jakožto zdroj energie? Jaké je podle Vás ještě rozumné denní množství lněného oleje, aby toto nenastávalo a jaká jsou zhruba limitní množství dalších tuků (případně jejich zdrojů), aby byly poměry omega 3, 6 a 9 vyvážené?
Takto nastavené otázky není možné zodpovědět, to by muselo být jasně dané kolik kterých omega mastných kyselin člověk momentálně v těle má. Konkrétně dlouhodobý nadbytek PUFA usazený v tukových tkáních může tělo odbourávat i 4 roky, tedy je hodně obtížné zvolit nějaké bezpečné množství a je tedy jasné, že každému stejné množství a ve stejném poměru bude vyvolávat jiné reakce. U někoho pozitivní, protože měl nedostatek, u jiného negativní, protože zvyšuje přebytek. Ten tělo buď uloží, ovšem to znamená stále tloustnout, tam by problém ani moc nebyl, ovšem jak je začne využívat, tedy budete hubnout, tak únava jak hrom, všechno vypnuté včetně mozku a v nejhorším případě silné depky. Také jsou schopny zásadně snížit výkon štítné žlázy, což může být u rakovin spíše výhoda, které využíval například Dr. Jurkovič a měl docela slušné výsledky. Ten sice štítnou vypínal jinak, ale výsledný efekt byl obdobný. Jednoznačně nejmenší riziko plyne z konzumace omega 9 mastných kyselin, tedy z oliváče a dále jsou dobré nasycené tuky jako kokosák a máslo, ale ty již štítnou zase zrychlují, kokosák dokonce dost zásadně.