Dobrý den
Mám několik let crohna (ještě donedávna mi říkali, že je to ulcerózní kolitida, než jsem dostal zánět duhovky - rozšíření zánětu i na další oblasti). Nyní jsem na velkém množství léků, které mi, zdá se, vůbec nepomáhají - nynější počet stolik i třeba 25 (průjem). Krvácím už skoro celý rok v kuse, někdy se stav zlepšil, ale nikdy ne tak, aby mě to neomezovalo.
Od září jsem zkoušel dietu podle dr. Budwig (sirná patlanina + ovoce, zelenina, oříšky, žitný chléb a tvrdý sýr), bez zjevného zlepšení, počet stolic kolem 15.
Před dvouma týdny jsem na 7 dní držel dietu - pouze šťáva z ovoce a zeleniny a zelenina v parním hrnci, většinou hrášek, kukuřice, mrkev, brokolice, celer) - bez zjevného zlepšení.
Nyní zkouším následující: ráno odšťavním 0,5l ovocné šťávy (pomeranč, jablko, mandarinka, grep...), piju také zelený a heřmánkový čaj. Mé nyní jediné jídlo je sirná patlanina, do základu (tvaroh a lněný olej + rozemleté lněné semínko) přidávám půlku banánu, ořechy a rozinky, což je velmi chutné. Toto mě zasytí třeba na 5 hodin, poté si to dám ještě jednou. Mezi tím piju ovocné a zeleninové šťávy (celer, mrkev, řepa). 3x denně si dám panáka aloe vera gelu, s kterým má známá velmi dobré zkušenosti...ale beru ho 3. den, takže na výsledky je brzo.
Co se fyzické zátěže týče, žádnou teď nemám, cesta do práce a z práce mi dá dohromady 1 hodinu, což si myslím je pro tělo ideální. Také cvičím gymnastiku podle pana Norbekova, každé ráno a večer.
Momentálně mám pořád řídkou stolici a krvácení, hodně mě teď bolí břicho z důvodu plynatosti, nevíte čím by to mohlo být? Napadá mě kombinace ovoce v sirné patlanině...jak se s plynatostí vypořádat? Mamka mi doporučila odvar z kmínu, tak ho zkouším.
Klystýry mám v plánu každý den první týden, potom každý druhý...prostě podle návodu na hlavních stránkách
irigátor mi ale přijde v úterý, takže klystýry zatím neprovádím.
Prosím poraďte, co byste udělal jinak, co přidat (nějaké vitamíny?). Ještě stojí za zmínku, že od září se pravidelně otužuji, ať mám lepší imunitu
Moc vám děkuji Štefan
EDIT: Při vyprazdňování mě to bolí, ale to je spíš způsobené těmi plyny, jak se tělo nafukuje, než stolicí samotnou. Tlusté střevo jsem měl na poslední kolonoskopii poškozené v délce 40cm (vředy, prostě poškozená sliznice, která krvácí) od konečníku, dál už ne. Teď je to vylučování na hranici bolesti, nalevo a napravo pod žebry, ve vodorovné lajně s pupíkem (co se výšky týče). Jediné, co mě napadá, je odstranit ze šťáv banán a jablka, ale to mi pak zbydou pouze citrusy + zelenina.
EDIT2: Včera už byl stav lepší, plynatost nebyla, stolice však úplně řídká a stihnout dojít na wc je vždy boj
. Cestou do práce i z práce jsem se cítil plný energie. Váha mi klesla již o 6 kilo (z 65 na 59) a začíná mi být zima. Co se jídelníčku týče, ten den jsem si nedal ovocné šťávy, pouze ráno zředěnou šťávu z 1 grepu a 1 pomeranče. K obědu a svačině sirnou patlaninu a večer jsem si udělal šopák s česnekem, chili, solí a pepřem. Chodím stále alespoň 20x na wc...a krve je pořád hodně.