Januš píše:
Už je to delší dobu, ale třeba vám někomu bude užitečný náš výsledek. Po návštěvě Číňana a aplikaci akupresurních semínek po dobu 2 měsíců přestal mít chlapec kašel i rýmu. Stolici má a měl vždy pravidelnou, tvarovanou, měkkou. Po odeznění příznaků nachlazení se mu pro změnu udělala na noze vyrážka, nejprve malý suchý flíček, který se rozlezl po celé jedné noze, odpigmentoval mu jí, takže to vypadá jako vitiligo, odjeli jsme na 4 týdny k moři, kde se vyrážka zastavila a zmizela, zůstaly jen ty bílé skvrny - to mu bylo necelých 6 let. Mezitím jsme pátrali, co je špatně s námi rodiči, neboť zastáváme názor, že za nemocí dětí jsou vždycky rodiče, nic moc jsme ale nevyřešili jen drobnosti.
Rok poté se mu začala dělat na noze znovu vyrážka, na té samé co už byla i na té druhé. Měl nohu jako struhadlo, postupně se to šířilo na ruce, zadek, obličej - byli jsme zoufalí byť se jednalo v očích pediatričky i kožního pouze o kosmetickou vadu, kortikoidy jsem mu odmítla mazat a nic jiného by prý nezabralo. Vykývali jsme mu kyvadlem co to má za "koka" - měl streptokoka + plíseň. Obojí jsme zapperovali, streptokok Ok, plíseň si z nás dělala legraci, pak nastoupila detoxikace stravou i doplňky - velmi obtížné vysvětlit babičkám, že mu nemají cpát kdejakou zmrzlinu/čokoládu/bonbón/párek atd., doma jsme pátrali, kde může být plíseň zalezlá, koupili jsme si ozonátor a čistíme byt i dům...až mi známá poradila borax. Nejprve jsme tu vyrážku boraxem mazali - začala ustupovat před očima, ale asi jen na týden, pak jakoby nabrala novou sílu a znovu naplno propukla, tak jsme mu ho začali dávat pít - znovu přišlo ke slovu kyvadlo a prý celý rok 1 lžičku do sklenice vody denně. Pil to s odporem (aby ne, chutná to jako prací prášek) 3 měsíce, než začala vyrážka mizet, teď už je to půl roku co je na boraxové kůře a po vyrážce mu zbyl jen ten bílý flek na noze z prvního kola. Kyvadlo kývá, že to postupně také zmizí.
Jinak je zdravý, virózy se mu vyhýbají, žaludek má jak kachna, atb měl v životě jednou asi ve 2 letech.
Kdoví, kde k tomu přišel, jestli za to můžu nějak já nebo manžel, tak jsem zatím neodhalila, co dělám/e špatně.
Doufám, že mu teď chvíli dají nemoce pokoj.
Zajímavá zkušenost, ale nedostatek bóru je v místních podmínkách dost častý, tedy ho nemusel mít již od narození pokud ho nemáte ani vy.