kathy111 píše:
Dobry den, pane Jardo,
obracim se na Vas s dotazem, zda bych pro ucely ocisty mohla pouzit pouze MgSO4 namisto MgSO4+7H2O. Dlouhodobe ziji v Egypte a bohuzel tady na me v lekarnach koukaji jako na mimozemstana a jedine, co jsem tam sehnala je prave magnesium sulfat s oznacenim MgSO4 s tim, ze uz to takhle maji balene od vyrobce. Mozne je, ze se nakonec jedna o heptahydrat a jen to tam neni uvedene, nicmene jistotu nemame. Potrebovala bych manzelovi nasadit tu ocistu jater, co nejdriv protoze se jeho zdravotni problemy stupnuji takze nemuzu cekat, nez my z CR sul nekdo priveze.
Takze moje otazka, dalo by se pro ucely ocisty pouzit pouze MgSO4? Pokud ano, jak? mam upravit davkovani?
Predem vam moc dekuji,
Katerina
Tak je to pouze o přidané vodě i když se mě moc nezdá, že by lékárna měla v prodeji bezvodou variantu, to se sežene spíše v laboratorních potřebách. Jinak se tam dost zásadně mění poměry jednotlivých prvků přidáním té vody. Bezvodá varianta Mg-0,202 g, S-0,266 g, O-0,532 g v jednom gramu sole. Heptahydrát Mg-0,104 g, S-0,137 g, O-0,751 g, H-0,009 g v jednom gramu sole. Tedy vidíte že rozdíl je celkem značný. Podle mě si to můžete přepočítat podle hořčíku a dle toho pak přidat vodu, která obsahuje H-0,112 g a O-0,888 g v jednom gramu.