TAK ZDE ASI TO NEJPODSTATNĚJŠÍ KE SPRÁVNÉ NÁVRATOVCE PO HLADOVCE (půstu jen na vodě)
PS: odpovědi pana Jardy z tohoto fóra k tématu návratovka:
- Jednodenní půsty nepředstavují prakticky žádný problém a ani návratovka není nijak kritická, prakticky se člověk může normálně najíst, ale ne přejíst. Pokud konáte jednodenní půsty pravidelně každý týden a vždy ve stejný den, tak jde o poměrně účinný způsob regenerace organizmu.
- Zastavení trávení trvá cca 3 dny a teprve pak se dá mluvit o půstu, čili zde jde spíše o dietu na vodě, ale živiny tělo pochopitelně normálně má. Většinu uvedených problému tím patrně odstraníte a možná bych doporučil i klystýry ve dnech půstu
- krátké půsty do tří dnů celkem nic zásadního v těle nemění, to je teprve taková přechodná fáze k vypnutí trávení, čili zde se také celkem nic pokazit nedá. Já začínajícím doporučuji si zvyknout na pravidelný jednodenní půst každý týden, což není žádný problém, ale z pohledu těla se jedná o zásadní rozdíl. Minerálních látek jsou v těle obrovské rezervy, tam tedy není žádný důvod je do sebe ládovat ihned po půstu, ale u delších půstů je disciplína při návratovce docela zásadní problém, který mnoho začátečníků zásadním způsobem podceňuje a u delších půstů to může skončit i dost špatně.
- co se týká té délky návratovky, celkem vyhovuje stejná délka a ideálně se dá aplikovat délka až dvojnásobná
- vidím rozumné startovat napařenou zeleninou a ve velice malém množství, šťávy zvláště ovocné zařazovat později a obilí opravdu až po nějaké době. není optimální nacpat se po půstu ovocem, které je čistič a může vás tedy protáhnout
- Stěžejně důležitý údaj je, první jídlo tolik napařené zeleniny, co se vejde do jedné hrsti a druhé jídlo až po dosažení opětovného hladu, nikoliv chuti. Pocit hladu je pocit hladu, nesmí jít o pocit chuti. Cílem návratovky je obnovit vypnuté trávení a to lze docílit pouze pomalým postupem, jinak naskočí kvašení a hnilobný proces. Porce se postupně zvyšují a vždy se jí až po dosažení hladu, nic jiného se plánovat nedá, protože každý reaguje jinak.
- Po jednodenním půstu je možné se normálně najíst syrovou zeleninou, nebo ovocem, po delších půstech zeleninou a je nutné první den jídlo spařit. Důležitá je malá velikost porce, kterou jíte, sníte množství, které se vejde do Vaší hrsti a nejdůležitější je kdy se najíst znovu. Nesmíte se znovu najíst, dokud nebudete pociťovat opravdový hlad, ne pouze chuť, musí to být opravdu hlad v žaludku. Prázdný žaludek není důvodem k jídlu, důležitý je právě ten pocit hladu, bez ohledu na velkou chuť na jídlo, které po půstu nemůžete vidět bez pocitu, že to musíte hned sníst. Pokud to uděláte, tak to je právě ta největší chyba, které se lze dopustit a po delších hladovkách Vám může způsobit taková blbost velké zdravotní potíže, případně i smrt. Jak se hlad dostaví, tak můžete znovu jíst a opět platí, že velice umírněně. Toto platí pro kratší hladovky a u delších je již potřeba dodržovat přesný postup návratu, který je nutné dobře nastudovat.
- Nejíst opravdu není vůbec problém, ale návratovka problém jednoznačně je, protože lidé jsou silně nedisciplinovaní a mohou si vážně uškodit, nebo se po delší hladovce i zabít.
- Hladovka, je destilovaná voda (nebo RO) a nic dalšího, vše ostatní je pouze dietní režim, jenom více tvrdý a celkem nevhodný na střevní trakt.
- Po jednodenním půstu je možné se normálně najíst syrovou zeleninou, nebo ovocem, po delších půstech zeleninou a je nutné první den jídlo spařit. Důležitá je malá velikost porce, kterou jíte, sníte množství, které se vejde do Vaší hrsti a nejdůležitější je kdy se najíst znovu. Nesmíte se znovu najíst, dokud nebudete pociťovat opravdový hlad, ne pouze chuť, musí to být opravdu hlad v žaludku. Prázdný žaludek není důvodem k jídlu, důležitý je právě ten pocit hladu, bez ohledu na velkou chuť na jídlo, které po půstu nemůžete vidět bez pocitu, že to musíte hned sníst. Pokud to uděláte, tak to je právě ta největší chyba, které se lze dopustit a po delších hladovkách Vám může způsobit taková blbost velké zdravotní potíže, případně i smrt. Jak se hlad dostaví, tak můžete znovu jíst a opět platí, že velice umírněně. Toto platí pro kratší hladovky a u delších je již potřeba dodržovat přesný postup návratu, který je nutné dobře nastudovat.
- Rozhodně je i po jednodenní hladovce vhodné si zvyknout na velice pomalý návrat, což se Vám pak hodí u delších půstů. Ideální je opravdu tak dvojnásobná doba, než samotný půst i když zdaleka ne každý to tak dodržuje
--------
P.Mácha (půst.cz) :
Návrat zpět k jídlu
Jak začít jíst po půstu? První den pouze a jen zeleninu napařenou připravenou na páře tímto způsobem: Pokud možno nechemizovanou zeleninu (rajčata papriky lusky atd.. - dužinatou zeleninu) dát na sítko - cedník na vrch hrnce nad páru a poctivě ji sledovat. Jde o to, aby zelenina změkla ale neztratila svoji dynamickou sílu = nestala se z ní mrtvá hmota. A to se pozná podle lesku. Dokud je zelenina lesklá, znamená to, že ještě stále je v ní 'duševní náboj' tedy že tělu předá jak hmotu, tak 'přírodní energii'. Pokud zelenina zmatovatí, stává se z ní mrtvá hmota - tělo jen zanese = požaduje po něm energii na zpracování a opět rovná se = sebere více než dodá. Takže je potřeba hledat okamžik, kdy je zelenina už měká, ale ještě lesklá. Trochu praxe rychle ukáže, kde je ten správný okamžik:-) Je to jeduché - nebojte se toho:) Tolik první bod a první den návratové stravy. Objem - jedna porce - jeden objem jedné hrsti. Malá žena malou hrst velký chlap velkou:-) Výsledkem je průjem obsahující zbytky 'suchý' obsah střev. Zajímavostí je, že tento první průjem opravdu odstraní úplně poslední usazeniny ve trávicím traktu. Zbytek dne si budete moct užívat krásných pocitů z prudce nabíhající síly do svého těla. Tedy zelenina dodává sílu. ---------
z disk.fóra zdravi-az.cz v tématu půst:
- první den (platí pro krátké půsty 3denní, zatímco u delších půstů kawasaki doporučuje prvni 3 dny striktne davat jen naparenou zeleninu...) začínat hrstí napařené zeleniny, další porce (hrst) toho samého až po pocitu opravdu hladu a ne chuti, a druhý den jak píše pan Jarda - druhý den to může být normální syrové ovoce a zelenina, ale velice důkladně rozžvýkáno a rozumné množství. Šťávy jdou používat od druhého dne. Lepicol a tablety bych bral až po ukončení návratovky. - Prvních několik dnů Žádná sůl a Tuky, bílkoviny až po skončení návratovky - hlavně po delším půstu se prostě nesmí jíst aspoň 5 dní žádný tuk a koncentrované bílkoviny. - při delších půstech jak 3 dny se doporučuje destilovaná voda, jakmile by totiž voda obsahovala nějaké minerály tak by to velmi zpomalilo proces zastavení trávení a potřebné nastartování osmózy buněk v těle, tedy regeneraci a uzdravení organismu
Naposledy upravil muflon dne pát dub 05, 2013 8:36 am, celkově upraveno 2
|