Ahojte...
Jesť 1 krát denne je neskutočne PRAKTICKÉ, a dokonca medzi jedlami ani necítim hlad.........ALE............ nie som si úplne istý, či mi to úplne extra z celkového hľadiska vyhovuje..... možno mi trochu chýba tú radosť z jedenia opakovať viac, než len raz za 24 hodín......
Je to už nejakých 5 mesiacov od môjho založenia tejto témy "JEDNO JEDLO DENNE". A hoci ako som písal na začiatku tohto príspevku, aj keď je to VEĽMI PRAKTICKÉ (jem každé ráno, a potom sa nemusím o nič starať v priebehu dňa, a môžem vyvíjať fyzickú aktivitu kedykoľvek poobede a akúkoľvek, lebo nie som "pred nedávnom najedený", atď...), tak začínam posledné týždne pociťovať, že už nemám takú radosť z jedla akú som mal.....a často na jedlo (ALE NIE AKO HLADNÝ, lebo hladný takmer nebývam) myslím......
Mám chuť aj na orechy či semiačka (naklíčené a potom naložeé do slanej vody - pre ich čo najlepšie využitie), na naklíčené a vykvasené strukoviny........ Nie len na mäso a vajíčka (vajíčka v poslednej dobe nejem, lebo sa poslednú dobu neviem dostať k vajíčkam z voľného výbehu...).... Zbožňujem mäso (svalovina, vnútornosti, vývary z kostí, chrupaviek, prasačích nožiek...), chutia mi vajíčka, zbožňujem nepasterizované kravské "zelené" (pasúcich sa kráv) maslo, bryndzu, masť........ Ale chýba mi uspokojovať svoj pôžitok z jedenia častejšie, než 1x denne. Tri krát je PRÍLIŠ, na to ani náhodou nemyslím, ale......
ťahá ma to vrátiť sa k 2 jedlám denne, len už trošku premyslenejšie a pestrejším spôsobom...
Keď som jedával 2 jedlá denne, jedával som denne 400-450g tukov, a nejakých 110-120g bielkovín + tak zhruba 20g sacharidov. Strava ma mesačne vyšla tak na 230-250€, a to som si všetko varil doma (ako teraz).....Ťažké prachy za jedlo pre jednu osobu v domácich podmienkach, viem......
Keď som prešiel na jedno jedlo denne, znížil som postupne príjem tukov na nejakých 300g, bielkovín na 80-100g, sacharidy som ponechal 20g, a zmestím sa do tých 170€ mesačne za jedlo, čo aj celkom pocítim, že sa mi zvýši viac peňazí.
Schudnúť zo svaloviny som neschudol, energie mám dostatok.
ALE... počas toho, že ma jedlo začalo fascinovať ešte viac než kedykoľvek predtým (teraz, počas jedenia len raz denne), som si kúpil nejaké knihy o jedle........Napr. "
Sally Fallon - Vyživující tradice", "
Sandor Ellix Katz - Síla přírodní fermentace", "Ann Wigmore - Klíčení rostlin" (s ňou nesúhlasím v ničom z jej teórií o stravovaní sa, šlo mi čisto o tom mať v zbierke aj takú knihu, lebo som začal nakličovať semená, aby som si pestoval vlastnú "zeleninu", zo semien v bio kvalite...)....
Takže som si narobil chúťky aj na potraviny ako napr. klíčky (mungo, adzuki, klíčená šošovica, klíčené konopné semená), klíčené a fermentované orechy v malom množstve (ako doplnok - priznávam, hlavne chuťový...), klíčky varené vo vývare z kostí (nejde mi o enzýmy z nich, ale o ich lepšie strávenie, znásobenie vitmaínov počas klíčenia, atď...), kvasená zelenina (kapusta, mrkva, a iná podomácky vykvasená zelenina, atď...nejaké kvasené nápoje).......
ZISTIL SOM, že nie je šanca toto všetko jedávať vrámci jedného jedla denne.....
Živočíšne bielkoviny a živočíšne tuky u mňa hrajú PRÍM. Lenže nechcem byť ochudobnený o klíčky, fermentované potraviny, atď....
Denne chcem mať na stole živočíšne jedlo (živočíšne bielkoviny a tuky), ale chcem k tomu aj kopu "doplnkov" z rastlinných potravín (či aj živočíšnych, napr. bryndza, ktorú ale pravidelne jedávam), ktoré prešli fermentáciou, klíčením....a sú tak chutné....a tiež zdravé, aj keď mäso a živočíšne tuky proste NENAHRADIA....Pomiešať vrámci jedného jedla (a predjedla 30 minút pred...) potraviny ako 80-100g živočíšnych bielovín, 300g tukov, okolo 33g nalíčených a fermentovaných orechov/semien , okolo 160g klíčkov (získaných napr. z 50g mungo fazule), nejakých 100g mliečne kvasenej zeleniny, Wakame riasa, Miso pasta, 50g bryndze........To proste nie je dobrý nápad, bolo by to príliš veľa objemu do jedného jedla a príliš veľa pomiešaného.......
A keďže som si urobil veľmi veľkú chuť na spomínané kvalitne "spracované" (zbavené fytátov, inhibítorov tripsíny, atď...obohatené o laktobacily...) ktoré sú TIEŽ zdravé, tak mi ostáva asi jediné, a to znovu jedávať 2 krát denne....
Naskytá sa tu ale jeden "problém"....... Pravdepodobne som v nutričnej ketóze už nejaké 2 roky (nikdy som si to neoveroval, jem denne ale do tých 20-25g sacharidov).... Keby som pridal do jedálníčka spomínané semená/orechy a naklíčené strukoviny (obilniny ma nelákajú pre ich nižšiu výživovúh hodnotu - príliš málo bielkovín...ale možno dám šancu naklíčenej a potom varenej pohánke), už by som v nutričnej ketóze nebol...... Otázne je, či by mi to bolo NA ŠKODU, alebo nie....... Je mi jasné, že prebytok sacharadov je škodlivých PRE KAŹDÉHO, ale takých 70, max. 80g sacharidov denne ktoré by som si ako doplnok (hlavne chuťový
...) doprial v dvoch jedlách denne.... To je stále minimum sacharidov, akurát človek potom už nie je v nutričnej ketóze........
Dočítal som sa však, že vraj ani eskimáci NEBOLI v nutričnej ketóze, aj keď jedli sacharidov úplné minimum (viac ako 10g na deň nemali...), vraj v nej neboli preto, že jedli jedlo takmer zo 100% surové, a surové bielkoviny a tuky vraj NESPôSOBUJÚ nutričnú ketózu... A keďže ja nechcem jesť len surové mäso a surové tuky (hoci so surovým maslom nemám najmenší problém), lebo to nie je taký gurmánsky zážitok ako keď je jedlo varené (chcem jedávať aj surové, ale nie každé jedlo, to určite nie...max. tak každé druhé bielkovinné živočíšne jedlo surové), tak by som na nízkosacharidovej strave v nutričnej ketóze asi bol (je to výhoda, či nevýhoda ?BOH VIE !), no nebol by som na nej, keby som zvýšil príjem sacharidov o pár desiatok gramov, a tak si krásne spestril jedálníček...... Nech si nikto nemyslí, že by eskimákom viac chutila surová ryba, než nejak super upravená, dochutená, teplá..... A keďže v mojom živote nie je veľa radosti, chcem mať radosť (zatiaľ) aspoň z jedla, ZDRAVÉHO JEDLA, a chcem ju zažívať asi nie 1x, ale 2x denne..... Lebo potrebujem chuťovú pestrosť, a ten zážitok z jedenia...........Ja milujem jedlo.........veď o ničom inom takmer nerozprávam......
Váš názor ?Keď pristúpim na 2 jedlá denne (od zajtra s tým asi začnem), bude to vyzerať nejak takto :1. jedlo dňa okolo 8:00 ...... Odležané či marinované mäso (svalovina či vnútornosti) s omáčkou z nepasterizovaného masla (maslo neprejde počas prípravy varom ani vysokými teplotami) a vývaru, miso pasta, kvasená zelenina, nabobtnaná a uvarená morská riasa k tomu (cca 180-190g tuku, 60-70g bielkovín, 20g sacharidov)
2. jedlo dňa okolo 15:00 ....... 50g bryndze, a o pol hodiny na to vykvasené (12 hodín vo vode s citrónovou šťavou) klíčky mungo/adzuki, atď... varené vo vývare, do toho vmiešané pomixované surové naklíčené a v soli fermentované orechy/semená, maslo neprejdené varom, koreniny, soľ, huby (napr. shitake), trošku kvasenej zeleniny (napr. 50g).....
(cca možno 30g bielkovín, 90-100g tuku, 55g sacharidov)
..... zbiehajú sa mi slinky, čo vám budem hovoriť........ a asi by som to mal rešpektovať...
Tak, nelačnil by som už 23 hodín denne, ale nejakých 16...
Narovinu napíšem, 5 mesačné lačnenie 23 hodín denne....nepocítil som, že by mi to prinieslo nejaké citeľné zdravotné výhody (ale ani nevýhody)... Asi nespokojnosť so životom (vzťahy, práca ktorá ma nebaví, takmer neexistujúci sexuálny život, byť takmer vo všetkom "iný" a nepochopený...) zabraňuje tomu, aby som bol plne zdravý..... Napr. mám alergiu na klimatizáciu, takže asi skončím v predajni v ktorej pracujem, a skúsim niečo úplne iné (neznášam byť predajca...lebo musím zavádzať ľudí, a to ja nerád)... Nebaví ma dostávať zápaly hrdla v klimatizovanom prostredí (v období, keď sa vykuruje, v lete som problém nemal), nosných dutín, čelných dutín... Na to sa mám príliš rád...