miram píše:
A co rikate na piti teple vody pane Jardo? (nasla jsem to na nejake diskusi o ledvinach). Vim, ze vy jste zastance vody studene, ale vy nemate zadny problem s cevama tak jako ja.
Ja ji piju take studenou z lednicky, jen po ranu piju odstatou, ale nebylo by v mem pripade prece jenom lepsi pit ji teplou? Mozna by se me to traveni zlepsilo.
otazka:
Dobrý den, přečetl jsem si zajímavý článek že po ránu jak vstanu z postele se má vypít 1,5litru vody pokojové teploty. Píše se tam že si (vypereme)naše tělo od škodlivin. Mám jednu ledvinu a tak by mě zajímalo jestli to nebude pro moji ledvinu nebezpečné. Děkuji
odpoved:
Ing. Tomáš Dřevíkovský
31. 01. 2014
Dobrý den, existuje celá řada doporučení lékařů, homeopatů a léčitelů, zabývajících se problémy s ledvinami. Společným výsledkem všech rad je, že ledviny by měly stále pracovat, být zatíženy a filtrovat zplodiny. Na množství tekutiny, která se má do organizmu dodat během 24 hodin a v jejím rozložení v průběhu dne se však názory liší. Podle mé zkušenosti je vhodné příjem tekutiny pravidelně rozložit. Samozřejmě, že obyčejná voda (s trochou citronu) je lepší než všechny slazené nápoje nebo káva, způsobující dehydrataci organizmu. Pokud jde o její teplotu, podle starých čínských receptů dávám přednost teplé vodě (ano, brr, ale rychle se zvykne), která po vypití nesevře cévní systém a nenaruší proces trávení v žaludku. Sám se snažím se nedostat pod hranici 2,5 l/den. Obecně zde hraje roli řada ovlivňujících faktorů, tj. hmotnost osoby, roční doba, výdej energie, atd. Dřevík
Není nic snazšího, než to vyzkoušet a pokud jste dóša Váta asi vám bude horká voda vyloženě vyhovovat. Něco jiného bude také její aplikace v horkých letních měsících a v zimním období i zde patrně poznáte značný rozdíl a je třeba si opravdu vyzkoušet co vám bude vyhovovat lépe.