ganesa píše:
Přidám pár svých postřehů ke klíčení.
Je dobré si přečíst něco o sladovnictví, výroba ječného sladu. Je to vlastně klíčení, a to ve velkém, průmyslově, takže to musí zatraceně dobře fungovat. Postup bude platit obecně i pro ostatní semena. Pravidla jsou jednoduchá, ale musí se dodržet:
1) Semeno se musí asi 2 dny máčet, pod vodou, a párkrát vyměnit vodu. To má dva důvody. Jeden je nabobtnání semen, musí přijmout vodu.
Druhý je vyplavení inhibitorů klíčení které jsou ve slupce, do prací vody.
2) Vlastní klíčení pak musí (!) probíhat na vzduchu, probíhá dýchání, semena spotřebovávají kyslík a vydechují kysličník uhličitý.
Přitom musí zůstat vlhká, takže 1-2x denně propláchnout vodou a vodu nechat vytéct. Mohou být v temnu.
Dál už je na každém, jak dlouhé chce klíčky. Jestli krátké, nebo delší výhonky na světle.
Jako jednoduchý a dobrý nápad vidím použití PET flašky, nahoře uřízlé, s jemně propíchaným dnem (našel jsem to někde na netu). Postavit do kbelíku a zalít plně vodou, podle bodu 1).
Pak vyndat z kbelíku, nechat volně na misce s podložkou aby děrované dno nebylo ve vodě, a už jen občas prolít vodou, podle bodu 2). Vydechovaný kysličník uhličitý je těžší než vzduch a bude se odvětrávat, utíkat spodem.
Ještě k diskutované pohance. Taky jsem s ní měl problémy, než jsem zjistil že většina prodávané pohanky je upražená !
Aniž se obtěžují to někde na obalu uvést. Ta upražená má nahnědlou barvu a neklíčí, ta přírodní je bílá nazelenalá a klíčí.
Důvod toho pražení nevím, možná ten, že nepražená po namočení uvolňuje plno slizu, a ta upražená ne.
Taky je dobré si předem zjistit klíčivost semen třeba na mokré vatě. Některá ztrácí klíčivost už po roce. Blbý je že dřív prodávané koření, třeba kmín, bylo živé a běžně klíčilo. Pamatuju jako malý kluk, že teta vzala sáček s kmínem a rozhodila ho za plot do trávy, a na podzim sklidila pekáč plný kmínu, a dnes jsem zkoušel kmín (koření) několika značek, a nevyklíčil žádný. Možná to taky všechno praží. Semena k výsevu bývají zase mořená. Co se dnes dělá s potravinama nechci ani domyslet.
Ještě drobnost k těm víčkům na sklenice. Zjistil jsem že šroubovací víčka jsou železná s imitací eloxovaného hliníku, a jednorázová jsou hliníková. Stačí zkusit magnetem. Dost mě to překvapilo.
Ganesa
Takze v klicicich miskach-tri na sobe s plnym dnem na sber vody mi semena klici permanentne v kyslicniku uhlicitem?-Jsou jedovata? Nebo kdyz kysl.uhl. nemuze pryc spodem,tak si najde cestu vrchem?