ganesa píše:
Přidám postup na odkyselovací směs kterou už dýl používám, i s fotkou (ty plastové kelímky Sody a Kys.citronové na fotce jsou historie, beru to ve velkém balení a tyto požívám jen jako příruční).
Už mě otravovalo připravovat si to pokaždé znovu, toto je várka na celý den nebo dva.
Je to vlastně citran sodný i s bublinkama, je to sodovka která se dá pít přes den na žízeň, je pořád po ruce, a je příjemná.
Používám odměrky, páč už mě nebaví odměřovat na ty hrnky, lžičky, lžíce, hrnek byl možná kdysi 250ml, dnes co hrnek to jinak, lžíce a lžičky tosamé. A je to rychlejší než vážení.
Ikdyž ty odměrky vlastně z těch lžiček vycházejí, ale aspoň jsou pořád stejné.
1 Teaspoon = 1 čajová lžička (TSP)
1 Tablespoon = 1 polévková lžíce (TBP)
Odměřím
2 TSP kys.citronové (cca 8g)
2 TSP jedlé sody (cca 11g), na přesném poměru nějak moc nezáleží
může se přidat i špetka hořčíku (nejlevněji vychází MgO, a v pohodě se v citronovce rozpustí)
nasypu to do kelímku
do 1 l plastové flašky od Coly naleju necelý litr vody běžným trychtýřem,
nasadím velký trychtýř (suchý !), z kelímku tam rychle nasypu připravenou směs, a hodně rychle zašroubuju víčko. Radši to dělám ve dřezu (kdybych to nestihnul rychle zavřít). Párkrát to otočím, až se to rozpustí, a pak nechám pár minut v klidu než povolím uzávěr a napiju se.
Je to vyzkoušené tak, aby to 1 l flašku akorát bublinkama natlakovalo. A ta od Coly je docela robustní, aby to v pohodě vydržela. Nedělají se žádné usazeniny, nemusí se vymývat pro opakované použití, žádnou plíseň to nechytá. Stačí jen nalít znovu vodu, nasypat směs. Dá se udělat i dvojnásobná dávka do dvoulitrovky, ale opakovaným otvíráním a upíjením utíkají bublinky a už to ke konci není tak dobré. Účinnost je samozřejmě stejná.
Kyselost v moči si měřím pH-metrem co ho mám, už dva roky, a každou chvíli mě něco překvapí. A můžu říct že bez odkyselovací směsi je nějaké odkyselení bez nároku, pokud by se tedy nesnědlo pár kg zeleniny denně. Toto je velice příjemný a jednoduchý způsob odkyselení. A je to za hubičku, narozdíl od těch kupovaných předražených nesmyslů. A hlavně se na něj tak snadno nezapomíná. Odkyseluje účinně. Dal by se použít i Hydrouhličitan draselný + Soda, ale je nějak nesmyslně drahý. Draslík přijímám v soli Mary nebo solím přímo chloridem draselným, ostatní minerály pak ve vhodné potravě.
Nějak jsem nepochopil, proč jste napsal vysvětlivku 1 Teaspoon = 1 čajová lžička (TSP) a 1 Tablespoon = 1 polévková lžíce (TBP), když v dalším textu používáte pouze TSP. Jinak asi dobrý nápad a tím hořčíkem není třeba moc šetřit.