wlashack píše:
Dobrý den,
shanku podle vašeho návodu dělám už pár let, ale vždy to pro mě bylo dost o překonávání odporu k pití silně slané vody. Hlavně se ale často okamžitě dostavovaly i bolesti hlavy, malátnost. Tak jsem pátral a přemýšlel, až jsem narazil na zmínku o použití cibulového vývaru. Recept jsem ale nikde nenašel, tak jsem zaexperimentoval. Zkusil jsem pít cibulový vývar, osolený asi polovičním množstvím soli. Zajímalo mě, co to udělá, protože jsem si nebyl jistý, zda uváděné množství soli je nutné k tomu, aby "šla voda do střev".
Po několika dobrých zkušenostech s "mojí" upravenou verzí jsem se rozhodl podělit. Začal jsem tomu říkat "Shanka s lidskou tváří", právě proto, že to je v podstatě příjemné popíjení slanějšího vývaru, bez točení hlavy, dávení a podobných příznaků, které jsem dřív prožíval. Díky tomu tuhle shanku dělám často, stala se z toho příjemná součást mého životního stylu. Můj recept je tento:
1,5 kg cibule
5-6 l vody
2 lžíce soli
Dám vařit vodu.
Cibuli oloupu, nakrájím třeba na čtvrtky.
Nasypu cibuli do vody, vařím cca 45 minut.
Cedníkem vytahám cibuli z vody, osolím, promíchám.
Vše ostatní je stejné jako ve vašem návodu.
Vyvařenou cibuli si schovám a zvykl jsem si ji zužitkovat: buď další den navařím hrnec čočky, husté polívky anebo guláše (houbový, sojový...). Přijde mi to po očistě i jako vhodné jídlo, tak mi vůbec neva, že pak jím tři dny čočku/polívku/guláš.
Třeba to někomu pomůže. Uvítám i případné názory. Sám vlastně nevím, jestli sůl ve vodě/vývaru je pouze k zajištění, aby "to teklo do správného potrubí", anebo má to velké množství soli udávané v původní verzi očisty i čisticí význam (a je tedy tahle vysoká koncentrace považována za nutnou, aby to čistilo). Na to jsem bohužel nikde nenašel odpověď. Pouze mám vyzkoušeno, že u "mé verze" probíhá vše úplně stejně jako u té původní. Aspoň navenek.
díky za tip já u sankhy neskutečně trpěla, nejsem schopna vypít tak velké mn. slané vody, tak to vyzkouším podle nového recepru....