jimikluk píše:
Mám dvě otázky:
1. Ve foru doporučujete menší dlouhodobější očistu pít po ránu na lačno panáka olivového oleje, případně s citronem. Podobně to radí i Cingroš. Otázka zní. Když po ránu piju teplou vodu s citronem, kdy zařadit olej? Zřejmě tedy jako první si dát panáka oleje, ale za jak dlouho potom se může pít ta teplá voda? Nebo se může pít hned? Nezruší to účinky oleje? Jaké máte zkušenosti? A nebo je lepší toho panáka oleje s citronem pít před spaním?
2. Ohledně biorytmologie, Cingroš doporučuje že na očistu jater je nejvhodnější období před úplňkem nebo před novem. Naopak Dr. Moritz píše že očista by měla proběhnout v období po úplňku do novu, když měsíc ubývá. Jaké jsou vaše zkušenosti?
děkuji
Ta "dlouhodobější" očista je spíš jen lehké promáznutí trubek pro ty, kdo se jinak tuku pečlivě vyhýbají. Nicméně zcela jistě není na škodu, a pokud bych pro její realizaci dle (1.) měl volit z uvedených variant tak tedy voda hned po opuštění pelechu, pak ranní kolečko WC/koupelna a toho panáka až pak (vychází mi to cca po 20-30 minutách). Voda uvolní vrátník, vymete dno žaludku přes dvanáctník dál a ten olej po uvedené pauze promázne dvanáctník a v ideálním případě u senzitivních jedinců vyvolá drobnou reakci Oddiho svěrače, který umožní žlučovodu lehce si do dvanáctníku "odplivnout". To je ovšem ideální průběh, závislý do značné míry na aktuálním stupni kyselosti žaludečního sekretu (a tím na reakci vrátníku), a v žádném případě zde nelze očekávat sypání kamení jako při "klasické" jaterce. Ovšem i tento pravidelně ranní drobný pohyb koncové části žlučovodu je lepší než nic...
Před spaním bych to nepil, jatýrka po večerních hodech zaslouží trochu klidu. Když už šláftruňk, tak raději dvojku červeného.
K bodu (2.) si každý udělá závěr sám na základě osobní zkušenosti, já jsem toho názoru, že význam to má především u hodně vyladěných a senzitivních jedinců. A to ve smyslu ubývající měsíc=odliv=podtlak a vrchol před zlomem, tj. 24-48h před novem.
Ale většině "civilizovaných" adeptů jaterky stačí doporučit : kdykoli, nemůžete se minout