JednorazovyNICK píše:
Xion : Kozia bryndza? Vzdy lepsie ako sojove mäso... Ale v mojom pripade len OVCIA... Kupovanie kozej bryndze len vytlaci ovciu... Kozie mlieko sa predava v ovela väcsom mnozstve nez ovcie (hoci neviem preco, asi je skratka znacne viaz koz ako ovci), rovnako kozie syry... Z ovcieho mlieka sa vyraba a predava takmer len BRYNDZA, sem-tam nejaky iny syr.
Ovcie mlieko je VYZIVNEJSIE, nez kozie. Rovnako vyrobky z ovcieho mlieka. Kozia bryndza a kozie maslo je zly napad... A ten, kto je extremne haklivy na laktozu a ublizilo by mu aj pol gramu/gram z kravskeho masla, tak nech si, pre krista pana, da ku kravskemu maslu pol tobolky enzymu laktaza za mozno 5 centov, ked uz je ochotny platit 20Eur za kilo kozieho masla... A aj to asi len preto, aby sa silou mocou odlisoval od 99,99% ludi. Za cenu vyhodenych penazi.
Takw ovcie maslo...to by bolo zaujimave... Ovcie mlieko ma nejakych 6g tuku na 1dcl... ALE 100X radsej obcia bryndza (nevravim ze kazdy den, predavkovat vapnikom sa nechcem...) a kravske maslo, nez ovcie maslo a ovci tvaroh...
Suhlasim s tym kozim maslom ze je to blbost. Enzym laktazu ani netreba kupovat, pretoze v zaludku nemusi fungovat, alebo nemusi stihnut rozlozit tu laktozu. Ovela lepsie je kupovat bezlaktozove maslo, kde bola laktaza pridana, a posobila dostatocne dlho, aby tam bolo 0,01 laktozy.
Ale nebavili sme sa len o laktoze, vravel som, ze velka alergia znamena, ze aj tie 4% bielkovin a kazeinu ti robia problemy. V tom pripade niekomu moze fakt ze kozie maslo travit lepsie, kym kravske aj s laktazou mu sposobuje problemy, este kvoli kazeinu.
Tu je este jedna moznost, je aj kravske mlieko, ktore obsahuje hlavne A2 kazein, napriklad z jerseyskych krav. Bohuzial vsak, vzdy je tak drahe, ze cenovo dosahuje priblizne kozieho mlieka. Takisto nieje velmi rozsirene, horkotazko sa do skupit jerseyske mlieko, maslo som este ani nevidel, len ak syry a tvaroh z neho. Jeden majitel farmy mi pisal, ze tie kravy doja aj 3x menej, nez normalne, a naklady na prevadzku su vyssie. Ze tu farmu ma len preto, aby to bolo, v skutocnosti je stratova a niekto ho dotuje.
ad kozia bryndza. Kozia bryndza je pochutka. Nie kazdy ma rad chut ovciny. Ovcieho syra je dost, praveze ovci syr je asi najrozsirejejsi ovci vyrobok. Brynzda je vlastne len specialny ovci syr, ktory vyfermentoval. Mne kozia bryndza aj kozi tvaroh velmi chutili. Viac ako ovcia. Urcite by som pouzival koziu, keby nebola tak draha.
Ovci jogurt sa este da kupit, ale ovciu zakysanku som videl len par krat, je velmi vzacna. Ale v Yeme ju maju stabilne. Ovci tvaroh som nevidel.
Dovod, preco je ovcie mlieko tak vzacne, je, ze jedna ovca nadoji len cca 0,5 litra mlieka denne. Porovnaj to s kravou, ktora da aj 10-20 litrov. Koza dava myslim 1-2 litre. Takze jasne ze kozy su vynosnejsie na chov nez ovce. Ovce bola vzdy makacka, fuska na salasoch.