mistule píše:
Dobrý den pane Jardo, předem se omlouvám za možná úplně blbý dotaz, ale není v mých silách to samostatně vyzkoumat, proto Vás prosím o radu. Chlorid hořečnatý užívám již asi rok, dle návodu, ale cca po měsíci jsem začala přibírat, doteď je nárůst asi 5 kg. Beru již přes rok antidepresiva, jejichž vedlejším účinkem může být zadržování vody, ale protože je beru o 3 měsíce déle, napadá mě, že za to zadržování vody může právě chlorid hořečnatý? Nejsem chemik, ale je to vlastně sůl? Zkusila jsem přidat draslík, ale efekt nebyl nijak výrazný. (Vše ostatní beze změny, jím stejně, cvičím víc atd.) Dále mi nejde do hlavy, jak to, že mám pořád tak brutální nedostatek hořčíku, na průjmovou dávku se nedostanou snad ani kdybych do sebe dostala deset lžiček chloridu denně, přitom z posledního rozboru někdy z roku 2013 jsem měla hodnotu 0,78 mmol. No ale aspoň by nedostatek hořčíku vysvětloval ty deprese, které netuším proč je mám.
Předem moc díky za Váš čas.
zkusim vam poradit ja, treba vam neco pomuze
Hořčík je myslim hydroskopicky, tedy ve střevech do sebe natahuje vodu a někdy způsobuje mírnou dehydrataci (jelikož voda nemá čas se dostat přes střevní sliznici). Tedy ve vašem případě tomu tak nebude, efekt by byl zcela opačný. Nepíšete kolik vody za den vypijete a kolik hořčíku za den přijmete. Pokud si chcete být 100% jistá a vyloučit hořčík ze seznamu viníků, aplikujte hořčík formou oleje přes kůži - hořčík jde přímo do krve a neprochází pře zařívací trakt. Navíc elimunujete řídkou stolici po hořčíku apod.
Téměř každé antidepresivum má jako vedlejší účinek kromě zadržování vody jak píšete, také změnu hladiny sodíku v těle a následnou otravu vodou. K rozřešení celé situace je potřeba udělat vlasovou analýzu prvků v těle. Zjistíte tam vše potřebné a kromě stavu sodíku především stav hořčíku, který je pro vás vypovídající. Výsledky Mg z krve jsou nevypovídající. V krvi je jen asi 0,5% hořčíku z celkového množství a je přísně regulován tělem. Pokud tělo má stále zásoby kde brát (z kostí, dásní, zubů atd), tak bere a vyrovnává tím nedostatek v krvi. Tedy v krvi můžete mít klidně 20 let správné hodnoty. Přitom v těle hodnoty stále a stále klesají. Až už není kde brát, třeba po těch 20-ti letech, skončíte pravděpodobně v nemocnici. Tam to zjistí jako velkou novinku, že je to přece jasný- takovej velkej deficit.
Ale třeba před týdnem mohl být plně v normě
Tedy výsledek z krve je naprosto nepodstatný. (ne jenom hořčíku). Ne že by to v nemocnicích nevěděli, ale jiné testy jsou zbytečně drahé