Jarda píše:
Kosican87 píše:
Zdravim,
vcera som si po par rokoch bol po 2 litre cerstvo nadojeneho kozieho mlieka. Kozie a akekolvek mlieko je vraj najlepsie pred stykom s kefirovymi hubickami nechat odstat v chladnicke, hoci aj den. Na spodku flase sa mi ale vytvorili usadeniny, nie je ich vela, asi ako dva krat na spicku noza, pripomina to mlete cierne korenie. Co to moze byt ? Budem rad za odpoved.
Těžko odpovědět, možná nějaké nečistoty vzniklé při dojení, prostě slít, nečistoty vyhodit a neřešit.
Jsem dlouholetá chovatelka a toto by se stát nemělo
, jakmile podojím, okamžitě mléko cedím přes dvě nejjemnější síta, popřípadě přes plátno. Zjistěte si, v jakých podmínkách jsou zvířata chovaný, protože mě se teda občas na sítku zadaří nějakej ten kozí chlup,ale v žádném případě nijaké usazeniny, to vypadá na bláto-hnůj. Pokud jsem brala pro sebe mlíko z cizího chovu, nechávala jsem odstát z důvodu, abych se přesvědčila, že se neusadila krev nebo něco jakoby narůžovělé, to by znamenalo, že zvíře má zánět, popřípadě nějaká prasklá cévka a nepila bych to.
Co se týká kefírových houbiček, bohužel mi v kozím mléce po nějaké době vždy přestaly růst a pak se rozpadaly, což je mi s podivem, protože v kravském a to i krabicovém se až nehorázně množily.
Tu čistotu si zkontroluj určitě, je to jako bys pil z kaluže, mlíko může být bakteriálně nějak infikované, protože pohybem se ta usazenina zase rozvíří. Letos mám od dvou kozen zase 6 kůzlátek, sem nazásobená mlezivem, které si dovoluju první dva dny po porodu vzít pro sebe, pak mi už nezůstane ani kapka, malí všechno vycicaj
Můj syn od dvou měsíců vyrůstal na kozím nepřevařeným mlíku, nikdy ho nepřevařuju už jen z důvodu, že pak jakoby zesládne a chytne kozí puch, při výrobě tvarohu ho lehce zahřívám pro rychlejší vysrážení, nepoužívám syřidla a jsem názoru, že převařený mlíko = mrtvý mlíko.