Zetor píše:
Přeji dobrý den. V pondělí minulý týden mne začalo pobolívat v oblasti pupíku. Již následující den se dostavily první příznaky průjmového onemocnění - stolice byla řidšího charakteru a k poměrně intenzivním a náhlým bolestem břicha se rovněž přidala bolest hlavy a mírně zvýšená teplota ( pocitově, nic jsem neměřil). Inu usoudil jsem, že se jedná o "běžnou střevní chřipku", neboť nemine rok, kdy bych jí alespoň v nějaké lehčí podobě neprošel. Průběh onemocnění byl zhruba 3 dny totožný - stolice 4-5 krát denně ( drobné množství řídkého charakteru, barvy kaštanové hnědi), pobolívání břicha, mírná bolest hlavy. V průběhu těchto 3 dnů jsem užíval 1 tabletu endiaronu 3krát denně. Od počátku víkendu až do současné chvíle se stav samovolně stabilizoval, tedy stolice se začala zpevňovat a seskupovat do větších útvarů a její četnost je v průměru 2krát denně. Co mne však znepokojuje, je nezanedbatelné množství bíle až béžově zbarveného hlenu, ve kterém je malé množství příměsi růžové až světle červené krve, a kterým je stolice obalena. Jinak se až na hypochondrické obavy a sebepozorování cítím zdráv, bez projevů nějaké únavy, nevolnosti či přetrvávajících bolestí v oblasti žaludku, s chutí k jídlu a nepozměněnou fyzickou konstitucí. Je mi 24 let, nekouřím, nepiji, sportuji a v mé strávě absentuje lepek, cukr a sacharidy obecně ( snad s výjimkou několika málo porcí rýže či brambor týdně). Čeho mám ve stravě naopak dostatek, neřku-li slušné množství, je zelenina, ovoce a tuky ( převážně kozí mléko, domácí vejce, máslo, domácí kachní či vepřové sádlo, olivový olej). Máte tušení, jak bych měl v této věci postupovat dále? Ještě nějakou chvíli vyčkat a sledovat vývoj situace, či neprodleně urugovat lékaře o provedení všemožných testů? Předem děkuji za Váš čas a případnou odpověď.
Za dané situace bych asi týden až dva vyčkal, zda se stav zhorší, nebo zlepší a teprve dle toho se k problému stavět. Předpokládejme že šlo o bakteriální nákazu, která vždy střevní stěnu nějak poškodí, tedy asi nyní dodat kolagen, třeba formou vývarů a vyvarovat se alespoň na nějakou dobu hrubé vlákniny, která střeva dráždí. Také by asi bylo vhodné dodat dostatek probiotik a celkově se zklidnit, nervozita také stavu nepřidá. Vyzkoušejte se stravovat podle startovních fází diety SCD, ta je přímo pro regeneraci poškozeného střeva navržena a většinou i zabere.