Xion píše:
Myslim, ze tu ide o proteiny pre aktivnych sportovcov a vegan bodybuilderov a je pravda, ze pri takej fyzickej zatazi, nestaci par krajickov chleba.
V kazdom pripade, ja to povazujem za nezdrave, ze pokial nestacia bielkoviny z potravy, a treba dodavat telu nejake umelo ziskane, tak clovek nieco o zivote nepochopil.
Ale budiz, pozeral som dnes v bioobchode tie veganske proteiny, takze je tam aj dokonca chia powder.
Chia powder obsahuje 30g proteinov na 100g, a ma aminoskore 115.
Potom je tam hemp powder. To je prasok z konopnych semienok a ten obsahuje 50g bielkovin na 100g.
Aj konopny protein je kompletny, ale neviem najst score.
Este tam bol powder z dynovych semienok. Ten mal az 62g na 100g. Aj ten obsahuje vsetky aminokyseliny, a ma aminoskore 136.
Otazne je, ci je to zbavene antinutrientov, a kolko vlakniny tam ostalo. Tie prasky vznikaju ako vedlajsi produkt pri vyrobe oleja, takze vela tuku uz obsahovat nebudu.
Ja by som asi, pre aktiv sportovcov, zobral ten chia protein, a doplnil si tak dalsich 10-15g bielkovin, ale viac mi pripada zbytocne. Ale to len ak je to zbavene antinutrientov. Pokial nie, tak to by som uz radsej jedol namocene chia.
Co sa tyka gelu, tak ako Jarda uvadza, ze moze byt skodlivy, tak mozno by som namocil 100g chia, zbavil to antinutrientov namocenim v teplej vode. Treba ale zistit, akym postupom sa to zbavuje antinutrientov, lebo orechy a semena sa zbavuju inak, nez strukoviny, a strukoviny inak nez obiloviny. U obilovin viem, ze ideal je 37-45 stupnova voda, s pH 5,5, najlepsie ak sa to znizi jablcnym octom. Vtedy hlavne raz je zbavena behom 2 hodin antinutrientov. U psenice a jacmena to su 3 hodiny. U ryze a ovsa, treba doplnit enzym fytazu, lebo takmer ziaden neobsahuju. A pohanka je tiez rychlo, za 3 hodiny zbavena antinutrientov. Najviac fytazy obsahuje raz, a to 2x tolko co psenica. Pohanka je ale hned za razov, cize tiez sa perfektne zbavuje antinutrientov.
Ovos a ryza ma zas skoro nulovy obsah fytazy, takze sa bez pridania, nezbavi nikdy.
Idealne je teda pri namoceni pridat trochu raznej muky. ALebo pohankovej drte.
(to je aj dovod, preco ovsene vlocky, oblubene u sportovcov, niesu zas tak ideal z dlhodobeho hladiska... ani namocenim sa nic nemeni. Treba to namocit spolu s raznou mukou, v teplej a kyslej vode a tu vodu potom vyliat... to uz by boli idealne ovsene vlocky... lenze aj tak, vacsinou su vystavene svetlu, a na svetle oxiduju, a stracaju vitamin B2... ideal by bolo teda namocit najprv ovos, zbavit antinutrientov a az potom z nich urobit vlocky, co ale asi ziaden vyrobca nebude robit)
Ale chia neviem ako by sa zbavilo antinutrientov.
Problem je tiez cena, chia su dost drahe, oproti napriklad lanu, maku alebo sezamu.
100g chia zbavit slizu a antinutrientov, a podla mna super zdroj proteinov. Takist otam budu aj omega-3, a to obsahuje asi 20g tuku, z toho vacsina su omega-3 vo forme ALA. (bude to ale riedit krv, takze bacha).
Tak jistě, ovšem ono jde o to ne co komu sedne, ale jak to bude fungovat z dlouhodobého pohledu. Je jasné že PUFA by se nemělo jíst dlouhodobě více než 10% celkového objemu dodaných tuků a to splnit na semenech jako hlavním zdroji proteinů není prakticky reálné, to by k nim člověk musel jíst hodně kokosáku a dávat ho hodně znamená silně zrychlovat štítnou, což také nemusí sedět každému.