dobrý, už nejaký čas prechádzam stránky pána Jaroslava a skúšam jeho očistné metódy - tri týždne dozadu som skúšala prvú šankaprakšalánu a týždeň nato očistu pečene pomocou horkej soli a grepovej šťavy s olejom. keďže výsledky tejto očisty boli dokopy nič moc (protokol som dodržala), rozhodla som sa skúsiť ešte kávový klystýr.
musím ale povedať, že toľko zmätočných a protichodných informácií ako v tomto vlákne som tu teda ešte nevidela
po najmenej týždni gúglenia som prišla na to, že hlavný problém je v návode, ktorý sem postol Whitemagic a ktorý mi príde proste nezmyselný. našla som ho na nete na rôznych stránkach, zrejme bez rozmýšľania odkopírovaný z nejakého pôvodného (chybného) zdroja.
tento návod v prvom rade neuvádza veľmi podstatnú vec, a to, že
množstvo kávového nálevu v objeme 1.2 - 1.8 l sa NEMÁ spotrebovať v jeden deň! aspoň ja by som to rozhodne teda neskúšala do seba naliať všetko, nečudo, že sa tu zopár ľudí z toho ocitlo na pohotovosti následkom dehydratácie a predávkovania kofeínom. pokiaľ som správne pochopila z videí na youtube, takéto množstvo nálevu sa pripravuje min. na DVA dni (je to asi výhodné najmä pre tých, čo druhý deň ráno nestíhajú, inak je to z núdze cnosť, určite je lepšie pripraviť si nálev podľa možnosti vždy čerstvý). takže to je prvá vec.
druhá je ten nezmyselný pokyn na riedenie - buď to zrieďte na viac ako dvojnásobok, ale kľudne aj nie, ako sa vám páči
na to tu správne poukazoval NOWOCAYN, žiaľ, nedostalo sa mu žiadneho vysvetlenia tohto nezmyslu.
myslím, že to asi vzniklo zlým prekladom / preklepom a v skutočnosti tam má byť uvedené:
DOLEJTE studenou vodou na pôvodné množstvo 1.2 - 1.8 litra. takto sa to totiž uvádza na tých oscanovaných stránkach z časopisu, ktoré sem postol/la Janin, tento návod však zas obsahuje podľa mňa zbytočné riedenie kávového nálevu vodou priamo v irigátore, následkom čoho je nálevu priveľa naraz a dostane sa aj tam, kde nemá.
k návodu od Whitemagic ešte toľko, že uvariť si skoro 4 litre riedkeho (a tým pádom asi neúčinného) kávového nálevu, z ktorého sa prakticky 3/4 majú použiť na vyčistenie čreva, považujem už za totálnu blbosť (nehovoriac o vyhodených peniazoch za BIO kávu).
ďalší návod, resp. jeho časť, uviedol na str. 6 uviedol Danny_70, a to podľa pána Jaroslava z časopisu Receptář prima nápadů (žiaľ, je z roku 2013, takže ten už asi nezoženiem). každopádne, tento návod mi príde oveľa logickejší - aj keď tu pán Jarda neuvádza dosť podstatnú vec (neviem, či to v časopise má, alebo nie) - a síce, že
objem kávy sa po uvarení dosť zmenší, pretože lógr nasaje vodu. ono je to síce logické, ale pre tých, čo to chcú vyskúšať po prvý raz, môže byť dosť problém si to vopred predstaviť, takže potom nastanú zmätky pri dávkovaní.
usilovným prehrabávaním sa na stránkach som sa dopracovala aj k tomu, že podľa pána Jardy sa na jeden kávový dýchánek aplikuje necelý pol liter kávového nálevu, najlepšie pomocou striekačky, v troch dávkach po zhruba 150 ml (to je spolu cca 450 ml, čo zostane po uvarení 3 lyžíc kávy v 600 ml vody), pričom sa každá 150 ml dávka zazichruje ešte 150 dávkou vody (aby sa posunula hlbšie do čreva, čo dosť dobre nechápem, keďže má primárne zostať v tom S záhybe). jednotlivé dávky káva + voda majú ísť hneď za sebou, na záver má nasledovať ešte výplach na vyčistenie od zbytkov kávy. pred celou touto parádou sa má samozrejme aplikovať najprv bežný klystýr na vyčistenie čreva (nie s kávou).
zároveň tu niekto odporúča neaplikovať toto nalačno.
takže návod podľa pána Jardy by som zhrnula asi takto:
ráno raňajky + veľa vody (ranná stolica)
uvariť si kávový nálev z 3 lyžíc mletej zrnkovej kávy (cca 30 g) + 600 ml vody, povariť 3 - 5 minút
prikryť a lúhovať ešte ďalších 15 minút, potom scediť a nechať chladnúť (výsledný objem bude cca 450 ml)
pripraviť si bylinkový čaj (urinu) na dočistenie od kávy (cca 3/4 l až 1 a 1/2 l)
najskôr aplikovať klystýr na vyčistenie (vodou s citrónom, urinou alebo čistou vodou)
potom 3 x po sebe aplikovať (najlepšie striekačkou) 150 ml kávového nálevu + 150 ml vody
každú dávku držať v sebe cca 15 minút (ležať na pravom boku, aby nálev ostal v S záhybe)
na záver trojitého kávového klystýru dočistiť pomocou bylinného čaju /uriny /vody s citrónom
ak to mám zle, opravte ma please