Dobrá, dobrá, tyto debaty mohou trvat věčně. Představte si ale člověka, který z nějakých důvodů onemocněl, resp. neměl žádnou chorobu, ale psychický tlak, stres, osobně brané neštěstí, pocity beznaděje, zrady blízkých, se mu promítly do metabolismu a projevily se vleklými trávicími potížemi, s důsledky na prožívání běžného života, slabost, nedostatek energie, rozvrat lecčehos v těle, třeba i krvácení atd. Tělo signalizuje .... Takový člověk samozřejmě omezí přísun potravy, pomalu prostě vyřadí trávicí systém z činnosti. Po pár letech si to srovná v hlavě, smíří se s tím, co původně považoval za životně důležité a jeho pokořující, taknějak se nastaví na trošku jiný styl uvažování o sobě a o druhých .... a leccos se vylepší. I tělo zareaguje tím, že ustoupí tělesné obtíže. Takový člověk si ale naprosto odvykl jíst. Takže s tím už vůbec nezačne (ochromuje ho strach z návratu těch fysických potíží, které měl, prostě to bolelo). Jsou ale případy, kdy takovému člověku postupně přibývá energie, zvyšují se jeho schopnosti okamžitého fysického výkonu či odolnosti vůči nemocem, klesá potřeba spánku .... a to vše za situace, kdy ještě stále není zvyklý jíst, resp. se cpát, v běžném slova smyslu, tedy to nedělá. Dokonce v situaci, kdy skoro nejí, na zimu mírně tloustne (tělo si přecjen tukový hrb udělá (jako medvídci nebo bizonci a jiná zvěř)), vem, kde vem. Chci říci, že je možno prokazatelně a dlouhodobě požívat mnohem méně potravy, než odpovídá vašemu energetickému výdeji (který jest celkem rozumně měřitelný, jsou na to dokonce tabulky pro laiky, není třeba přesných měření metabolismu a stavu těla, které jsou vyhrazeny špičkovým sportovcům). Opakuji: MNOHEM méně potravy než by odpovídalo vašemu výdeji energie. Tím pravděpodobně věčné debaty o vitamínech, olejích, semenech, zeleném listí, šťávách, bílkovinách, sacharidech atd. dostávají vážný podnět. Najednou je zde jev, který tvoří trhlinu, díru, v každém systému, o který se tady různé skupiny hádají. Věřte mi, je to tak. Jsou lidé, kteří prostě snědí za den cca tak 200 kcal, přitom vydají 2000 kcal. A dělají to tak roky, znám je osobně. Co s tím? Budete se zde stále hádat o počtu jídel denně nebo o zelenosti listů, které odšťavňujete? Jsou lidé, kteří jedí jen to, co si koupili v marketu (jakémkoliv), jen prostě skoro nic nejedí. Opakuji, lze to provozovat mnoho let, a dokonce deset kilo přiberete!!! Kde jsou vaše tabulky, názory, pocity, kde jsou kcal a kJ, obsahy vlákniny, vitamínů, tuků, apod.? V prachu. Zde se popírají (údajně) zákony zachování energie. Sdělím vám sladké tajemství: materialistická věda má docela jasno již dlouho, dokonce i ta experimentální, nikolv jen ta teoretická. Možné to jest.
|