venna píše:
Dobrý den Crohna mám 12 let, posledních 5 let jsem byl na BIO léčbě a nakonec ve studii kde jsem dochazel 1x za měsíc na injekci. Vypadalo to moc dobře. Nebral jsem vůbec žádné léky. Do toho jsem začal před třemi lety sportovat a jíst zdravě shodil jsem 30 kg ze 116 kg až na 86 kg. Cca před dvěma měsíci se po dlouhé době objevil průjem a krev. Nechtěl jsem to hned řešit s lékařem a začal hledat na netu co je nového. Narazil jsem na SCD dietu, kterou jsem okamžitě nasadil. Vypadalo to po týdnu nadějně, průjem umizel a bylo mi zase dobře. To bohužel trvalo jen dva dny kdy jsem musel navštívit obvodního lékaře s pásovým oparem. Nikdy jsem nevěděl jak toto onemocnění může bolet. Lékař nasadil antivirotika a lízal jsem se z toho cca 14 dnů. Samozřejmě se Crohn parádně rozjel a nepomáhala už ani SCD dieta, kterou jsem stále a přesně podle návodu poctivě držel. Dneska je to 64 dnů na SCD 10 a víc stolic za den s krví dalších 15 kg dole, aktuální váha 71 kg. Dneska jsem měl plánovanou kontrolu na gastru v UL. Samozčejmě jsem dopadl tak, že mi ukončili studii, hospitalizovali a mám 2 kapačky, antibiotika a kortikoidy. Chtěl jsem se zeptat co dál? Rád bych pokračoval s SCD dietou, ale zde v nemocnici to nepůjde hned první den do mě navíc k těm kapačkám narvali k večeři 2 nutridrinky. A mám obavu, že zůstanu na lécích, samozřejmě už se doktorka ptala jak snáším Imuran. Až mě propustí mám začít opět dietu od začátku? Léky třeba postupně vysadit? Moc děkuji za případné rady. Bašek Václav
Ono to není pouze o tom jakou držíte dietu, ale jak držíte tu kterou dietu. Většina lidí si z kvalitní diety vybere pár věcí a zpravidla ty nejhorší a to pak jedí, což je pochopitelně blbě. V akutních fázích-relapsu se jede pouze na vývarech, což jste asi nedělal a to byla podle mě zásadní chyba. Poškozené střevo je propustné, do krve se dostává ve větším množství bordel a toxiny, což rozjelo ten kožní problém-také zánět a do toho nějaké ty prášky od MUDrců a je vymalováno. Asi by bylo rozumné si to vše důkladně nastudovat a relativně obezřetně z toho všeho vyskočit, protože delší doba na kortikoidech je docela sebevražda, to vám zničí v těle kde co a oni to jinak řešit nedovedou. Klidně mě zavolejte a vysvětlím vše potřebné, to se dopisováním řešit nedá, to je tak na dvě hodiny telefonem.