Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2024 2:29 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned srp 21, 2016 9:53 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Gamina píše:
Realita je taková, že si to většina lidí odmítá připustit, přitom by výživově koncentrovaná strava byla relativně rychlá cesta z mnoha jejich problémů způsobených nedostatkem vitaminů a minerálů. Dle mého názoru spěje západní civilizace v podstatě k záhubě přes různé chronické otravy kombinované s nedostatečnou výživou. Nejhorší na tom je trvalé poškození zemědělské půdy různými chemikáliemi, které nám mají usnadnit život. Až nám za 20, 30 nebo 50 let na těch polích nic nevyroste, můžou klidně přijít i hladomory.

Tak jistě, realita taková bohužel je, nakonec není problém projít naše superhypermarkety a důkladně si nakoukat naše kafilérní žrádlo, které má zajistit výživu lidí a projít si tytéž superhypermarkety v Rakousku, Německu, nebo ještě lépe ve Švýcarsku a podívat se jak vůbec má jídlo vypadat. I to je hlavním důvodem proč zde bují nemoce a vše se pochopitelně zásadně zhorší pokud EU přijme tu šílenou smlouvu o spolupráci s USA, kde je stav v potravinářství naprosto tristní a žerou z poloviny umělou hmotu. To odstraní poslední normy, které to alespoň trochu hlídají a na polích bez chemie nevyroste již opravdu nic a koupit normální potravinu bude naprosto nemožné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned srp 21, 2016 10:02 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
martina72 píše:
Gamino, mám dobrou zprávu - u nás na vsi se objevují zase vrabci (je jich už docela dosti). To znamená, že to s úrodností a jedovatostí polí a porostů (a s celkovým uspořádáním krajiny) nebude tak špatné (oni jsou na to citliví). Bohužel nejsou vlaštovky - tj. je málo hmyzu, hlavně much. To je tím, že tu je málo dobytka, bohužel produktivita dojnic je tak obrovská, že jich stačí málo, bejky na maso má málokdo a spíše je má zavřené.

Vrabci jsou opravdu na vzestupu. V mládí jsem jich viděl vždy plný dvůr pokud se hodilo zrní slepicím a pak dlouho nic a letos zase plný dvůr, včera jich tam poskakovalo minimálně 40. Dokonce u nás pod krovem několik párů hnízdilo a vyvedlo mladé, což je s podivem, ale zda to znamená zlepšení v zemědělství tomu bych moc nevěřil. Vlaštovek je opravdu méně i když na manželku při opalování kálejí za letu docela pravidelně a mě se jedna při čtení na zahradě trefila přesně na horní část brýlí a muší nožičky jsem doloval ze zasaženého oka docela dlouho, není to zrovna příjemné. Z tohoto pohledu by jich mohlo být ještě méně, hlavně nad naší zahradou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: pon srp 22, 2016 9:25 am 
Offline

Registrován: stř srp 17, 2011 5:02 pm
Příspěvky: 124
Tišková píše:
Podle mého názoru je 100% syrová strava problematická. Zvláště pokud ji pojmeme současně i jako veganskou, což je nejčastější směr tzv. raw food. Dokáži si představit syrovou stravu, pokud bude částečně založená i na živočišných produktech, tedy bude obsahovat například syrové vaječné žloutky, možná i nějaké to syrové maso. Přežívat jen na ovoci, zelenině a ořeších není pro všežravce, kterým člověk je, v žádném případě ideální.

To co by měl člověk jíst a na co se tělo už adaptovalo, nikdo pořádně neví.Jediné co můžeme udělat je naslouchat našemu tělo, ono jediné to ví.
nejlepší je jíst na co máte chut a po čem se budete cítit dobře. Kašlat na příručky. Ale, poznat svoje tělo a svou mysl není jednoduché a bez velké očisty a znovunalezení sama sebe, to asi nejde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned srp 28, 2016 5:21 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
derkel píše:
nejlepší je jíst na co máte chut a po čem se budete cítit dobře. Kašlat na příručky.

Nějakých 99% lidí se řídí touhle radou a snaží se jíst to, na co mají chuť, proto jsou základem jejich stravy rohlíky, uzeniny, sladkosti, alkohol, pizza, atd. Myslím, že moderní člověk má chutě zvrácené, vedoucí k sebedestrukci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned zář 11, 2016 11:49 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Ates píše:
Nějakých 99% lidí se řídí touhle radou a snaží se jíst to, na co mají chuť, proto jsou základem jejich stravy rohlíky, uzeniny, sladkosti, alkohol, pizza, atd. Myslím, že moderní člověk má chutě zvrácené, vedoucí k sebedestrukci.

To máte bohužel plnou pravdu, naprostá většina lidí vůbec není schopna vyhodnotit co pro jejich zdraví může představovat ta která potravina, nebo pochutina. Například nedávno jsem viděl v novinách údajně 14 dní starou fotku nějaké mladé ženy, která zemřela na rakovinu a jen tak pro zajímavost na ní 14 dní před smrtí s chutí jedla pizzu s nějakou umělohmotnou šunkou, což vaše slova pouze potvrzuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned zář 11, 2016 12:15 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Paní zřejmě tu rakovinu vzdala a chtěla si před smrtí alespoň trošku dopřát (pokud jí ta pizza tedy chutnala). Ale chutě to jsou zvrácené. Když to tak uvážíme, tak nejlepší letní jídlo jsou čerstvá zralá rajčata s trochou mozzarelly, čerstvou bazalkou a olivovým olejem, k tomu dle chuti, většinou bílé pečivo (já raději dobrý žitný chleba). A co je pizza? Nu, suchá moučná placka s čerstvými rajčaty, trochou olivového oleje a mozzarellou, případně ta bazalka, jenže horké. Pizza tedy není tak nezdravé jídlo. Jen se nesmí přeplácat hnusnými uzeninami a blemtavým sýrem (tedy nesmí jít o nějakou českou zpotvořeninu)

Včera jsem celý den na nějakém jarmarku pozoroval, čím se lidé živí. Nejvíc nosili langoše, které měli na stánku předpřipravené (nebyly čerstvé) a .jen je hodili do kádě z palmovým tukem a dělali je hezky pomalu, takže se krásně nasákly, jako houba na mytí. Také tak chutnaly. S kopcem strouhaného eidamu a kečupu z flašky navrch muselo jít o neobyčejnou lahůdku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned zář 11, 2016 6:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
martina72 píše:
Paní zřejmě tu rakovinu vzdala a chtěla si před smrtí alespoň trošku dopřát (pokud jí ta pizza tedy chutnala). Ale chutě to jsou zvrácené. Když to tak uvážíme, tak nejlepší letní jídlo jsou čerstvá zralá rajčata s trochou mozzarelly, čerstvou bazalkou a olivovým olejem, k tomu dle chuti, většinou bílé pečivo (já raději dobrý žitný chleba). A co je pizza? Nu, suchá moučná placka s čerstvými rajčaty, trochou olivového oleje a mozzarellou, případně ta bazalka, jenže horké. Pizza tedy není tak nezdravé jídlo. Jen se nesmí přeplácat hnusnými uzeninami a blemtavým sýrem (tedy nesmí jít o nějakou českou zpotvořeninu)

Včera jsem celý den na nějakém jarmarku pozoroval, čím se lidé živí. Nejvíc nosili langoše, které měli na stánku předpřipravené (nebyly čerstvé) a .jen je hodili do kádě z palmovým tukem a dělali je hezky pomalu, takže se krásně nasákly, jako houba na mytí. Také tak chutnaly. S kopcem strouhaného eidamu a kečupu z flašky navrch muselo jít o neobyčejnou lahůdku.

Byla to normální pizza z krabice, tedy naprosto luxusní asi jako ty langoše, osobně bych takové jídlo obcházel obloukem, ale někomu to prostě chutná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 12:36 am 
Offline

Registrován: úte kvě 24, 2016 10:48 pm
Příspěvky: 408
Tak já teď nevím, zdali maso a brambory nebo batáty péci v troubě, když čtu:

Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.

Přitom na stránkách pane Jardo pečené brambory doporučujete.

Děkuji za odpověď.
[quote="jani":sywxjxio]ARGUMENTY PRO SYROVOU STRAVU:

Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované.

Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené.

Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu.
Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají odolnými proti trávení a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin.
Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů - např. při pasterizaci mléka - dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu.
Pokud vystavíme bílkoviny působení zásad (při mnoha procesech, při nichž se zpracovávají potraviny), lysin a cystein (přírodní antioxidační aminokyseliny) se eliminují a tvoří se toxické látky jako lysinolalanin. Pokud se při zpracování potravin používá chemikálií, jako např. peroxidu sodného, ztrácejí bílkoviny značné množství methioninu, což je opět přirozená aminokyselina s antioxidačním účinkem.
Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.

Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách".

Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky.

Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí.

Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete.
Vědec Kašpar Trop objevil, že lidské tělo ví, jak má enzymy chránit a umí je dopravit zažívacím traktem až do tlustého střeva. Vážou veškerý přítomný kyslík a tak odstraňují plynné prostředí, které může vést ke hnití, kvašení, střevní toxémii, dysbaktérii nebo dysbióze.

Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky.

Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie.

Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření.

Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí.

V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob.

Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny.



ARGUMENTY PROTI SYROVÉ STRAVĚ:

Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna.

Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku.

V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici.

Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 9:46 am 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
krasnagadketka : Rakovinu môžeš dostať z cukru, nedostatku živočíšnych tukov, večnej nespokojnosti, zúfalstva, atď, nie z občasnej (napr. raz týždenne) celoživotnej konzumácie pečeného mäsa. Možno by si ho mohla pečené dokonca každý deň, a nič by sa ti nestalo... Nepleť si ale pečené v rúre, a opekané na ohni.

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 11:04 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
[quote="krasnagadgetka":1dws49yt]Tak já teď nevím, zdali maso a brambory nebo batáty péci v troubě, když čtu:

Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.

Přitom na stránkách pane Jardo pečené brambory doporučujete.

Děkuji za odpověď.
[quote="jani":1dws49yt]ARGUMENTY PRO SYROVOU STRAVU:

Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované.

Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené.

Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu.
Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají odolnými proti trávení a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin.
Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů - např. při pasterizaci mléka - dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu.
Pokud vystavíme bílkoviny působení zásad (při mnoha procesech, při nichž se zpracovávají potraviny), lysin a cystein (přírodní antioxidační aminokyseliny) se eliminují a tvoří se toxické látky jako lysinolalanin. Pokud se při zpracování potravin používá chemikálií, jako např. peroxidu sodného, ztrácejí bílkoviny značné množství methioninu, což je opět přirozená aminokyselina s antioxidačním účinkem.
Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.

Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách".

Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky.

Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí.

Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete.
Vědec Kašpar Trop objevil, že lidské tělo ví, jak má enzymy chránit a umí je dopravit zažívacím traktem až do tlustého střeva. Vážou veškerý přítomný kyslík a tak odstraňují plynné prostředí, které může vést ke hnití, kvašení, střevní toxémii, dysbaktérii nebo dysbióze.

Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky.

Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie.

Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření.

Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí.

V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob.

Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny.



ARGUMENTY PROTI SYROVÉ STRAVĚ:

Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna.

Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku.

V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici.

Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Netrávenie surovej zeleniny
PříspěvekNapsal: úte kvě 26, 2020 10:53 am 
Offline

Registrován: úte lis 23, 2010 9:24 am
Příspěvky: 68
Chcela by som sa poradiť čo spraviť ak mi takmer všetka surová zelenina spôsobuje tráviace ťažkosti-stojí mi v žalúdku, potrebujem si odgrgnúť tým že sa napijem sýtenej minerálky a čo je najhoršie často ma po jej zjedení hodine ,dvoch chytí silný záchvat migrény. Naposledy sa mi to stalo po troche rukolových listov, alebo po cvikle, či hrsti mungo klíčkov.Nemôžem ani zeleninovú šťavu, deje sa to isté. Som doša Vata a viem že surovú zeleninu veľmi nemám, ale rada by som aspoň trochu aj v tejto forme/reďkovka, uhorka, rajčina, paprika,../. Skúšala som dodať Betain HCL, ale necítila som rozdiel.Pomohlo by dodať nejaký konkrétny enzým na trávenie zeleniny? Existuje taký univerzálny?Ďakujem za rady


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Netrávenie surovej zeleniny
PříspěvekNapsal: úte kvě 26, 2020 12:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
indiga píše:
Chcela by som sa poradiť čo spraviť ak mi takmer všetka surová zelenina spôsobuje tráviace ťažkosti-stojí mi v žalúdku, potrebujem si odgrgnúť tým že sa napijem sýtenej minerálky a čo je najhoršie často ma po jej zjedení hodine ,dvoch chytí silný záchvat migrény. Naposledy sa mi to stalo po troche rukolových listov, alebo po cvikle, či hrsti mungo klíčkov.Nemôžem ani zeleninovú šťavu, deje sa to isté. Som doša Vata a viem že surovú zeleninu veľmi nemám, ale rada by som aspoň trochu aj v tejto forme/reďkovka, uhorka, rajčina, paprika,../. Skúšala som dodať Betain HCL, ale necítila som rozdiel.Pomohlo by dodať nejaký konkrétny enzým na trávenie zeleniny? Existuje taký univerzálny?Ďakujem za rady

Syrová zelenina je poměrně těžká na trávení pokud není dobře rozžvýkána tedy první opatření je dlouho a dobře žvýkat. Jogíni dokonce tvrdí že pevná strava se má pít a tekutá kousat tedy rozžvýkat na ideální kaši a pokud ani to nepomůže pak vyzkoušejte pankreatické enzymy se zeleninou vám samotný betain asi moc nepomůže. Pít na zeleninu je úplná blbost, tam je vody už tak moc až 90% zeleniny je voda. Jako Váta by jste měla jíst zeleninu spíše napařenou a ještě v kombinaci s nějakým ohřívajícím kořením.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Netrávenie surovej zeleniny
PříspěvekNapsal: stř kvě 27, 2020 5:07 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
indiga píše:
Chcela by som sa poradiť čo spraviť ak mi takmer všetka surová zelenina spôsobuje tráviace ťažkosti-stojí mi v žalúdku, potrebujem si odgrgnúť tým že sa napijem sýtenej minerálky a čo je najhoršie často ma po jej zjedení hodine ,dvoch chytí silný záchvat migrény. Naposledy sa mi to stalo po troche rukolových listov, alebo po cvikle, či hrsti mungo klíčkov.Nemôžem ani zeleninovú šťavu, deje sa to isté. Som doša Vata a viem že surovú zeleninu veľmi nemám, ale rada by som aspoň trochu aj v tejto forme/reďkovka, uhorka, rajčina, paprika,../. Skúšala som dodať Betain HCL, ale necítila som rozdiel.Pomohlo by dodať nejaký konkrétny enzým na trávenie zeleniny? Existuje taký univerzálny?Ďakujem za rady

Skus, ci ti to robi aj ovocie/ ovocne stavy. Samozrejme rozne druhy skus.
Skus este vodny melon... ci to mas aj po nom. Vodny melon je totiz zelenina.

Rajcina a paprika su ovocie inak, nie zelenina. Ak ti to nerobi rajcina, je to dost zrejme, kedze je ovocim, nie zeleninou.

Vyskusaj, ci ti to robi iba samotna, alebo aj s miesana ako len priloha v malom mnozstve (100g) k hlavnemu varenemu jedlu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Netrávenie surovej zeleniny
PříspěvekNapsal: stř kvě 27, 2020 5:09 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Syrová zelenina je poměrně těžká na trávení pokud není dobře rozžvýkána tedy první opatření je dlouho a dobře žvýkat. Jogíni dokonce tvrdí že pevná strava se má pít a tekutá kousat tedy rozžvýkat na ideální kaši a pokud ani to nepomůže pak vyzkoušejte pankreatické enzymy se zeleninou vám samotný betain asi moc nepomůže. Pít na zeleninu je úplná blbost, tam je vody už tak moc až 90% zeleniny je voda. Jako Váta by jste měla jíst zeleninu spíše napařenou a ještě v kombinaci s nějakým ohřívajícím kořením.

V zlom rozzuvani problem nebude, kedze jej to robia aj zeleninove stavy. Bude to nieco z obsahu, co tam vadi.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Netrávenie surovej zeleniny
PříspěvekNapsal: stř kvě 27, 2020 9:34 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
V zlom rozzuvani problem nebude, kedze jej to robia aj zeleninove stavy. Bude to nieco z obsahu, co tam vadi.

Pokud člověk šťávu vypije na ex, což většina lidí dělá jde prakticky o stejnou chybu jako špatné žvýkání a problém tak vznikat může. Právě proto jsem upozorňoval na ty jogíny.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz