Zdravím Jardu i všechny čtenáře. Je dobře, že se lidé jako vy zamýšlí nad dopady současného stavu civilizace na lidské zdraví. Máte pravdu, že člověk byl uzpůsoben pro jiný způsob života a překotným změnám se tělo nestačilo přizpůsobit. Lidé jsou nemocní, protože jim chybí pohyb a živiny, protože jsou zahlceni toxiny, konzervanty, cukrem a masem, protože nerespektují režim daný přírodou (nespí v noci) atd. Tedy - jsou nemocní proto, že žijí nepřirozeně, v rozporu s přirozenými instinkty a zdravým rozumem. Mnozí lidé ostatně své přirozené instinkty a zdravý rozum zcela ztrácí, což se projevuje mimo jiné i tím, že pouze na základě pár článků z internetu praktikují neustálé klystýry a drastické očisty, přestupují na jednostrannou stravu nebo si amatérsky dávkují různé chemikálie. Takové agresivní zásahy do organismu jsou přece zrovna tak nepřirozené, jako život v současné civilizaci, před jehož dopady se těmito postupy chcete spasit! Váhala jsem, jestli sem vůbec psát, vždyť mi není nic do toho, že se tu skupina nadšenců navzájem chlubí (údajnými) vyloučenými jaterními kameny. Ale když jsem se v diskuzi dočetla, že nějaká matka zřejmě hodlá na základě Jardovy rady léčit svému 5letému synovi zánět nosních dutin projímadlem, tak jsem se rozhodla, že sem aspoň trochu něco napíšu, aby se třeba pár čtenářů vzpamatovalo z naivity a aby si svůj špatný zdravotní stav, který je sem nejspíš přivedl, ještě víc nezhoršili. Musím říci, že některé články jsem si přečetla se zájmem, např. ohledně acidobazické rovnováhy, dělené stravy nebo kumulace škodlivin v potravním řetězci, ale uvedené informace bych brala spíš jako námět k dalšímu uvažování a zkoumání, a ne jako doktrínu, kterou je třeba fanaticky vyznávat. Co mě dráždí, jsou nesmyslné rady, jak "zdravě žít", které nabádají k návykům, které si ve škodlivosti moc nezadají se současným obvyklým životním stylem. Věřte prosím svému tělu, když se vám snaží něco sdělit! Ani průjem (provázející zde doporučovanou "očistu jater"), ani zvracení (neboli Vamanadhautí - to zní líp) jistě pro nikoho není příjemné. A nepříjemné pocity svědčí o tom, že něco není v pořádku. Čili bychom se takovým stavům měli vyhybat a ne je vyvolávat! Nechci na nikoho útočit, vím, že to všichni děláte s dobrým úmyslem prospět svému zdraví, ale tyto metody tělo minimálně oslabují a při častém opakování mohou hodně uškodit! Nemusíte věřit ani mně, ani lékařům, ale věřte svým vlastním instinktům, které vám jasně signalizují, že se svým tělem děláte něco velmi nepřirozeného a tudíž škodlivého! A když už to děláte, neraďte to nemocným lidem, kteří z čirého zoufalství zkoušejí kdeco a mohou si ještě víc ublížit! Jaké následky mají výplachy žaludku, jaterní kúry a klystýry, zvláště při opakovaném, dlouhodovém a naprosto amatérském praktikování? Nejsem medicínsky vzdělaná, ale to tu není nikdo, takže si dovolím tvrdit toto: 1) Např. při tzv. výplachu žaludku se velice agresivní žaludeční kyseliny dostávají do jícnu, jehož sliznice, na rozdíl od té žaludeční, na ně není uzpůsobena, takže ji kyseliny naleptávají, což je rizikovým faktorem pro vznik rakoviny hltanu stejně jako pití tvrdého alkoholu a kouření. Zvracení občas každému uleví, když sní / vypije něco nevhodného, ale schválně ho vyvolávat je nesmysl. 2) Obdobný problém, tedy že se trávicí šťávy dostanou, kam nemají, nastává při průjmu, který provází "očistu jater": žluč a trávicí enzymy mají své působiště v tenkém střevě, vaše kúra je předčasně prožene tlustým střevem - výsledkem je přinejmenším poleptaný konečník (riziko hemoroidů). Jinak nic proti očistě jater, ale pokud nemáte s játry vážný problém (to pak ale neřešte tady, jděte k doktorovi!), tak bohatě stačí lehká dieta a např. popíjení šťáv y z řepy. Játra mají úžasnou regenerační schopnost (pokud nemáte cirhózu), potřebují pouze úlevu od zatěžujících faktorů a nějaký ten čas - žádnou jednorázovou kúrou to podle mě neurychlíte. A žádné kameny v játrech nikdo mít nemůže, jaterní kanálky jsou tenké, žádné kamínky by se tam nevešly; a ostatně i žlučníkové kameny také vypadají úplně jinak, než ta vaše nadílka na fotkách, viděla jsem jeden vyoperovaný na vlastní oči. 3) Neustálé čištění střeva klystýry či epsomskou solí likviduje zdravé bakterie ve střevě. Na to nestačí si pak dát jogurt, mikroflóra je určitý složitý vyrovnaný ekosystém, ten se neobnoví hned tak snadno, a pokud ho narušujete soustavně, zaděláváte si na problémy s trávením (někdo v diskusi psal, že už se bez klystýru nevyprázdní). 4) Nechápu, k čemu má být dobré nějaké usilovné "odhleňování" (pokud nemáme rýmu), docílené mj. úplným vysazením mléčných produktů. Hleny se prostě v těle tvoří a v přiměřeném množství jsou potřebné (chrání sliznici nosohltanu před pronikáním virů atd, ale např. i tenké střevo před agresivními trávicími šťávami). 5) Kde se u přispěvatelů na tomto fóru bere ta panika z parazitů? Přečtěte si prosím vyjádření vědců z České parazitologické společnosti k těmto poplašným zprávám! Opravdu myslíte, že autoři takových teorií, většinou v oboru nevzdělaní, vědí o parazitech nějaké zásadní informace, které unikly těm, co se tomu věnují celý život? A nevíte, proč by nám vědci/lékaři schválně tajili, že jsme plní parazitů? Co by z toho jako kdo měl? Když jde podle vás celému zdravotnictví jen o to, aby se polykalo co nejvíce léků, tak proč by se vzdávalo příležitosti hromadně předepisovat léky proti parazitům? Jediný opravdu rozšířený parazit u nás je toxoplasma, tu má přý asi 1/3 Čechů. Chce-li se někdo zbavit tohoto konkrétního parazita, tak musí vycházet z vědeckých poznatků o něm, a nespoléhat se na nějaké univerzální "odčervení", které paušálně likviduje všechny "breberky". Čtenáři těchto stránek se pročišťují tak důkladně a nadměrně, že prostě "s vaničkou vylejou i dítě" a naruší rovnováhu v organismu. Další výhrada: zde doporučovaný způsob stravování je naprosto nepřirozený. Zdravý organismus si sám řekne, co potřebuje a co naopak ne, naše chutě jsou v tomto směru mnohem přesnější, než vědecky propočítaný přísun vitaminů atd. Samozřejmě, že pokud po určitou dobu své tělo ignorujeme, ono se přizpůsobí a dané signály (chutě) přestane vysílat a naučí se nějak živořit s tím, co mu dáváme. Když své stravování takto rozhodíme, chutě přestanou být těmi správnými rádci a mohou si žádat i něco, co tělu škodí - takže např. zatímco zdravý člověk po alkoholu zvrací, alkoholik se cítí špatně bez jeho přísunu. Jídelníček doporučovaný na těchto stránkách se přirozeným chutím příčí. Přechod na takovou stravu musí být náročný, ale jistě i na něj si tělo po nějaké době zvykne - ale to, že se tělo přizpůsobí (co mu zbývá), neznamená, že mu to svědčí! Samozřejmě, že čerstvá zelenina, ovoce a ořechy jsou nesmírně zdravé, ale neustále konzumovat jen syrovou stravu, to musí dost zatěžovat trávení - taková syrová brokolice, brambory a hlíva ustřičná se moc dobře trávit nebudou! Asi ne náhodou má ruština pro "trávení" výraz "piščevarenie" - "vaření potravy" - jíme-li syrovou stravu, žaludek a střeva s ní mají víc práce, protože musí de facto zvládnout to, co se u vařené stravy zvládne už v hrnci - syrová strava se v organismu musí ohřát (pro organismus to znamená úbytek tepla=energie) a "podusit" či zkřehnout. Navíc některé užitečné látky ze zeleniny se vstřebávají lépe po podušení na oleji/másle, to platí např. o mrkvi. Zajímavá je teorie, že mléko, vejce a maso jsou po 4 hodinách mrtvé hnijící hmoty, a o zelenině a ovoci to zřejmě neplatí? Sklizené plodiny jsou také "mrtvé", ne? A nějaké hnilobné procesy tam nejspíš už také probíhají (spíše než v tom mase, které se dnes pečlivě skladuje a hlídá) - a také nám syrová "mrtvá" zelenina neuškodí, tak proč by to platilo o vejcích apod.? Jistě, že by se zeleniny mělo jíst více než masa, ale v určitém množství je maso potřebné. Co se týká bílých jedů, souhlasím se škodlivostí přemíry cukru a soli, ale úplně se jim vyhybat, to je zbytečná hysterie, taky si snad musíme udělat trochu radost nějakou dobrotou, ne? Mouka patří již odedávna mezi základní suroviny a takový kvalitní chleba nemůže být v rozumném množství nijak na škodu, je v něm navíc např. zdravé droždí. Co se týká mléčných výrobků, tak musím říct, že mě zaujalo, když jsem někde četla, že jedna britská vědkyně se vyléčila z rakoviny prsu jen tím, že je vyřadila z jídelníčku - napadlo ji to tak, že přemýšlela, proč touto nemocí prakticky netrpí Číňané a Japonci, a došla k závěru, že nekonzumují mléko a spol. Tak to je asi téma k zamyšlení, ale přece jen - je to jen pár článků na internetu, tak to pro mě není hned důvod vyřadit mléko, sýr a kefír, když si je tělo vyloženě žádá. Loučím se se všemi čtenáři, přeji vám hodně zdraví a radím vám jedno: dnes se na nás valí takové nepřeberné množství nejrůznějších (dez)informací, že nikdo není tak vzdělaný, aby tomu všemu rozuměl, a tak jediná reálná možnost, jak tyto informace vyhodnotit, je filtrovat je svými přirozenými instinkty a elementárním rozumem (pokud ještě máte). Když si například přečtu, že v těle existuje nějaká acidobazická rovnováha a jaké důsledky má její narušení, tak se mi to zdá logické a budu o tom dále uvažovat, neboť doopravdy z vlastní zkušenosti, kdykoli jsem rozhozená, a to třeba i jen psychicky, mám kyselé pH. Ale když si přečtu, že nemám jíst ryby, tak takovou radu prostě nepřijmu, protože tělo mi jasně říká, že ryby jsou pro mě velmi potřebné - mám na ně stále chuť a není to náhoda, protože potřebuji jód kvůli menšímu problému se štítnou žlázou.
|
|