Menma21 píše:
Zdravím, neviem či už tu není podobná téma alebo niečo na tento štýl, hľadal som aj cez "Hladať" ale nenašiel som žiadnu podobnú tému, možno som len hľadal s nespravnimi názvami no neviem ako nazvať tento problém.
Ide o to že už dlhšiu dobu (keď samozrejme nerátam všetky moje problémy) som si na sebe všimol že určité obdobie mi takmer každe oblečenie spôsobí to elektirzovanie alebo zelektrizovanie chlpov, ale nie len pri vyzliekani alebo obliekani, aj ked ho mám oblečene a pohybujem sa cítim ako je na mne oblečenie prilepené proste je to hrozne nepríjemné, ak ste nepochopili tak ide o to čo každý pozná - keď si obliekate alebo vyzliekate veci niekedy sa vám stane že oblečenie tak prska a vám to pritahuje chlpy k oblečeniu. Ide v podtate o to že určite obdobia mi to vôbec ale skoro vôbec nerobí žiadné oblečenie aj tie bavlnené čo to maju vo zvyku robiť najčastejšie mi nič nerobia a niekedy takmer každé oblečenie.. normalna mikina ma zrazu elektrizuje nohavice tiež (teplaky) trička tiež.. je to strašne neprijemne a chcem sa vás teda spýtať či je to u vas tiež podobné ? mavate určite obdobia kedy sa vam to deje? alebo to ma nejaký iný význam? ...
Jde o statickou elektřinu. Spousta materiálů i přírodních má schopnost tvořit elektřinu. "Třeme-li liščí ohon o ebonitovou tyč....vzniká elekřina"
Omezit tvorbu statické elektřiny lze několika způsoby:
1. používat aviváž
2. omezit syntetické tkaniny, mají vyšší schopnost tvorby statické elektřiny, speciálně některé
3. zvýšit relativní vlkost vzduchu (na 50-60%), voda ( a nepatrné množství soli v ní) tvoří vodič
4. zkusit do pračky před mácháním přidat polévkovou lžíci kyseliny citrónové, případně jinou podobnou kyselinu (rozpustit v troše vody a přidat k vodě na máchání)
Nedostatek minerálů v těle bych neviděl jako přímou spojitost.
JendaC