Jarda píše:
Pokud jde o kvalitu dodávaných kokosových ořechů, ta se může značně lišit druh od druhu a také podle stáří, tedy těžko radit pokud produkt před nákupem nevidíte. Asi bych se za daných okolností soustředil pouze na cenu, kupoval jsem je i za 10,-Kč/kus a dobré. Každopádně rozbíjení kladivem není nic moc, to máte zadělanou celou kuchyň, nebo i půl baráku pokud se tvrdý ořech po větším úderu rozletí. Ideální je špičkou tvrdého nože prodloubat jeden z těch tří bodů na vrchlíku, nechat vytéci mléko a pak ho přeseknout mačetou, kterou ale nemá většina lidí jako vybavení kuchyně, nebo rozříznout ve svěráku pilkou. Já jsem si je zde řezal na pásové pile, ale tu asi bude mít doma ještě méně lidí než mačetu. Pokud ořech přeříznete na dvě poloviny, velice dobře se krátkým tvrdým nožem dají z těch skořápkových misek vyloupávat naříznuté výseče dužiny, jde to poměrně rychle.
Kokosový ořech za cenu 10,-Kč/kus aktuálně nelze zakoupit. Nicméně lze dohledat, že takto levné kokosy vždy prodávají ve slevě hypermarkety a supermarkety v období prosince. Důvodem takové nízké ceny může být několik. Ať už by šlo o "výprodej" starých/závadných kusů, moc lákově to nezní. Maximálně nízká cena, ale ta také bude vykompenzována kvalitou, jak to už u těchto hypermarketů bývá.
Po naříznutí menší rovné délky kokosové ořechu pilkou lze už poměrně jednoduše kladívkem rozťuknout zbývající část kokosu, která většinou už povolí. Jde to celkově rychle, zatím bez nějakého vážnějšího problému. V případě otevírání většího množství kokosů, by se nabízela vrtačka s pilovým kotoučem. Pak by už nebyl problém dostat kokos do ideálního stavu neporušeného vajíčka se slupkou.
Uvnitř kokosů nebývá nikdy mléko, ale pouze voda. Voda má sladkou chuť.
Co mě ale zklamalo je chuť bílé dužiny, kterou jsem očekával kokosově sladkou, zatím je to kombinace mírně sladké kokosové chuti, kde jsem vždy ale zaznamenal i mírně netypickou mýdlovou (zkaženou) chuť. A to u všech zatím zkonzumovaných kusů (u některých více a u některých méně). Bílou dužinu vždy rozkrojím na několik malých kousků. Vždy lze najít kousek, který má mírně zkaženou mýdlovou chuť.